Gospodarstvo

'Fructal ni naprodaj'

Ljubljana/Ajdovščina, 17. 10. 2006 11.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsednik uprave Pivovarne Union zanika prodajo Fructala Graniniju, saj družba išče le poslovnega partnerja.

Fructal potrebuje novo filozofijo, pravi predsednik uprave Pivovarne union Dušan Zorko
Fructal potrebuje novo filozofijo, pravi predsednik uprave Pivovarne union Dušan Zorko FOTO: POP TV

Ajdovsko družbo Fructal lastniki prodajajo največjemu evropskemu proizvajalcu sokov, nemški družbi Eckes-Granini, pišejo današnje Finance. Po besedah predsednika uprave Pivovarne Union Dušana Zorka se družbi pogovarjata o poslovnem sodelovanju. "Fructal ni naprodaj," je Zorko povedal za omenjeni časnik.

Nemci so se odločili za prodor na vzhodne trge in iščejo lokalne proizvajalce. Pivovarji ne vedo, kako bi Fructal izkopali iz izgub. Ob polletju je imela družba 250 milijonov tolarjev izgube, do konca leta pa bi lahko ta narasla na pol milijarde tolarjev. Hkrati v Fructalu zamenjujejo vodilne delavce. Tako so sredi septembra zamenjali šest izvršnih direktorjev.

"Fructal ni naprodaj. Je pa res, da proda premalo," je informacije komentiral Zorko. Povedal je, da so predstavniki nemške družbe bili v Ajdovščini že večkrat, ne more pa reči, ali se bodo dogovorili o poslovnem sodelovanju. "Da je Fructal v težavah, vedo tudi tekmeci in proučiti moramo, kakšni so njihovi resnični interesi," je dejal Zorko.

Nemška multinacionalka Eckes-Granini je leta 2005 poslovala 2 43,6 milijona evrov dobička iz poslovanja, kar pomeni 6,1-odstotno maržo.


Skupina Eckes-Granini posluje v večini evropskih držav. Lani je po nekaj slabših letih dosegla rekordno prodajo 896 milijonov litrov pijač in ustvarila rekordni prihodek v višini 718 milijonov evrov. V lanskem poslovnem letu so poslovali s 43,6 milijona evrov dobička. Za primerjavo, lani je skupina Fructal prodala 92,9 milijonov litrov pijač, za njih pa je iztržila 14,04 milijarde tolarjev prihodkov oziroma 58,6 milijona evrov. Preračunano na liter prodane pijače skupina Eckes-Granini iztrži 0,8 evra, skupina Fructal pa 0,63 evra (151,2 tolarja), kar je dobrih 21 odstotkov manj.

Družba je s svojimi podružnicami prisotna v več kot desetih državah, v zadnjih letih pa se še posebno intenzivno širi na vzhod. Podružnice ima že na Madžarskem in na ruskem trgu, od letos pa tudi v Litvi in Romuniji. Ima 1487 zaposlenih, kar je malo v primerjavi s Fructalom, ki je konec minulega leta ob več kot 12-krat manjši prodaji zaposloval 653 ljudi.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pomi@auspuh.com
23. 01. 2007 08.37
Predvsem na začetku poletja, ko jih ožge prvo sonce.
Uporabnik113189
17. 10. 2006 14.39
Te primorce je tko treba razhajkat, ker so vsi preveč rdeči. Potem ko prvi napad preko banke in Mlinotesta ni povsem uspel, bo pa Fructal na vrsti.. Če ne bo prodaje bo pa kakšna koristna interna informacija..Šah-mat primorci..Vaša poteza?