Gospodarstvo

Gantar: Naložba v Delu je dolgoročna

Ljubljana, 18. 11. 2005 16.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

KD se je umaknil iz Mercatorja in od Holdinga Infond kupil skoraj 20 odstotni delež v Delu.

Finančna družba KD Group je kupila 20 odstotni delež v časopisni hiši Delo
Finančna družba KD Group je kupila 20 odstotni delež v časopisni hiši Delo FOTO: POP TV

Družba KD Holding je z družbo Infond Holding podpisala pogodbo o prodaji 3,16 odstotka delnic družbe Mercator po ceni 37.910 tolarjev za delnico. Obenem pa je z Infond Holdingom podpisala pogodbo o nakupu 19,99 odstotka delnic Dela po isti ceni.

KD Holding je za 133.492 oz. 19,99 odstotka delnic Dela odštel 5,06 milijarde tolarjev, prav toliko pa je za 133.492 oz. 3,16 odstotka delnic Mercatorja odštel Infond Holding. KD Holding je za delnico Dela odštel precej več od današnjega enotnega tečaja, ki se je oblikoval pri vrednosti 30.031 tolarjev. Enotni tečaj Mercatorja danes znaša 37.142 tolarjev.

KD Group se je s prodajo 3,16 odstotka delnic tako v celoti umaknil iz lastništva Mercatorja. Prejšnji petek je namreč družba KD Investments svoj 7,60-odstotni delež v Mercatorju prodala Pivovarni Laško in Infond Holdingu. Slednji je 17,4-odstotni lastnik Pivovarne Laško.

Direktor KD Group in KD Holdinga Matjaž Gantar
Direktor KD Group in KD Holdinga Matjaž Gantar FOTO: POP TV

Nakup delnic Dela s strani KD Holdinga sicer ni presenečenje, saj je Matjaž Gantar že v ponedeljek povedal, da v družbi niso nikoli skrivali, da bi jih načeloma zanimala tudi naložba v Delu. "Če bi ocenili, da lahko naredimo soliden posel, bi to tudi naredili," je dejal, a hkrati zanikal, da o tem potekajo kakršnikoli pogovori. Kot je še pojasnil, je bil osnovni interes družbe zamenjati delež v Mercatorju za kontrolni delež v eni od treh družb, ki so bile njihove tarča. "Na koncu je izpadlo, da je to Delo," je pravi prbi mož KD Group.

KD Group je po Gantarjevih pojasnilih na ministrstvo za kulturo že naslovila prošnjo za povečanje deleža v Delu. Zakon namreč predvideva, da je treba za pridobitev 20-odstotnega deleža v časopisni hiši pridobiti soglasje ministrstva. "Če bomo dovoljenje za povečanje deleža dobili, bomo to tudi storili," je dejal Gantar.

Delo je dober časopis, lahko pa bi bil bolj dobičkonosen. Dobiček bi bilo mogoče potrojiti. Matjaž Gantar

Po njegovih besedah so se v KD Group o nakupu deleža v Delu pogajali tudi s Pivovarno Laško, ki v Delu obvladuje 24,98-odstotni lastniški delež. Z Laščani se, tako Gantar, trenutno ne pogovarjajo o morebitnem nakupu njihovega deleža v Delu. "Pivovarna Laško še vedno kategorično vztraja pri tem, da bo svoj delež v Delu obdržala. Kar je nam čisto prav, ker imamo ambicijo naš delež v nekih cenovnih okvirjih povečati na 24,9 odstotka," je še zatrdil direktor družb KD Group in KD Holding.

Gantar je prepričan, da je iz Dela mogoče narediti kaj več, "padanje preusmeriti v rast". Kot meni prvi mož KD Group, so mediji na domačem trgu zanimiva investicija, ker niso zelo ranljivi. Medij je namreč težko zamenljiv.

V ponedeljek bo na Delu vroče

Po mnenju borznih poznavalcev bo današnja transakcija pospešila razplet zgodbe o Delu, o kateri se je začelo v javnosti govoriti potem, ko je Pivovarna Laško, ki ima v lasti 24,98 odstotka družbe, konec avgusta od SOD-a kupila delež v Mercatorju. Ugibanja o vezani trgovini, v kateri naj bi država prodala delež v Mercatorju za delež Laščanov v Delu, so v Laškem sicer takrat zavrnili.

Spremembe v lastniški strukturi Dela bodo terjale tudi spremembe v članstvu nadzornega sveta družbe. Z mesta člana nadzornega sveta je namreč že pred časom odstopil Tomaž Košir, sicer pooblaščenec uprave Nove Ljubljanske banke, odstop pa naj bi po pisanju nekaterih medijev napovedal tudi Tomaž Kuntarič, predstavnik KAD v nadzornem svetu. V javnosti se je ugibalo tudi o odstopu nekdanjega predsednika uprave Pivovarne Laško Toneta Turnška z mesta nadzornika, kar pa so v Laškem zanikali.

V začetku naslednjega tedna se bo znova sestal nadzorni svet (NS) dela, ki bo, kot pravijo na Delu, obravnaval le devetmesečne rezultate poslovanja in nadomestno izvolitev članov NS, pišejo današnje Finance. Vendar pa omenjeni časopis navaja, da naj bi bilo v ponedeljek na Delu še precej bolj pestro.

Tomaža Peroviča nadzira Robert Šega, torej tisti človek, ki je ta teden zapečatil usodo Zorana Jankovića
Tomaža Peroviča nadzira Robert Šega, torej tisti človek, ki je ta teden zapečatil usodo Zorana Jankovića FOTO: Dare Čekeliš

V upravo naj bi bila imenovana dva nova člana, katerih imena nista znana. Ker statut Dela določa, da ima lahko uprava največ štiri člane, bi to pomenilo, da bi se morala posloviti dva stara člana. Eden od odstavljenih naj bi bil predsednik uprave Tomaž Perovič, so zapisali v Financah. Perovičevo odstavitev na Delu niso želeli komentirati, saj pravijo, da je za imenovanje uprave odgovoren nadzorni svet. Prav tako niso povedali ali je kdo od članov uprave že dal odstopno izjavo.

Ni izključeno, da se bo na seji odprlo tudi vprašanje imenovanja odgovornega urednika. To delo zdaj opravlja Darijan Košir, ki pričakuje, da bo na seji vendarle znana tudi usoda odgovornega urednika. "Zagotovili so mi, da bodo to vprašanje sprožili pod točko razno," pravi Košir in dodaja, da uprava po njegovih informacijah za to mesto dogovarja le z njim. Hkrati pa tudi priznava, da se nikoli ne ve, kaj vse se lahko zgodi na seji.

Košir je sicer že pred časom zapustil svojo pisarno, v kateri je zdaj novi član uprave Danilo Slivnik, on pa je svoje mesto našel v centralni redakciji. Odšel je sam, saj pravi, da je nekoliko čudno, da je njegova pisarna zraven pisarn članov uprave, je za Finance pojasnil Košir.