Gospodarstvo

Fructal razbremenjuje okolje z novo embalažo rastlinskega izvora

Ajdovščina, 23. 07. 2020 10.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Fructal prvi v Sloveniji napoveduje uvedbo embalaže rastlinskega izvora, s katero želi prispevati k dodatnemu zmanjšanju obremenitve okolja. Gre za embalažo iz naravnega in reciklažnega materiala, ki je narejen s pomočjo plastike, pridobljene iz sladkornega trsa. V drugem letu načrtujejo še uvedbo slamic iz materiala rastlinskega izvora.

Polovico embalaže v Fructalovem naboru izdelkov sicer predstavlja tetrapak embalaža, ki je reciklažna, če se pravilno odlaga v zato namenjene zabojnike, o čemer v podjetju potrošnike ozaveščajo od začetka letošnjega leta, so sporočili iz Fructala.

 Zdaj uvajajo nov okoljski projekt – prehod na embalažo rastlinskega izvora – saj želijo dodatno zmanjšati vpliv na okolje. Tetrapakova embalaža rastlinskega izvora je embalaža, ki je narejena iz sladkornega trsa. Nekatera pakiranja bodo narejena iz materialov, ki so v 84 odstotkih rastlinskega izvora, druga v 78 odstotkih. "Tudi novi pokrovčki bodo iz polimerov rastlinskega izvora," so pojasnili iz Fructala. 

Plastika rastlinskega izvora
Plastika rastlinskega izvora FOTO: Fructal

Fructal bo svoje izdelke v pakiranju rastlinskega izvora začel polniti avgusta, na trgu pa bodo jeseni. Najprej bo na trgovske police v novi embalaži poslal prenovljene, organske izdelke. Postopoma pa bodo v naravni embalaži tudi drugi Fructalovi izdelki, so sporočili iz Fructala.

S tem ukrepom si podjetje prizadeva dodatno zmanjšati emisije CO2 in tako prispeva k boju proti podnebnim spremembam, so sporočili iz Fructala.

'Vsako leto zmanjšajo obremenitev okolja za kar 434.000 kilogramov CO2'

Ob tem so še izpostavili, da že vrsto let stremijo k recikliranju embalaže, njene ponovne uporabe in vzpostavitvi sistemov njenega vračanja. "Fructal je bil leta 2015 prvi v Sloveniji, ki je zaprl masni krog toka plastične embalaže z uvedbo inovativnega projekta 'plastenka za plastenko'. Preko pooblaščene družbe Unirec zberemo vso odpadno plastiko, ki jo da na trg in konča v smeteh, kar pomeni, da se večina naše embalaže vrne v ponovno polnjenje. Z uporabo tako zbranih in recikliranih plastenk s kar 50 odstotkov regranulata (snov, ki nastane ob recikliranju plastenk) vsako leto zmanjšamo obremenitev okolja za kar 434.000 kilogramov CO2," so zatrdili v Fructalu.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

G8J
25. 07. 2020 14.03
+1
Fructal, greva lambado zaplesati?
Misty2
23. 07. 2020 11.44
+8
razbremenjujejo okolje tudi ko jim dajo drobiž za breskve in ostalo :) logika čist po človeško