Gospodarstvo

Mesec: Cilj je, da Ekonomsko-socialni svet oživimo v maju

Ljubljana, 23. 04. 2024 10.43 | Posodobljeno pred 10 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Premier Robert Golob je za dopoldne sklical srečanje predstavnikov sindikatov, delodajalcev in vlade, ki sodelujejo v Ekonomsko-socialnem svetu (ESS). Namen srečanja je bila želja po obuditvi socialnega dialoga. Minister za delo Luka Mesec je po srečanju dejal, da ciljajo na oživitev sveta v maju. Do srečanja so sicer bili kritični pri Gospodarski zbornici Slovenije, kjer so ocenili, da je namen "bolj proslavljanje obletnice delovanja ESS kot pa resno pogajanje" in da ESS trenutno ne deluje. Partnerji se o vsebini danes sicer niso pogovarjali.

Po srečanju je vladno stališče predstavil minister za delo Luka Mesec. Dejal je, da so vsi partnerji k pogovorom pristopili konstruktivno in da so prišli do operativnih dogovorov in predlogov. "Dialog se po več mesecih obuja," je dejal. Oblikovali so sicer neformalni kolegij ESS, ki bo oblikoval protokol sodelovanja in prednostne vsebine, ki jih bo v prihodnje obravnaval svet. "Cilj je, da ESS oživimo v maju," je dejal Mesec, ki si bo, kot je dejal, kot mediator prizadeval, da bi se to zgodilo že prej.

Glavni temi maja bosta pokojninska in davčna reforma. Mesec je povedal, da si bodo v prihodnje prizadevali, da se bodo pogovarjali o izhodiščih in ne, ko je zakon že spisan, da se "pogovorimo o vsebini, ki jo mora zakon vsebovati". 

"Z 99 odstotno gotovostjo lahko rečem, da bodo izhodišča za pokojninsko reformo na vladi že jutri," je napovedal. Kakšna so izhodišča, Mesec danes ni želel razkriti. Reforma bo sicer deležna polletnega socialnega dialoga in javne razprave, nato sledi parlamentarna procedura. 

Predsednik Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam Jakob Počivavšek je sicer dejal, da trenutno "ESS ne deluje". Po njegovem mnenju je srečanje sicer bilo konstruktivno, da pa si ne predstavlja, da zakonskih predlogov v prihodnje ne bi usklajevali s svetom. "Socialni dialog je večji od posameznih organizacij in posameznih interesov," je dejal in dodal, da jih čaka več predlogov, vsakršno odlašanje pa pomeni manj časa za usklajevanje stališč. 

Predsednik Obrtno podjetniške zbornice Blaž Cvar je po srečanju povedal, da delodajalci na področju zahtev, zaradi katerih so iz ESS izstopili, niso zaznali napredka. "Določiti moramo protokol, po katerem se bo socialni dialog obudil," je dejal in pozdravil oblikovanje ožje skupine, ki se bo s tem ukvarjala. Zanje so najbolj pomembni zakoni, "ki so se sprejemali pod kršitvijo v ESS." Ko se socialni dialog obudi, pričakujejo, da bodo te zakone znova obravnavali, gre predvsem za zakon o dolgotrajni oskrbi, zakon o čezmejnem izvajanju storitev in o evidentiranju delovnega časa, vendar se vsebinsko o teh zakonih danes niso pogovarjali. 

Predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Lidija Jerkič je izpostavila še, da so se vsi strinjali, da je ESS pomembna institucija in da bi bilo nesprejemljivo, da bi zgolj zaradi interesov ene od strani prenehal delovati. Po seji bodo prejeli normativni program vlade, je še povedala. 

Namen srečanja

Golob si želi, da bi socialni partnerji ponovno vzpostavili celovito delovanje ESS, saj so pred Slovenijo izzivi in odločitve, ki jih je treba sprejeti skupaj s socialnimi partnerji, je že pretekli teden povedal podpredsednik vlade Matej Arčon.

"Namen srečanja je proslavljanje, namesto resno pogajanje"

Prisotnost delodajalcev na srečanju je bila sicer še v ponedeljek negotova. Izvršni direktor Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) za socialni dialog Mitja Gorenšček je namreč na srečanju z novinarji ocenil, da je namen srečanja "bolj proslavljanje obletnice delovanja ESS kot pa resno pogajanje o tem, kako ponovno vzpostaviti socialni dialog". "Mi menimo, da ni kaj proslavljati, ti dnevi so dnevi obžalovanja, da nismo sposobni preseči razlik," je podčrtal.

Ponovil je, da so delodajalci socialni dialog julija lani zamrznili zaradi "grobih kršitev pravil ESS" in da njihova zahteva, da se podpiše protokol o pravilih sveta in enakovredni obravnavi, ni bila nikoli izpolnjena. Prav tako rezultata nista prinesli delovni skupini za spremembe Zakona o evidencah delovnega časa in na področju davkov, je dodal.

30. obletnica ustanovitve Ekonomsko-socialnega sveta
30. obletnica ustanovitve Ekonomsko-socialnega sveta FOTO: Bobo

V ponedeljek zvečer je nato Gorenšček za STA povedal, da se bo delodajalska stran današnjega srečanja vendarle udeležila.

V četrtek, 25. aprila, bo minilo 30 let od ustanovitve ESS. Na splošno velja, da je ESS bistveno prispeval k uspešni implementaciji ekonomskih in socialnih reform v procesu tranzicije, prav tako je bil pomemben dejavnik v procesu vključevanja v EU in v mednarodni ekonomski prostor. Prispeval je h krepitvi socialne pravičnosti in socialnega miru, ki sta ključna za socialno-ekonomski razvoj države.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (49)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

slovenka62
23. 04. 2024 14.41
+11
V dveh letih nič.Če bi oni delali v gospodarstvu crkne.prvi teden vse.Bleferja lažniva.
zoran pušenjak
23. 04. 2024 14.36
+12
Golob reče, dav dveh letih ne moreš države resetirati, uspelo pa mu jo je skoraj uničiti
Andrej Lon?ar3
23. 04. 2024 14.02
+14
Klinično mrtvega bojo obudili v maju, verjetno 25.5.
123soba
23. 04. 2024 13.57
+11
A ni ta mesec že mal za luno.... samo da zapravljajo. Pokličte sindikate sodnikov in jih vprašajte kaj delajo kradljivi gospodje, isto v zdravstvu, po občinah in v celotni politiki. Sramota za Slovenijo....
zoran pušenjak
23. 04. 2024 13.52
+13
Mutibariči v vladi
Narkodefinkica
23. 04. 2024 13.49
+14
Samo upravljanje s temelji Marxizma, spet, spet in spet.
zoran pušenjak
23. 04. 2024 13.44
+16
Vlada, ki dela proti narodu in državi mora odstopiti
prince of persia
23. 04. 2024 13.43
+8
Bla bla bla bla
Majzelj
23. 04. 2024 13.32
+10
Mesec misli da je Kristus in da bo oživel nekaj kar je že zdavnaj mrtvo. Dokler imaš tiste, ki ustvarjajo dodano vrednost za državne in sistemske sovražnike do takrat je nesmisel vsak podoben svet.
Delavec_Slo
23. 04. 2024 13.27
+10
Kdaj si bo pa javni sektor znižal plače-ker jih je preveč? in zakaj imamo 212 občin, pa letalo za klakočerko...
kiropraktik
23. 04. 2024 16.21
+1
Delavec_Slo
23. 04. 2024 13.24
+10
Ej golob in mesec, da se vama slučajno gospodarstvo ne ustavi, ker bosta v enem dnevu na kolenih!
Evropa_Evropejcem
23. 04. 2024 13.20
+13
Svoboda, Golob, Mesec, SD = pogreb Slovenije
Narkodefinkica
23. 04. 2024 13.12
+15
Sramota nekdo, ki je delal 40 . let nima v pokoju dovolj za ušivo sobo in osnovno hrano na dan, tako državo je potrebno raspustit takoj nepreklicno. Tisti, i niso delali nič, pa še škodo povrhu pa se kopajp v denarju socialnih pomoči.
Narkodefinkica
23. 04. 2024 13.13
+7
kr nekdo
23. 04. 2024 12.55
+10
dejmo še ljudjem na socilani podpori mal pogledat avtomobile na lizing. Višji cenovni razred pa prejemajo socilano pomoč. Prvo vsi ki imajo avto na lizing v vrednosti več k 10.000€ niso upravičenci socialne pomoči. A bo šlo? Pa dolenjske župane podpreti.
Delavec_Slo
23. 04. 2024 13.25
+9
Ja pa E skiroje imajo, pa psa za jurja v socialnem stanovanju!!!
Delavec_Slo
23. 04. 2024 13.26
+3
pa el skiro, pa psa za jurja v socialnem stanovanju, kako psa, kdo ga pa hrani, aj mi butasti delavci!
PerjatiJoker
23. 04. 2024 12.45
+16
Mesec:cilj je, da totalno unicimo Slovenijo, jo scuzamo do zadnjega ficka, cimbolj naselimo iz balkanci in drugimi tretjesvetovci, povelicujemo crknjeno nefunkcionalno jugo in sirimo propagando lgbt.
Skunk Works
23. 04. 2024 12.38
+17
Totalno irelevantno….Žal, EU in zahod vedno bolj gnije v lažnem »naprednem« levaškem neomarksizmu, zdegeneriranem bolanem feminizmu, prebujenstvu, multi kulti..in ostalih podobnih »naprednjaških« zdegeneriranostih...Da ne govorimo o povampirjeni nori birokraciji in milijonom izmišljenih služb tam, kjer se ljudje v glavnem samo neverjetno polenijo, razvadijo in poneumijo, živijo pa na račun tistih, ki realno trdo delajo in ustvarjajo…Zahod tudi nima vojakov, skoraj vsa permisivno feministično vzgojena razvajena mladina je vojaško opravilno nesposobna, psihološko skastrirane so cele generacije moških...Tudi zaradi tega se nam ne piše v sedanjem svetu in sedanjih dogajanjih nič dobrega… .Rusi, recimo, pa kitajci, turki, indijci, iranci, itd in še nekatere močne države imajo voditelje kot se šika, po večini močne moške voditelje, suverene, trdne kot skala, ostre, mi pa razne stojmenove, sluge, vonte, mesece, vere jurove, den lajne, in podobno, čemur ne moreš reči drugače, kot nekakšna skozlana driska, ki proti prej omenjenim zgledajo kot neverjetna farsa zahodne dekadentnosti in po dejanski moči tudi ne pomenijo nič..., Znajo pa s pozicije moči tlačiti in iskoriščati in preko davkov ropati lastni tisti resnično elitni del zahodnih družb, kot so industrialci, kmeti, obrtniki, podjetniki, lastne najbolj delovne in pridne ljudi in dajati prednost tujcem in jih zalagati z nakradenim denarjem od prej omenjenih...Ampak nova realnost bo postavila stvari na svoje mesto počasi tudi na zahodu...Ali bo do konca zagnil, razpadel in propadel, ali se bo pa obrnil nazaj v zdravo konzervativnost...Tretje poti ni…
Mirko Igor
23. 04. 2024 11.58
+11
Ne čakaj pomladi, ne čakaj na maj, kaj mar ti zelenih trav, srce nič ne čaka, bije, tik taka, kliče ljubav, zakaj čakala bi na maj.
Mirko Igor
23. 04. 2024 12.00
+2
Mirko Igor
23. 04. 2024 12.02
+4
Ene nosi prva, druge druga pubetteta. Ene na skrivaj, druge vsem na očem. Pa da se razumemo, ljubezen privoščim vsem.
Stane Adami?
23. 04. 2024 11.53
+18
JERKIČEVA glasovala za znižanj delavskih plač'. Ni znala pojasnit, zakaj je za znižanje delavskih plač???? To je tipična udbašica, samo za svoje, delavec pa naj životari.
PerjatiJoker
23. 04. 2024 12.46
+13
Tipicna levicarka, golobistka, taki so cisti in najvecji strup za slo.
Dolenjc5
23. 04. 2024 11.42
+20
Na bruhanje mi gre ko slišim da se Jerkičeva bori za delavce. Bori se zase za visoko plačo
Oilchecker
23. 04. 2024 11.41
+22
Kdo pa je pokvaril socialni dialog? Lažnivci svobodnjaki od k.