Gospodarstvo

Grčiji prvi del finančne pomoči

Bruselj, 18. 05. 2010 07.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Grčija je prejela prvi obrok posojila držav območja evra v višini 14,5 milijarde evrov. Slovenija v tem ni sodelovala, bo pa v drugem, septembrskem.

Na grškem finančnem ministrstvu so potrdili, da je država prejela prvi obrok, ki vključuje bilateralna posojila desetih držav v območju evra in znaša 14,5 milijarde evrov.

Slovenijo v Bruslju zastopa finančni minister Franc Križanič.
Slovenijo v Bruslju zastopa finančni minister Franc Križanič. FOTO: Dare Čekeliš

V njem po navedbah grškega finančnega ministrstva sodelujejo Nemčija s 4,4 milijarde evri posojil, Francija s 3,3 milijarde evrov, Italija z 2,9 milijarde evrov, Španija z 1,9 milijarde evrov, Nizozemska z 932 milijoni evrov, Avstrija s 454 milijoni evrov, Portugalska s 409 milijoni evrov, Luksemburg s 40,8 milijona evrov, Ciper z 32 milijoni evrov in Malta s 14,7 milijona evrov. Skupaj s prvim obrokom posojil Mednarodnega denarnega sklada (IMF), 5,5 milijarde evrov, ki je bil nakazan že minulo sredo, tako prvi del finančne pomoči Grčiji znaša 20 milijard evrov.

Mehanizem podpore Grčiji pri premagovanju dolžniške krize sicer v treh letih predvideva do 110 milijard evrov posojil, od tega 80 milijard evrov od držav v območju evra preostalo pa od IMF. "Ta nakazila krijejo takojšnje in kratkoročne finančne potrebe Grčije," so zapisali na tamkajšnjem finančnem ministrstvu.

Slovenija pride na vrsto septembra

Finančni minister Franc Križanič je povedal, da Slovenija v tokratnem posojilu ne sodeluje, bo pa sodelovala v drugem, septembrskem. Izrazil je pričakovanje, da se bodo s sprožitvijo pomoči Grčiji tako iz Evropske centralne banke kot v okviru mehanizma podpore razmere na evropskih trgih umirile ter da bo to vplivalo na sorazmerno ugodno obrestno mero in na stabilno gospodarsko okolje tudi za Slovenijo.

Grčija je za posojilo v višini 20 milijard evrov uradno zaprosila minuli teden, saj mora do srede odplačati okoli devet milijard evrov dolgov. Skupno je grški dolg vreden okoli 300 milijard evrov.

Spomnimo ...

Močno zadolžena Grčija se je v zameno za omenjeno pomoč zavezala k ostrim varčevalnim ukrepom. Sama si na mednarodnih finančnih trgih praktično ne more sposojati denarja, ker vlagatelji zaradi zaskrbljenosti glede njene zmožnosti, da posojila vrne, pri grških državnih obveznicah zahtevajo nevzdržno visoke obrestne mere.

Varčevalni ukrepi grške vlade, mednje sodi tudi sporna pokojninska reforma, zniževanje plač in ukinjanje bonusov ter zviševanje davkov, sprožajo med prebivalstvom številne proteste in stavke. Sindikati so novo splošno stavko sklicali za sredo. Pred slabima dvema tednoma so sicer v protestih, ki so spremljali stavko, v požaru umrli trije uslužbenci neke banke.

'Evro ostaja verodostojna valuta'

Po včerajšnjem maratonskem srečanju evroskupine so sicer podrobnosti mehanizma za stabilnost evra, katerega vrednost vztrajno pada, še nedorečene. Šef evroskupine Jean-Claude Juncker je po sestanku zatrdil, da evro ostaja "verodostojna valuta", a zasedanje je minilo v senci domnevnih nesoglasij med Francijo in Nemčijo glede mehanizma za stabilnost evra.

Jean-Claude Trichet, Jean-Claude Juncker in Didier Reynders
Jean-Claude Trichet, Jean-Claude Juncker in Didier Reynders FOTO: Reuters

Kljub vsemu pa evro proti ameriškemu dolarju iz dneva v dan dosega najnižje vrednosti. V ponedeljek je bila vrednost 1,2237 dolarja, kar je najmanj po aprilu leta 2006. Prav zaradi bojazni, da bo evro zaradi težav Grčije in morebiti še kake druge države postal nestabilen, so se finančni ministri članic Evropske unije dogovorili o 750 milijard evrov vrednem mehanizmu, s katerim naj bi zagotovili stabilnost evra. Del sredstev naj bi zagotovil tudi IMF.

'Ker smo nori ...'

Včerajšnje zasedanje finančnih ministrov se je zavleklo pozno v noč, ker naj bi nastala trenja med Francijo in Nemčijo glede podrobnosti o omenjnem mehanizmu. Na vprašanje, zakaj je bil sestanek tako dolg, je Juncker odgovoril, da zato, "ker smo nori", in dodal, da se norosti ne da pojasniti.

Evro
Evro FOTO: Reuters

Rehn je pojasnil, da so govorili o "načelih in parametrih mehanizma" s ciljem, da bi se tehnično delo kmalu končalo. Načela so po njegovih besedah dorečena, vse tehnične podrobnosti pa še ne. O tem bo evroskupina ponovno govorila na izrednem srečanju v petek. Po Rehnovih besedah so govorili tudi o "paktu konsolidacije, ki ima dve nogi", omenjali mehanizem za stabilnost evra in prizadevanja za fiskalno konsoidacijo. Juncker je sicer ob tem danes pohvalil dodatne ukrepe Španije in Portugalske za zmanjšanje primanjkljaja in jih označil za pogumne.

KOMENTARJI (45)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MIZANTROP
19. 05. 2010 21.39
Ko bom velik bom predsednik Grčije. Kakšna Amerika, - Grčija, Grčija.
carpathian
19. 05. 2010 12.38
hecno, ko smo redki posamezniki opozarjali na slabosti EU-ja in bili močno proti včlanitvi, smo bili skrajneži in delomrzneži....
skydrol7
18. 05. 2010 19.56
Spanija in Portugalska bi lahko prisparale ta dear za svoje potrebe saj so tako bankrupt kot Grcija....
ivo55
18. 05. 2010 19.09
Fiskalno mešanje kreditov na škodo tretjih!
solinmorje
18. 05. 2010 17.32
A pod komentar smeš napisati vse in da ne greš v zapor? Da ti brišejo komentar je še najmanj. Bi napisala a ne smem. ;-)
kittycat007
18. 05. 2010 17.15
Kolikor sem spremljala dogodke,ki so v zadnjem času na višku zanimanja sploh pa kar se tiče posojila Grčiji,če lahko temu sploh rečemo posojilo.Mi v Grčijo nismo nič vlagal..tam nimamo nikakršnih podjetij sploh pa tam nimamo nobene banke,ki bi jo bilo potrebno reševat tako kot to počne Nemčija seveda iz sebičnega dejanja tako kot G.Pahor tvezi,da mi to počnemo iz istega razloga.(Prosim???) To vlado,ki jo imamo sedaj ni vredna piškavega oreha,in to samo potrjuje znova in znova,da slovenci v lastni državi nismo vredni NIČ.Vlada pušča lasten narod trpet in stradat.Grki,ki imajo celo petnajsto plačo in smešen dodatek,če pridejo pravočasno službo.Tukaj bi bili veseli ČE BI SPLOH LAHKO PRIŠLI V SLUŽBO.Očitno smo v uniji zato da rešujemo tuje riti,ki so jih na kant postavili lastna vlada in njihovi predragi tajkuni,če tako pogledamo smo tudi mi na dobri poti.Same laži,korupcije in tatovi v političnem vrhu....Vse skupaj je en cirkus ,ki ga vodijo klovni...žalostno
krivulja
18. 05. 2010 16.31
EU norosti se res ne da pojasniti kot pravi JUnker,ki ve,da financira EU ameriške goljufe(banke) v Grčiji.
Izbrisani2
18. 05. 2010 14.59
V Sloveniji vsaj 500.000 ljudi potrebuje takojšnjo pomoč, kje so pa oni?! S tem ne mislim vse te prišleke, ki izkoriščajo to državo temveč slovenke in slovence!
snifff
18. 05. 2010 12.26
Res je imaš to pravico, samo ne se delat norca iz preostalega ljudstva, ker ko poči ljudstvu razum, še Slovenija ni doživela kako to zgleda, lahko pa to hitro spozna in trenutki so ravno takšni da bo enkrat počilo, če se tile pametnjakoviči, ne bodo sami spokali iz vlade.
joselyn
18. 05. 2010 12.05
"Drugače prevedeno rešujemo evropske bankirje, ki so posodili grčiji denar joselyn in pri te istih bankirjih se bo slovenija zadolžila zato, da bodo spet tile isti bankirji nazaj dobili svoj denar.... drugič tako povej joselyn in ne pametuj, kdo tukaj in kaj komentira, imam občutek da si pahorjeva burja, zato ne pametuj in smeti tukaj gor. " imam ravno tako pravico komentrati kot ti......tako da.....
nevica
18. 05. 2010 11.35
Kaj ne bi razumeli članka, ta je pa dobra. Seveda ga. A mi bi tudi lepo živeli, drugi bi nam dajali pa pomoč zato ker bo evro v krizi, kaj ni to luštno?
vetlan
18. 05. 2010 11.31
snifff 18.05.2010, 10:59 Vzel si mi z jezika, točno to sem mislil napisati temu pametnjakoviču. Samo bi še dodal..rešujemo evropske in ameriške bankirje, ki so nas uničili. In denarja, ki ga zdaj dajemo Grčiji ne bo nikoli nazaj, Pahor glede tega laže ali sam sebi verjame. In srčno upam, da bo ta EU, združenje kapitalističnih lopovov, šla v maloro.
volk55
18. 05. 2010 11.15
PAHOR --KRIZANIC KOM STA POSLALA DANASNJO SOCIJALNO PODPORO , JELINCIC PRIDI Z OPREMO, DA ZACNEMO DELAT RED V TEJ DRZAVI.
snifff
18. 05. 2010 10.59
joselyn 18.05.2010, 10:38 -1 Drugače sploh ne rešujemo Grčije....ampak Nemčjio......in dejansko celo Evropo..ampak to je že preveč, da bi večina ki komentira ta članek to razumela....... Drugače prevedeno rešujemo evropske bankirje, ki so posodili grčiji denar joselyn in pri te istih bankirjih se bo slovenija zadolžila zato, da bodo spet tile isti bankirji nazaj dobili svoj denar.... drugič tako povej joselyn in ne pametuj, kdo tukaj in kaj komentira, imam občutek da si pahorjeva burja, zato ne pametuj in smeti tukaj gor.
nibo
18. 05. 2010 10.53
Spet so nas banke lepo napele. Denar ki gre Grčiji se bo stekel predvsem v Francoske banke, ta iste nam bodo pa dale posojilo in še obresti bomo plačali. Za Slovenskega državljana pa 560 minimalne plače, 190 € socialne če na cesti ostaneš.s.
joselyn
18. 05. 2010 10.38
Drugače sploh ne rešujemo Grčije....ampak Nemčjio......in dejansko celo Evropo..ampak to je že preveč, da bi večina ki komentira ta članek to razumela.......
chemil
18. 05. 2010 10.19
Ne zastopim kako jim bojo posodli toliko denarja,ga ja sto let ne bodo vrnili.Kaj pa če enkrat ne bo več evra?Koliko bojo pol dolžni?
yyyeb
18. 05. 2010 09.58
kaki gnili komentarji. poglejte se. kot da ne bi imeli poln drek vsega. in še več bi radi. treba si je pomagat.naslednjič bomo mi v tej kaši in hvala bogu bo nekdo tam,da nam pomaga. če bi vsi tako razmišljali kot vi.bi že vsi propadli.ena propadena država prinese sabo drugo.
CDROM
18. 05. 2010 09.47
Zakaj pa nebi Grke pritisnili v kot in jim rekli v kolikor ne vrnete svojih posojil in ne uredite svojega sranja doma in postavili nek red poštenosti bomo pa napravili kolonije in bomo otoke vzeli tako, kot smo vam dodelili državne pomoči (kredite). Nebi več demonstrirali in začeli bi plačevat davke, hitro bi se vzpostavila red in disciplina.
nevica
18. 05. 2010 09.47
Komaj čakam, da nam popravijo plače. Mislim, MORAJO NAM POPRAVITI PLAČE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Nas bo že Evropa iz dreka vlekla. Tako kot mi druge.