Gospodarstvo

Gazprom želi na sam vrh

Moskva, 02. 07. 2006 09.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ruska plinska družba Gazprom se namerava v prihodnjih letih razviti v največjo energetsko družbo na svetu.

Gazprom se želi širiti na Kitajsko in jugovzhodno Azijo
Gazprom se želi širiti na Kitajsko in jugovzhodno Azijo FOTO: Reuters

Ruska plinska družba Gazprom se namerava v prihodnjih letih razviti v največjo energetsko družbo na svetu, kar naj bi ji uspelo s širjenjem na Kitajsko in v jugovzhodno Azijo, je na nedavnem letnem srečanju delničarjev napovedal prvi mož Gazproma Aleksej Miller. S tržno kapitalizacijo 225 milijard ameriških dolarjev Gazprom trenutno zaseda tretje mesto na lestvici največjih energetskih družb.

Aleksej Miller
Aleksej Miller FOTO: Reuters

Gazprom, ki je pod nadzorom države, namerava od leta 2011 naprej oskrbovati s plinom tudi Kitajsko in jugovzhodno Azijo. Na Kitajsko naj bi Gazprom letno izvozil 68 milijard kubičnih metrov plina, kljub temu pa bodo za družbo zahodni trgi ostali prioriteta, je zagotovil Miller.

Trenutno je največja uvoznica Gazpromovega plina Nemčija, ki letno uvozi 40 milijard kubičnih metrov plina. Rusija sicer dobavi EU 44 odstotkov vsega plina, v prihodnjih letih pa bi naj številka še narasla kljub vse večji zaskrbljenosti Bruslja zaradi odvisnosti Evrope od ruskih energetskih virov.

Z Gazpromom pa se želi povezati tudi italijanski naftni in plinski velikan Eni. Medtem ko se ruske oblasti s sodelovanjem z Italijani načeloma strinjajo, je Eni pripravljen pomagati Gazpromu pri vstopu na italijanski trg.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.