Gospodarstvo

Gazprom ponudil nižjo ceno

Moskva, 04. 01. 2009 10.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Potem ko je Ukrajina plačala del dolga za dobavljeni plin ruskemu Gazpromu, je vodstvo slednjega Ukrajini ponudilo nižjo ceno za letošnje dobave plina.

Gazprom
Gazprom FOTO: Reuters

Ukrajina je v zadnjih dneh preteklega leta Gazpromu le poplačala več kot poldrugo milijardo dolarjev dolga, Ukrajinci pa zdaj Rusom dolgujejo še 600 milijonov dolarjev. Gre namreč za zamudne obresti, o katerih se strani še ne moreta dogovoriti. Prav zamudne obresti so trenutno glavni predmet spora, saj ruska stran poudarja, da bo plin začela dobavljati šele po tem, ko bo Ukrajina plačala celoten dolg, vključno z zamudnimi obrestmi.

Poleg tega naj bi se strani preveč razhajali glede cene dobav v prihodnje, Ukrajinci pa zahtevajo tudi najmanj 15-odstotno povečanje dajatev za transfer plina preko ukrajinskih plinovodov. Pogovori so se tako zaključili neuspešno. Miller je v sredo zvečer sporočil, da so pogovori propadli in da bo Gazprom 1. januarja prekinil dobavo plina Ukrajini. Vseeno pa ta ukrep po zagotovilih iz Gazproma ne bi smel prizadeti dobave plina Zahodni Evropi. Kot je dejal tiskovni predstavnik Gazproma Sergej Kuprijanov, so v plinovode, ki potekajo preko Ukrajine, proti evropskim odjemalcem spustili dodatnih 326 milijonov kubičnih metrov plina.

Po ocenah strokovnjakov naj bi imela Ukrajina na voljo dovolj lastnih rezerv, da bo preživela zimo tudi brez ruskega plina, vendar v Rusiji vseeno opozarjajo Ukrajino, naj ne ponovi zgodbe izpred treh let. Ruski premier Vladimir Putin je v sredo opozoril Ukrajino, naj ne jemlje plina, ki je namenjen drugim odjemalcem. To bi lahko imelo "zelo resne posledice za tranzitno državo", je opozoril.

Namesto tržne cene, 500 dolarjev za kubični meter, kolikor Gazprom računa državam EU, bi Rusi Ukrajincem plin dobavljali po 450 dolarjev za kubični meter. Predsednik Gazproma Aleksej Miller je dejal, da je cena, ki bi jo Ukrajina plačevala, "evropska", vendar brez stroškov tranzita. Ukrajinci zaenkrat na novo ponudbo še niso odgovorili.

Poziv k pogajanjem

Ruski energetski gigant Gazprom je danes ponovno pozval Ukrajino k nadaljevanju pogajanj o poravnavi dolgov, zaradi katerih se je Gazprom odločil za prekinitev dobave plina Ukrajini.

"Od 31. decembra ukrajinska stran zavrača pogajanja z Gazpromom, v tem času pa se je zatekla h kraji plina, ki je namenjen evropskim porabnikom. Pozivamo Ukrajino, naj se vzdrži teh protizakonitih dejanj in se vrne za pogajalsko mizo, kjer bi se lahko dogovorili o rešitvi, ki bi bila sprejemljiva tako za rusko kot za ukrajinsko stran," je dejal namestnik direktorja Gazproma Aleksander Medvedjev.

Dobava plina Ukrajini je ustavljena
Dobava plina Ukrajini je ustavljena FOTO: Reuters

Da je za motnje v dobavi plina v Evropo kriva Ukrajina, je danes zatrdil tudi tiskovni predstavnik Gazproma Sergej Kuprijanov. "Gazpromova dobava plina na začetku ukrajinskega plinovoda je popolnoma skladna s pogodbo o dobavi plina evropskim državam. Izguba pritiska plina na koncu ukrajinskega dela plinovoda je posledica ukrajinskega nespoštovanja obveznosti, ki jih ima Ukrajina kot tranzitna država," je poudaril Kuprijanov.

Gazprom je sicer v soboto proti ukrajinskemu državnemu plinskemu gigantu Naftogazu vložil tožbo, s katero želi zagotoviti nemoten tranzit ruskega plina preko ukrajinskega ozemlja do Evrope. Kot je v izjavi za javnost pojasnil direktor Gazproma Aleksej Miller, je podjetje tožbo vložilo na arbitražnem sodišču v Stockholmu in sodišče bo zaprosilo, naj Naftogazu prepove "kakršna koli dejanja, katerih cilj je zmanjšati tranzit ruskega plina v Evropo". Vložitev tožbe naj bi podprl tudi ruski predsednik Dmitrij Medvedjev.

Aleksander Medvedjev je sporočil, da so pripravljeni na takojšnje srečanje z ukrajinsko stranjo.

Val obtožb med Moskvo in Kijevom – Rusija Ukrajino obtožuje, da krade ruski plin, namenjen v Evropo, Ukrajina pa to zanika in vztraja, da je Rusija sama zmanjšala dobavo plina za svoje odjemalce v Evropi – prihaja v času, ko iz več vzhodno- in srednjeevropskih držav že poročajo o zmanjšani dobavi ruskega plina preko Ukrajine. Dobava plina Romuniji naj bi se tako zmanjšala za 30, Bolgariji za 10–15 in Poljski za 6 odstotkov. Madžarska in Hrvaška medtem poročata o normalni dobavi.

  • 19
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 20

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

julij13
05. 01. 2009 09.01
Izguba tlaka ne pritiska...
gospakatja
05. 01. 2009 08.45
zoprno, a ne? a smo mi v celoti vezani na ruski plin ali ga kaj dobivamo tudi od kje drugje?
Myhajlo Todurov
04. 01. 2009 14.04
ta slika mislm, da je bolj simbolična (ni iz tega obdobja). Tud v Sloveniji srečaš kakšnga Drnovška ali Novaka na vsakem koraku pa si niso v sorodu :P
due
04. 01. 2009 13.31
kaj ta medvedjeva sta si kaj v sorodu? zanimivo, eden predsednik, drugi namestnik direktorja. vse se po vezah dela
Plaedian
04. 01. 2009 12.56
kaj mislite da je kaj zaskrbljujoče ker manometer na sliki kaže pod enoto petdeset