Gospodarstvo

Finančni komentar: Zmaga ali pesek v oči

Ljubljana, 11. 06. 2024 07.00 | Posodobljeno pred 20 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Adi Omerović
Komentarji
28

Bitka z inflacijo v evro območju še ni dobljena. V maju je inflacija poskočila iz 2,4 na 2,6 odstotka. Svet Evropske centralne banke je vseeno sprejel odločitev o prvem nižanju obrestne mere po letu 2019. Vzrok za to niso bile volitve v Evropski parlament, ampak dovoljšnja mera samozavesti evropskih guvernerjev.

Dan D za evropsko monetarno politiko. Začel se je pričakovani cikel zniževanja obrestnih mer. ''Dan smo začeli s poklonom vsem žrtvam, pogumnim moškim in ženskam, ki so se borili na obalah Normandije. Brez njih ne bi bilo današnje Evrope. In potem smo se odločili za rez obrestne mere." Tako je na prvo novinarsko vprašanje na sedežu ECB v Frankfurtu odgovorila predsednica Christine Lagarde, ko je obrestno mero znižala za 25 bazičnih točk na 3,75 odstotka.  

Christine Lagarde
Christine Lagarde FOTO: AP

Gospodarstvo potrebuje investicije in zato je pravočasno nižanje obrestne mere ključno, da se izognemo recesiji, ki je pred vrati, saj potrošnja slabi, manj je tudi naročil v avtomobilski in predelovalni industriji. Kljub temu, da je ECB znižala obrestno mero, je hkrati zvišala pričakovanja inflacije. V Sloveniji so podjetja bolj razdolžena kot pri sosedih v Italiji, kjer je gospodarska stiska čedalje večja.

Prva v skupini G7 je obrestno mero za 25 bazičnih točk znižala Kanada, sledila je Evropska centralna banka in naposled še Danska centralna banka. Predsednica ECB Chrisine Lagarde je pojasnila, da je bila rekordna inflacija oktobra 2022 kar 10,6-odstotna. Skoraj leto kasneje, avgusta 2023, so jo zbili na 5,2 odstotka. Maja letos je bila 2,6-odstotna.

Odločitev za prvo nižanje izhaja iz prepričanja, da se stopnja inflacije v Evropi v povprečju vsako leto prepolovi. Kdaj in če sledi naslednje nižanje, še ni znano.
Odločitev za prvo nižanje izhaja iz prepričanja, da se stopnja inflacije v Evropi v povprečju vsako leto prepolovi. Kdaj in če sledi naslednje nižanje, še ni znano. FOTO: Trading Economics

Velik vpliv na inflacijo ima tudi rast plač, prehitro ali prepozno nižanje lahko zaduši gospodarsko rast, ki bo letos v Evropi 0,9 -odstotno, naslednje leto pričakujejo, da bo gospodarska rast 1,4-odstotna, je pojasnila Christine Lagarde. "Z vsakim letom smo uspešno prepolovili inflacijo. Naslednje inflacije ne želim prepoloviti, ker če delite 2,6 z dve dobimo 1,3. Naša zaveza sta dva odstotka. Ne želimo pasti pod dva odstotka. Nikakor."

ECB je v tem stoletju trikrat dvignila obrestno mero nad dva odstotka, in sicer v času "dot-com" zloma v začetku leta 2000, v času gospodarske krize 2008 in rekordno hitro zvišanje obrestne mere po pandemiji v 2022.
ECB je v tem stoletju trikrat dvignila obrestno mero nad dva odstotka, in sicer v času "dot-com" zloma v začetku leta 2000, v času gospodarske krize 2008 in rekordno hitro zvišanje obrestne mere po pandemiji v 2022. FOTO: Bloomberg Terminal

Infacija v Italiji je že 0,8-odstotna. V Nemčiji je 2,4-odstotna in prav tako je pod evropskim povprečjem inflacija v Franciji. Če inflacija preveč pade, se lahko upočasni gospodarska rast. Gospodarstvo v Evropi se že nekaj časa ohlaja. Surova nafta pada, kljub temu, da so nedavno članice skupine OPEC+ podaljšale načrtno zmanjševanje črpanja za dva milijona sodčkov nafte na dan. Nafta je od aprilskih vrhov cenejša za 13 odstotkov. Brezposelnost v Nemčiji se je v maju zvišala na 25.000, nemški analitiki so pričakovali, da bo na trgu dela brezposelnih trikrat manj, 7000.  

Brezposelnost v Nemčiji je poskočila na 5,9 odstotka. Padec cene surove nafte ustvarja manjši inflacijski pritisk.
Brezposelnost v Nemčiji je poskočila na 5,9 odstotka. Padec cene surove nafte ustvarja manjši inflacijski pritisk. FOTO: TradingView

Evropski delniški trg vseeno dosega nove zgodovinske vrednosti, sicer ne tako intenzivno kot ameriški delniški trg. Evropski indeks STOXX, v katerem je 600 najbolj pomembnih evropskih delnic, je letos višje za skoraj 10 odstotkov. Nizozemski ASML, ki proizvaja stroje za izdelavo čipov, ki jih uporablja tajvanski TSMC, je letos pridobil 43 odstotkov in postal drugo največje podjetje v Evropi glede na tržno kapitalizacijo.  

Največje evropsko podjetje je glede na tržno kapitalizacijo še vedno Novo Nordisk (NVO), danski farmacevt, ki proizvaja zdravila proti debelosti.
Največje evropsko podjetje je glede na tržno kapitalizacijo še vedno Novo Nordisk (NVO), danski farmacevt, ki proizvaja zdravila proti debelosti. FOTO: TradingView

Nizozemski ASML je glede na tržno kapitalizacijo minuli teden prehitel konglomerat luksuznih znamk Louis Vuitton Moet Hennessy (LVMH), ki je v lasti najbogatejšega zemljana Bernarda Arnoulta.

ASML in LVMH sta skupaj vredni okoli 762 milijard evrov, če prištejemo še največje evropsko podjetje NVO, so tri največja podjetja na stari celini skupaj vredna okoli 1240 milijard evrov. Medtem so tri največja ameriška podjetja (MSFT, NVDA, AAPL) skupaj vredna skoraj desetkrat več.
ASML in LVMH sta skupaj vredni okoli 762 milijard evrov, če prištejemo še največje evropsko podjetje NVO, so tri največja podjetja na stari celini skupaj vredna okoli 1240 milijard evrov. Medtem so tri največja ameriška podjetja (MSFT, NVDA, AAPL) skupaj vredna skoraj desetkrat več. FOTO: Crescat Capital

Tudi Mednarodni denarni sklad je minuli teden pozdravil odločitev Evropske centralne banke. Julie Kozack je spomnila na izzive, ki čakajo ZDA, kjer se trg dela še vedno prepočasi ohlaja. Stopnja brezposelnosti je dosegla štiri odstotke. "V ZDA inflacija počasi pada. Pričakujemo, da bo prišlo do ohlajanja gospodarstva v letu 2024."

Tečaj dolarja je bil v padajočem trendu že od 1.maja in je v petek obrnil smer trenda. V petek so tudi poskočili donosi na ameriške obveznice. Jutri, v sredo, poteka zasedanje ameriške centralne banke (Fed), vendar še ni pričakovati prvega nižanja obrestne mere v ZDA.
Tečaj dolarja je bil v padajočem trendu že od 1.maja in je v petek obrnil smer trenda. V petek so tudi poskočili donosi na ameriške obveznice. Jutri, v sredo, poteka zasedanje ameriške centralne banke (Fed), vendar še ni pričakovati prvega nižanja obrestne mere v ZDA. FOTO: Investing

V ZDA delniške trge poganja zgodba o umetni inteligenci. Vodilna na tem področju je Nvidia, ki je minuli teden postala drugo največje podjetje na svetu. Prehitela je Apple, pred njo je zgolj še Microsoft. Nvidia, ki je letos višje za 150 odstotkov, je včeraj cepila delnico v razmerju 10:1. Microsoft je enak manever v preteklosti storil že devetkrat.  

Nvidia je v preteklosti že petkrat cepila delnico, nazadnje julija 2021 v razmerju 4 : 1. V preteklosti je vedno cepila delnico v razmerju 2 : 1.
Nvidia je v preteklosti že petkrat cepila delnico, nazadnje julija 2021 v razmerju 4 : 1. V preteklosti je vedno cepila delnico v razmerju 2 : 1. FOTO: TradingView

Kako se lotiti trgovanja z delnico Nvidia, smo minuli teden razpravljali z legendarnim vlagateljem Trevorjem Neilom, ki je v Ljubljani predaval o trgovanju na podlagi tehnične analize. "Nvidia ima trenutno zelo močan trend, ki narašča. Ko se ozračje spremeni, bo trend postal šibek. Trenutno še nismo tam, ampak nekoč se bo to zgodilo. Bodi vedno na pravi strani trenda, vse do konca."  

Največ podatkovnih centrov za umetno inteligenco, ki jih razvija Nvidia, ima Microsoft. Sledijo Amazonove spletne storitve AWS. 10-krat manj podatkovnih centrov imajo Google, Meta (Facebook, Instagram, WhatsApp) in Apple.
Največ podatkovnih centrov za umetno inteligenco, ki jih razvija Nvidia, ima Microsoft. Sledijo Amazonove spletne storitve AWS. 10-krat manj podatkovnih centrov imajo Google, Meta (Facebook, Instagram, WhatsApp) in Apple. FOTO: Economy Insight

Velika finančna ustanova BlackRock želi skupaj z banko Citadel, ki je največji vzdrževalec trga na newyorški borzi, ustvariti novo borzo v Teksasu. Večje regionalne borze, vključno s filadelfijsko, bostonsko in čikaško borzo, so se združile v Nasdaq ali NYSE, potem ko je ameriška komisija za vrednostne papirje in borzo (SEC) uvedla zakone, ki so dajali prednost avtomatiziranim platformam za trgovanje.

TXSE, Dallas želi z novo borzo postaviti protiutež uveljavljenemu Wall Streetu in privabiti svetovna podjetja.
TXSE, Dallas želi z novo borzo postaviti protiutež uveljavljenemu Wall Streetu in privabiti svetovna podjetja. FOTO: txse

Keith Gill, ameriški finančni vplivnež, ki je na internetu bolj znan pod psevdonimom Roarring Kitty (Rjoveča mucka), je v soboto presenetil s prvim javnim video nastopom po treh letih. "Mimogrede, to sem jaz. Vidim veliko vprašajev. Ali se je vrnil? Je nekdo drug? Mislim, ali lahko zdaj rečete, da sem to jaz?"  Delil je posodobitev svojega portfelja, ki je pokazala, da ni prodal nobene od svojih petih milijonov delnic ali uveljavil svojih 120.000 nakupnih opcij. Njegovo skupno premoženje GameStop je bilo v petek sredi dneva vredno več kot 300 milijonov evrov, kar je približno 200 milijonov manj po koncu trgovalne seje.

Rjoveči mucek je v prvem video prenosu na YouTubu zagotovil, da stoji za vsemi objavami na družbenih omrežjih. Izpostavil je tudi, da video in vsebine ne bo ustvarjal z umetno inteligenco.
Rjoveči mucek je v prvem video prenosu na YouTubu zagotovil, da stoji za vsemi objavami na družbenih omrežjih. Izpostavil je tudi, da video in vsebine ne bo ustvarjal z umetno inteligenco. FOTO: You Tube

Trge je minuli teden presenetil najvišji dnevni padec zlata v letošnjem letu. Kitajska ljudska banka, ki je bila do zdaj največji kupec zlata na svetu, je sporočila, da je v maju ustavila nakupe zlata. V petek je vrednost zlata padla za 3,48 odstotka. ETF, ki sledi rudarjem zlata GDX, je izgubil 6,86 odstotka. Finančni analitik Otavio Costa je opozoril, da je imelo zlato v petek največji padec od leta 2020.  

Otavio Costa je na platformi X zapisal: "Obupne poteze in velika volatilnost utirajo pot velikim priložnostim za tiste, ki so neomajno prepričani v svojo dolgoročno tezo."
Otavio Costa je na platformi X zapisal: "Obupne poteze in velika volatilnost utirajo pot velikim priložnostim za tiste, ki so neomajno prepričani v svojo dolgoročno tezo." FOTO: Crescat Capital

Bitcoin ostaja stabilen, po treh mesecih še ni dosegel najvišjih vrednosti. Analitik Charlie Bilello je prepričan v nadaljnjo rast. Od leta 2010 je imel bitcoin v kar štirih različnih letih več kot 1000-odstotni donos. Letos je višji za 67 odstotkov.  

Bitcoin je imel v zadnjih 14 letih zgolj tri negativna leta, zadnjega v 2022, ko je izgubil 65 odstotkov vrednosti.
Bitcoin je imel v zadnjih 14 letih zgolj tri negativna leta, zadnjega v 2022, ko je izgubil 65 odstotkov vrednosti. FOTO: Charlie Bilello

Minuli teden smo na Ljubljanski borzi dobili novi IPO. Nova delniška družba v standardni kotaciji je družba Relax, ki se ukvarja z organizacijo turističnih potovanj. Začetni tečaj delnice z oznako RELR je znašal 105 evrov.  

Novi izdajatelj na Ljubljanski borzi bo za trgovanje ponudil 125.195 delnic RELR.
Novi izdajatelj na Ljubljanski borzi bo za trgovanje ponudil 125.195 delnic RELR. FOTO: Ljubljanska borza

Predsednica uprave podjetja Relax Karmen Kosec je v četrtek slavnostno z zvoncem oznanila začetek trgovanja na borzi. "Neka vrednost delnice se je formirala, jaz pričakujem, da zanimanje bo. Mogoče ne takoj v začetku, ampak prepričana sem, da bodo vlagatelji prepoznali dobre naložbe in da našo delnico čaka skok." Predsednik uprave Ljubljanske borze Aleš Ipavec je prepričan, da bi se na Ljubljansko borzo lahko uvrstila še mnoga slovenska podjetja. "Želim si, da bo teh dogodkov v prihodnje bistveno več in da bo kotacija Relaxa spodbudila tudi ostala podjetja, da bodo videli, da to ni tak bav bav, kot si ga vsi predstavljajo, postati javna delniška družba."

Minuli teden so skoraj vse delnice v osrednjem slovenskem delniškem indeksu SBITOP končale višje. Indeks je v petek zaključil skoraj dva odstotka višje. Najvišje je poskočila Krka, ki je pridobila 4,62 odstotka in dosegla ceno 136 evrov za delnico. Za tri odstotke je poskočila tudi Pozavarovalnica Sava. NLB pa je objavila prevzemno ponudbo za avstrijsko Addiko Bank.  

 Minuli teden je bilo na Ljubljanski borzi sklenjenih poslov za 9,8 milijona evrov.
Minuli teden je bilo na Ljubljanski borzi sklenjenih poslov za 9,8 milijona evrov. FOTO: Ljubljanska borza

S predsednikom uprave NLB Blažem Brodnjakom sem v zadnjem Finančnem POPkastu razpravljal o razvoju slovenskega kapitalskega trga, kako nadgraditi status iz obrobnega v trg v razvoju. "Mi smo dežela, ki si zasluži status razvitega trga. 35 minut vožnje do Avstrije in mi ne odstopamo tako zelo. Smo zelo blizu trikotnika Zürich, München, Dunaj, kjer je kakovost življenja na planetu najvišja. Mi smo tu in v sebi imamo to miselnost. To nam dokazujejo športniki, ker smo glede olimpijskih medalj na prebivalca na petem mestu na svetu. Vidite, kakšno raven ambicije smo sposobni ustvariti."

Svet portfelj je od zadnjega poročanja pridobil petino odstotka. V petek je bil največji padec vrednosti zlata v tem letu. Rudarji zlata so krvaveli, vendar je Newmont NEM še vedno zmagovalec v Svet portfelju. Vprašanje, če je kitajska centralna banka, ki je bila v zadnjih letih največji kupec zlata, resnično prenehala z nakupi. Zlato seveda kupujejo tudi ostale centralne banke po svetu. Leta 1980 so bile centralne banke v povprečju alicirane 74 odstotkov v zlatu, danes so pri 20 odstotkih. V dobrih osmih mesecih smo v Svet portfelju pridelali 15-odstotni donos. Na drugem mestu je sklad, ki sledi ceni Bitcoina BTCE, medtem ko je nedavno kupljen sklad, ki sledi ceni Ethereuma z oznako WETH, še vedno v minusu. Na tretjem mestu po donosnosti je svetovni dividendni sklad VGWE. Nekoliko se je izboljšal donos proizvajalca premoga Peabody Energy z oznako BTU. Zadnji, ki je še vedno v zelenih številkah, je surovinski ETF sklad EXXY. Najmanj donosna naložba je kitajska Alibaba BABA. Cena surove nafte je v zadnjem mesecu precej popustila, zato danes odpiramo petodstotno novo pozicijo v energetski ETF  z oznako XDW0. V njem so podjetja Exxon, Chevron, Shell in tudi proizvajalci nafte iz Kanade, Združenega kraljestva in Francije. Trenutno je pozicioniranje velikih skladov na nafti zelo podobno razmeram, ki so v preteklosti nakazovale odboj, izpostavi upravljavec premoženja Simon Skubin iz Optimtraderja. "Ob morebitnem dodatnem popravku bomo nakup povečali. Prihajamo namreč v del leta, ki je sezonsko naklonjen rasti cene nafte."

Omejitev odgovornosti: Svet Portfelj ne predstavlja storitev investicijskega svetovanja. Vsebina ne predstavlja priporočil za nakup ali prodajo finančnih instrumentov, temveč je namenjena informiranju javnosti. Trgovanje predstavlja tveganje in lahko povzroči izgube.
Omejitev odgovornosti: Svet Portfelj ne predstavlja storitev investicijskega svetovanja. Vsebina ne predstavlja priporočil za nakup ali prodajo finančnih instrumentov, temveč je namenjena informiranju javnosti. Trgovanje predstavlja tveganje in lahko povzroči izgube. FOTO: Optimtrader

V kolikor se ljudje ne smejijo vašim ciljem, potem vaši cilji niso dovolj ambiciozni. - Azim Premji

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Slavko Badič
11. 06. 2024 19.13
+2
Kar se teh obrestnih mer tiče, jaz trdim, da je imel dvig obrestnih mer zelo omejen vpliv na inflacijo. Inflacija, ki smo ji bili priča v zadnjih dveh letih, ni bila toliko posledica zaradi prevelikega povpraševanja in zadolževanja, temveč zaradi dviga cen energentov, motenj v dobavnih verigah in prevelike količine denarja v obtoku. Posledično je prišlo do dviganja plač in verižne reakcije. Inflacija se je umirila, ko se je umirila cena energentov in ko so se stabilizirale dobavne verige, obrestne mere pa so imele zelo malo s tem. Ta inflacija ni taka inflacija, kot smo jih poznali v preteklosti. Z vsem skupaj hodimo zelo po robu, zato je znižanje obrestnih mer nujno. Na eni strani imamo podjetja, ki zaradi visokih obrestnih mer odlagajo investicije, na drugi strani smo imeli velika nihanja v cenah energentov, od katerih so podjetja odvisna. Ta kombinacija je lahko ubijalska.
zmerni pesimist
11. 06. 2024 13.47
+1
A je ta ženska ali moški
tornadotex
11. 06. 2024 12.36
+2
Povsem pravilno ukrepanje...Potrebna so investicije.
suleol
11. 06. 2024 12.19
+3
poklonite se nam ki smo placevali dvakrat drazji kredit kot potpisali in vsem nam ki smo te banke pred leti resevali
Stane Adami?
11. 06. 2024 12.05
+6
Zanimivo je to, da so pred volitvami ponovno uvedli sodni postopek za Trento???? Tožilec JENUL, oče Jenula????
suleol
11. 06. 2024 12.20
suleol
11. 06. 2024 12.20
+1
Stane Adami?
11. 06. 2024 11.51
+7
Več je bilo neveljavnih glasovnic bolj se je dvigal stočel Nemcu in majnšal Gregorčiču??? Le kdo temu verjame od kar je vse depolitizirano.
MasteRbee
11. 06. 2024 11.27
+1
Slej ko prej bo zaradi geopolitičnih, gospodarskih sprememb prišlo do reseta finančnega trga na Zahodu.
Shrimpjee
11. 06. 2024 11.23
+4
Lagarde je istega rodu kot Lipsky pred njo, centralne banke so vse od istih.
VplivnežDaTeKap
11. 06. 2024 10.31
+5
Vse kriminalce na prisilno delo, tujcem pa pospremljen izgon čez mejo...
VplivnežDaTeKap
11. 06. 2024 10.28
+4
Rome izgnat ali delat...
primorec2
11. 06. 2024 09.34
+12
EU gospodarstvo napram ZDA in Kitajski se naprej pada. Ko podjetje stagnira je potrebno zamenjati direktorja in vodstvo. Urška von der Laydra je popolnoma zavozila in nima kaj iskati v EU komisiji. Krah zelenega prehoda in Ukrajina sta največji cokli EU gospodarstva. Von der Laydra enostavno ni sposobna in dorasla položaju, možno edino lobistom, kateri jo pumpajo po.mili volji in na škodo EU. Kako afera Pfaizer? Tiho in pid preprogo? Mafija in nič drugega.
MucaNeGrize
11. 06. 2024 09.29
+4
čudno...da je Nemčija in eu v banani ..???! ...zukrija rasistka s pridruženo čredo kruli ves čas da to sploh ni res ..in da se to dogaja Rusiji. .
zmerni pesimist
11. 06. 2024 09.24
+6
In taka starke vodijo eu ta in urška zato smo pa tam kjer smo
Rde?a pesa in hren
11. 06. 2024 09.08
+11
ja saj, zato pa je tako, ko tile grabežljivi senilneži, ki imajo v svoje grobnice napeljan intrenet, da bodolahko še posmrti spremljali borze, podobno kot je mislil Faraon. Pa s eje bridko uštel, kot se tile senilneži, skupaj z Lagardovo načelu. Sicer Lagardva je samo marionet av rokah multinacionalk... je pa tako s tem. Grabežljivci se ne sprašujejo, kaj pomeni vsak % gospodarske rasti za okolje, na katerem SO SKUPAJ Z NAMI. Kajti planet zemlja je le en. In za vsak % gospodsrke rasti morša pocuzat ca 7-8% več naravnih virov. Kaj pove preprosta matematika. Da se to cuzanje poveuje nadproporcioanlno. In kaj j erezultat? To, da majo grabežljivci reda sicer vedno več kapitala, sam s temkapitalom ne MOREJO POBEGNIT NIKAMOR. Ampak prav zarez nikamov. Pod zemljo, lahko, v nebo pa sam za par ur, par dni, par mesecev,če grejo na ISS, na drug planet, kjer bi radi cuzali, pa ne. Torej. Vsega grabežjivega in manj grabežljivega je enkrat konec. Nadprovcporcionalno grabežljivci skrbijo, da bo tega enkrat prehitro konec. Za vse nas. Za NAS IN ZA NJIH. Dobrodošli, grabežljivci, kar naprej še veselo kvakajte o gospodarski rasti, svojih $$$ in €€, ampak zakonu narave ne uidete, prej alislej. Jaz sem miren, ste vi?
NeXadileC
11. 06. 2024 09.06
+9
Na naslovni sliki je naša dejanska avtokratska vladarica, Christine Lagarde, ki se je volitve ne dotaknejo, niti čas ne povozi. Ona določa vse, a nagrajuje in kaznuje z denarjem. Elita, stričeki in tete... v njenem ožjem krogu...
vevse
11. 06. 2024 08.55
+2
🚀🚀🚀🚀🚀🚀🚀🌕🐕💥
DAEMONIUM
11. 06. 2024 08.44
+6
Ko bomo evtanizirali minimalno 300.000 penzionistov ki zivotarijo pod 700 EUR svoje miloščine šele takrat bo slovensko povprečje primerljivo osi Dunaj, Zurich, Berlin
nelika123
11. 06. 2024 08.44
+8
Lagarde ne zaupam.
Marinček
11. 06. 2024 08.33
+11
Hahaha in to so neki strokovnjaki sedaj ko so pripeljali EU na prepad recesije so ugotovili da ni bilo dobro da bi nehali dvigovati obrestne mere ampak da bi bilo dobro da so spet v nekaj investira pač sami starčki v teh institucijah
Wolfman
11. 06. 2024 08.32
+0
Potem pa še podprite Izrael!