Gospodarstvo

Getro gre v Mercatorjeve roke

Zagreb, 18. 12. 2009 18.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mercator je s hrvaško trgovsko družbo Getro podpisal pogodbo o strateški povezavi, prevzeli pa bodo tudi vse Getrojeve zaposlene.

Družba Getro sodi s svojimi 16 trgovskimi centri med največje trgovce z izdelki za vsakdanjo rabo na hrvaškem trgu.
Družba Getro sodi s svojimi 16 trgovskimi centri med največje trgovce z izdelki za vsakdanjo rabo na hrvaškem trgu. FOTO: dnevnik.hr
Cena nakupa ni znana, toda pred meseci so nekateri hrvaški mediji poročali, da lastnik Getroja zahteva 100 milijonov evrov.

Družbi Mercator-H in Getro sta danes v Zagrebu podpisali pogodbo o strateški povezavi. Mercator-H bo skladno s pogodbo prevzel trgovsko dejavnost Getroja na hrvaškem trgu, so sporočili iz Mercatorja. Soglasje k dogovoru o strateški povezavi mora sicer dati še hrvaška agencija za varstvo konkurence.

Strateška povezava vključuje prevzem blagovne znamke Getro, dolgoročni poslovni najem vseh 16 Getrojevih trgovskih centrov in drugih poslovnih objektov s skupno površino prek 110.000 kvadratnih metrov, poleg tega pa bo družba Mercator-H prevzela tudi vse Getrojeve zaposlene.

Družba Getro sodi s svojimi 16 trgovskimi centri med največje trgovce z izdelki za vsakdanjo rabo na hrvaškem trgu. Mercator namerava po izvedbi strateške povezave ohraniti blagovno znamko Getro ter nadaljevati z njenim razvojem tako na Hrvaškem kot tudi na nekaterih drugih trgih v regiji.

S to povezavo bo Mercator svoj tržni delež na hrvaškem trgu v panogi trgovine z izdelki za vsakdanjo porabo povečal na osem do devet odstotkov in s tem utrdil položaj drugega največjega trgovca na trgu. "Izvedba strateške povezave pomeni uresničevanje začrtane Mercatorjeve strategije rasti in uresničevanje vizije največjega trgovca z živili v celotni regiji Jugovzhodne Evrope," poudarjajo v Mercatorju.

V javnosti je sicer že aprila letos zaokrožila informacija, da se Mercator zanima za nakup Getroja. Poleg največjega slovenskega trgovca naj bi se za hrvaško družbo zanimalo še 11 kupcev – trgovci Konzum, Kaufland in Metro ter osem investicijskih družb.

V Mercatorju informacij vse doslej niso komentirali. Že aprila so poudarili, da so vedno odprti za strateška povezovanja, da pa konkretnih primerov ne komentirajo.

Getro je v večinski lasti hrvaškega poslovneža Vjekoslava Gucića, nekaj odstotkov pa ima v lasti tudi Evropska banka za obnovo in razvoj. Getro naj bi bil že nekaj let v finančnih težavah, pred tem pa je bila veriga zelo dejavna na hrvaškem trgu.

SORODNI ČLANKI

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

___
21. 12. 2009 08.52
Odlično, če bo sreča bo mercator tudi lepo privil pohlepne lokalne proizvajalce isto kot v sloveniji, da dajo nižjo ceno za generično blagovno znamko. Tako bomo lahko dobili tudi hrvaške izdelke po poštenih cenah v mercatorju, ne pa da nakupujemo samo v lidlu, hoferju in gremo v mercator zgolj po tiste 3 omembe vredne generike na mesec.
b77
20. 12. 2009 09.53
demidov6 kar znaš, to veljaš. če zlagaš na police zaslužiš največ .....eur! pa naj bo mercator, tuš......
demidov6
20. 12. 2009 05.34
mellisa: spremenit bo treba zakon da delodajalci ne bodo dajali minimuma. razlika 20 evrov gor al dol, to danes ne pomeni cisto nic.
luciluk
19. 12. 2009 22.59
place so v merkatorju nizke, izdelki so dragi, pol pa se odpuscajo, pod pretvezami da ni dela oz denarja............ kaj potem reči o plačah v Sparu kjer so še nižje in Tušu kjer so pa najnižje!?
demidov6
19. 12. 2009 15.40
bojaninho: prav si povedal! to je totalen nesmisel! kaj imamo slovenski drzavljani od tega ? place so v merkatorju nizke, izdelki so dragi, pol pa se odpuscajo, pod pretvezami da ni dela oz denarja. denarja je kot vidimo dosti ce odstejejo 100 miljonov evrov samo za to hrvasko verigo, ter prevzamejo njihove zaposlene. kaj pa ostale nalozbe po ostalih delih balkana kjer je merkator tudi prisoten? a zdej vidite kdo je vse to z financirov ? slovenski potrosniki, ter delavci merkatorja, za nagrado pa dobimo zasoljene cene ter izkorisevalske place, dobicki se pa stekajo v miljonih na racun nekaj posameznikov, ki bodo nato preko trobil z velikim nasmeskom govorili o gospodarski krizi.
b77
19. 12. 2009 11.58
in tu je njegov konec!!!!!!!
bron
18. 12. 2009 20.00
bojaninho
18. 12. 2009 19.55
zaposlene merctarorja pa pošiljajo na prisilni dopust in nato na zavod.res lepo,svaka čast.
ajva
18. 12. 2009 18.55
prav je da se razvija prav bi pa tudi bilo da bi pri nas zrasla kakšna super hiša ne pa da nas konkurenca prekaša