Gospodarstvo

'Gospodarska kriza še zdaleč ni končana'

Washington, 24. 04. 2009 06.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Okrevanje svetovnega gospodarstva bo prišlo iz ZDA, meni generalni direktor IMF in dodaja, da se bo to zgodilo v prvi polovici leta 2010.

Generalni direktor Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Dominique Strauss-Kahn je v četrtek dejal, da svetovna gospodarska in finančna kriza še zdaleč ni končana, hkrati pa dodal, da bo okrevanje svetovnega gospodarstva prišlo iz ZDA.

Dominique Strauss-Kahn
Dominique Strauss-Kahn FOTO: Reuters

Pri tem je na novinarski konferenci pred tradicionalnim spomladanskim zasedanjem IMF in Svetovne banke, ki bo ta konec tedna v Washingtonu, ponovil, da so v IMF še vedno prepričani, da bo do okrevanja prišlo v prvi polovici leta 2010.

IMF je sicer v četrtek sporočil, da je podvojil limite za posojila najrevnejšim državam. S tem želi pripomoči, da bodo te države lažje prebrodile svetovno gospodarsko krizo.

Strauss-Kahn je dejal, da ta poteza, sicer del vrste posojilnih reform, predstavlja veliko spremembo za to 185-člansko mednarodno institucijo ter sledi sklepom na vrhu skupine G20 v začetku aprila v Londonu. "Možnosti naše pomoči našemu članstvu smo pomnožili z dva," je povedal.

Izvršni odbor IMF je namreč podvojil limite za posojila najrevnejšim državam v okviru mehanizmov Poverty Reduction and Growth Facility (PRGF) in Exogenous Shocks Facility (ESF). Ta posojilna mehanizma vključujeta izredno nizke obrestne mere in sta na voljo 78 najrevnejšim državam na svetu.

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ales2
24. 04. 2009 21.01
Tone Anžlovar 24.04.2009, 13:31 -1 “ Na planetu živi 6,7 milijarde ljudi. Če vzamemo samo 700 milijard dolarjev ameriške pomoči in jo delimo s 6,7 milijardami ljudi, ki živijo na Zemlji, dobimo 104 milijone dolarjev na prebivalca.” In takšni pametnjakoviči, popolni matematični analfabeti si upate sploh kaj komentirati. Da te ni sram, pojdi raje nazaj v prvi razred učit matematiko! 700 milijard deljeno s 6,7 milijard je 104, ne pa 104 milijone. Lepo se umiri in še enkrat preberi 2. odstavek. A kje piše, da sem jaz računal. Jaz sem samo prepisal.
mitjasen
24. 04. 2009 19.05
Ok bova vidla kaj bo pa se pol dalje menima prav ?
Tone Anžlovar
24. 04. 2009 15.10
mitjasen, na youtube se da najti tudi filmčke, ki pravijo, da bo leta 2012 cel planet pojedel velik hudoben zelen deževnik. Samo pravična delitev vrtičkov in njiv z majhnimi rdečimi deževniki lahko prepriča velikega zelenega, da nas pusti pri miru!
Tone Anžlovar
24. 04. 2009 15.08
Servacij, no, zmotiti se za nekaj procentov je malce drugače kot zmotiti se za faktor milijon. Z enkratnim plačilom 104 USD vsakemu državljanu se ne bo kaj bistveno spremenilo (s 104 milijoni pa bi se, seveda). Smešno je, da tega pravičniški teroristi ne vidite že na prvi pogled. Toliko o vašem intelektu, ki je na ravni kromanjonskih bitij. Da so krize umetno ustvarjene, ni nobeno dejstvo, to si ti napisal in zaradi tega še ni resnica. Osnovni razlog krize je bil pok nepremičninskega balona v ZDA, ki je bil enormen. Krivce torej išči predvsem v malih ljudeh, ki so kredite za napihovanje tega balona najemali in volivce, ki so volili oblast, ki je te kredite načrtno spodbujala. Bankirji in ostali akterji, ki jih levičarski teroristi obtožujete vsega, še vaše bedne plače, so samo izvajalci želja drugih. Kot je avto izvajalec norca, ki preveč pohodi plin, pa še pijan po možnosti. Vse ostalo je crap, gorivo za mržnjo in pravičniško jezo, ki najde idealno gojišče zlasti v banana državicah s prikupnimi majhnimi ljudmi, ki so se pred kratkim nehote otresli socializma, pa jim je že žal, ker se ne znajdejo v sistemu, ki jim ne briše riti, ampak si jo morajo sami.
Matrixsz
24. 04. 2009 14.43
Dragi TONE: bistvo je kar je zelel povedati gledalec, ki je poslal to sporocilo na CNN, ne pa napaka v racunanju.. se je pac zmotil... bistveno je kaj nam to sporocilo pove!! Dejstvo je da so krize UMETNO USTVARJENE, ker se z njimi prerazporeja bogastvo.. Vecina vas verjetno ne verjame, vendar celotno svetovno gospodarstvo in finance drzi v rokah nekaj ljudi... Najvecji problem svetovnega gospodarstva, so obresti! Na svetu ni dovolj denarja, da bi se placevale obresti, denarja naj bi bilo toliko kolikor so vredne vse storitve in blago ki obstaja na svetu! Denar naj bi bil samo menjalno sredstvo!! Vendar se je zadeva izrodila in so se pojavile obresti.. in zato da nekdo nekomu placa obresti, mora vzeti denar nekje.. denar za nekaj, za kar ni bil izdan denar in ga zato tudi ni dovolj.. Nekje mora pocit! S tem, da se posoja denar drzavam se bo kriza samo odmaknila za nekaj let.. nato bo prisla se vecja in mogocnejsa... Zakaj? ker bodo spet vmes obresti! ZDA (FED) zelijo dajati posojila, ker s tem dobijo drzave v svoje kremplje.. in dobijo nadzor nad njimi... ZDA zelijo centralizirati svetovne finance v FED v ZDA, da bodo imele nadzor nad svetovnim gospodarstvom in to je bil tudi eden izmed razlogov, da so povzrocili to krizo!!
mitjasen
24. 04. 2009 13.42
Za vse ki hočete bit šokirani ali pomirjeni idite na YOUTUBE in vtipkajte: Don't Panic! Total banking collapse in May? Evo vam odgovore kdaj bo krize konec. PRIPRAVITE SE,z dobro voljo in optimizmom nam bo uspelo :) Gremo naprej,pozabimo na denar... Pravična delitev dobrin lahko reši svet in konča vojne in lakoto po svetu... LP
Tone Anžlovar
24. 04. 2009 13.33
energypower, kar sporoči link do kakšnega "zgodovinskega dosjeja", ko/če ga boš imel. Govoriti na pamet je sila preprosti.
Tone Anžlovar
24. 04. 2009 13.31
“ Na planetu živi 6,7 milijarde ljudi. Če vzamemo samo 700 milijard dolarjev ameriške pomoči in jo delimo s 6,7 milijardami ljudi, ki živijo na Zemlji, dobimo 104 milijone dolarjev na prebivalca.” In takšni pametnjakoviči, popolni matematični analfabeti si upate sploh kaj komentirati. Da te ni sram, pojdi raje nazaj v prvi razred učit matematiko! 700 milijard deljeno s 6,7 milijard je 104, ne pa 104 milijone.
manco-capac
24. 04. 2009 12.13
Bravo Ales2, dobro da si to objavil! Zdaj lahko vsak vidi, podprto s številkami, da je glavni in edini problem nepravična in kriminalna porazdelitev bogastva. Če ne bo sprejetih ukrepov, ki bodo to spremenili, krize ne bo konec ne 2010 in ne kasneje.
redinmir
24. 04. 2009 12.06
En kup pametnih namiguje na teorijo zarote, v resnici pa je bila ta rast par zadnjih let v resnici veliko naključje. Konec je negotovefga stanja, prihaja odločitev ali pravična delitev dobrin ali kaos na svetu. Nihče od pomembnežev ne more narediti nič, da bi stanje s parimi potezami rešil.
ales2
24. 04. 2009 11.53
KRIZA Račun – enostaven. Rezultat – nepričakovan! CNN-u je nek gledalec poslal ta enostaven izračun in razmišljanje: Načrt za obnovo, ki bo plačan z denarjem davčnih zavezancev, bo stal: 700 milijard dolarjev, ki jih bodo vložili Američani 500 milijard, ki so jih že vložili milijarde evrov, ki jih vlagajo v svoje banke in gospodarsvo evropske države. Da bi laže razumeli, kaj to pomeni, je TV gledalec naredil enostaven izračun: “ Na planetu živi 6,7 milijarde ljudi. Če vzamemo samo 700 milijard dolarjev ameriške pomoči in jo delimo s 6,7 milijardami ljudi, ki živijo na Zemlji, dobimo 104 milijone dolarjev na prebivalca.” “Če bi to vsoto denarja dali vsakemu prebivalcu zemlje, to ne bi le izkoreninilo siromaštva, ampak bi vsak čovek postal milijonar.” Končal je z besedami : “Izgleda, da dejansko obstaja problem razdelitve bogastva na zemlji.” V Franciji bo na primer vlada vložila 26 milijard €. 26 milijard € za 60 milijonov prebivalcev Francije. To je 433,33 milijonov € na prebivalca. Za eno družino s 4 člani je to 1,733 milijarde €. S temi zneski denarja bi družine bez problemov vrnile dolgove in kredite, tako da krize ne bi bilo več. Tudi veliko skromnejše vsote denarja bi jim to omogočile, pa še povpraševanje se bi povečalo. Kriza je zdaj tu, naše vlade pa se šalijo z nami. Denar gre tistim, ki ga razmetujejo s špekulacijami, običajnim ljudem pa ne ostane nič! copy paste je pripravljen, če to izbrišete
hakihak
24. 04. 2009 11.40
logično, da amerikanci to rešijo, saj so zakuhali tudi oni
energypower
24. 04. 2009 11.36
Tone Amerikanci točno vedo komu posoditi denar in komu ne, denar posojajo tistim od katerih imajo koristi ( nafta, voda elektrika...) tako da je to za njih dosti boljša naložba kot pa vračilo denarja. Če Ameriki zmanjka denarja ga FED malo natiska pa je stvar rešena. To ni nobena teorija zarote ampak resničnost. Malo si oglej zgodovinske dosjeje o Ameriški politiki kreditiranja držav.
Tone Anžlovar
24. 04. 2009 11.13
energypower, to je izredno kratkovidno razmišljanje. Države so si v prvi vrsti same krive, če morajo zaprošati za kredite IMF. IMF ni v interesu, da posojenega denarja ne dobijo vrnjenega, ampak da ga dobijo. Tvoje teorije zarote prodajaj v vrtcu.
Tone Anžlovar
24. 04. 2009 11.11
Acila, kako pa ti veš, da IMF ni vedel za prihajajočo krizo?
Tone Anžlovar
24. 04. 2009 11.10
Ker je najnižji sloj glavni krivec za to krizo, je normalno, da najbolj trpi.
energypower
24. 04. 2009 10.11
Počasi bomo morali malo na ceste pa malo parlament zbombat da nas dodo vrli politiki začeli jemati resno.
hondica
24. 04. 2009 09.59
Moja vedeževalka pa pravi, da IMF nima prav. Kompetentna je pa vsaj toliko, kot IMF
maneno48
24. 04. 2009 09.24
JohnWayne, vse je res, velja tudi za Slovenijo, samo da povsod trpi najnižji sloj - delavci. Reševalci - vlada pa še kar naprej meša meglo in obljublja,če nebo šlo drugače bomo pa povišali davek, kdo ga bo že plačeval ? No vidite 2010 bo pa spet vse OK. Za koga že? Ja za prince in princese !
JohnWayne
24. 04. 2009 08.21
ja tam kjer se je začela, naj se tudi konča.. ali pa.. če ne bi bilo njih in njihovih vrlih finančnikov, do tega sploh ne bi prišlo ali pa.. kar si skuhal zdaj pojej ali pa.. plačaj, kar si zavozil to so stvari, s katerimi nej se amerika ubada..