Gospodarstvo

Finančni komentar: Prihaja čas rezanja

Ljubljana, 27. 08. 2024 07.00 | Posodobljeno pred 22 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Adi Omerović
Komentarji
74

Obrestne mere v ZDA so že dobro leto na rekordnih ravneh. Guverner ameriške centralne banke Jerome Powell ne želi dodatnega pritiska na trgu dela, inflacija pada in gospodarstvo potrebuje spodbudo, zato je napovedal prilagoditev monetarne politike. Prvi rez se obeta že čez tri tedne.

Gospodarstvo se ohlaja in potrebuje zagon, dodatne investicije. Evropska centralna banka je že v začetku junija znižala obrestno mero za 25 bazičnih točk z namenom, da spodbudi gospodarsko aktivnost. Ameriška centralna banka (Fed) bo to storila verjetno 18. septembra, ker so ekonomski podatki za pričetek nižanja ustrezni, je na srečanju centralnih bankirjev v Jackson Hole izpostavil Jerome Powell. Eden od najagresivnejših ciklov zategovanja, ki traja že dve leti, naposled dobiva epilog, vprašanje je zgolj, za koliko bazičnih točk bo treba spustiti obrestno mero, da bo delniški trg lahko še naprej dosegal rekorde.    

Jerome Powell (meme)
Jerome Powell (meme) FOTO: Investing

Nižanju obrestnih mer bi lahko sledila recesija. Če se vrnemo v leto 2001, ko je ameriška centralna banka prvič znižala obrestno mero, je osrednji delniški indeks S&P 500 v obdobju 448 dni zdrsnil za 39 odstotkov, brezposelnost se je zvišala za 2,1 odstotka. Podobno se je zgodilo leta 2007, ko je Fed prvič znižal obrestno mero, je trg v enem letu padel za 54 odstotkov, brezposelnost se je takrat zvišala za 5,3 odstotka. Bo tokrat drugače ali se bo zgodovina ponovila in bo gospodarska kriza nastopila še pred novembrskimi predsedniškimi volitvami v ZDA?

Slon v porcelanasti sobi je družba Nvidia, vodilni razvijalec umetne inteligence, ki jutri po zaprtju borze objavi poslovne rezultate za drugo četrtletje. Podjetje, ki je v preteklosti izdelovalo računalniške grafične kartice, je po tržni kapitalizaciji prehitelo Microsoft in postalo drugo največje podjetje na svetu, pred njim je trenutno zgolj še Apple. Veličastna tehnološko podjetja imajo velik skupni delež v indeksih, zato bi padec paradnega konja lahko izzval preplah in popravek na delniških trgih. Že zdaj večina Američanov verjame, da so že v recesiji. Nvidia je od zadnje korekcije, ki je bila 5. avgusta, pridobila dobrih 40 odstotkov. Močan odboj in hitra rast se lahko nadaljujeta, če podjetje spet preseneti z objavo poslovnih rezultatov, ki rastejo vsak kvartal. Tečaj delnice (NVDA) je trenutno še vedno osem odstotkov nižje, kot je bil konec junija.  

Nvidia je letos pridobila že 168 odstotkov. V prvi polovici junija so cepili delnico v razmerju 10:1. Zamuda z Blackwell čipi zaradi dobavnih verig naj ne bi imela vpliva na tokratne poslovne rezultate, pravijo analitiki pri KeyBanc Capital Markets.
Nvidia je letos pridobila že 168 odstotkov. V prvi polovici junija so cepili delnico v razmerju 10:1. Zamuda z Blackwell čipi zaradi dobavnih verig naj ne bi imela vpliva na tokratne poslovne rezultate, pravijo analitiki pri KeyBanc Capital Markets. FOTO: TradingView

V začetku avgusta je japonska centralna banka dvignila obrestno mero in trge je zajel strah, vendar zgolj za nekaj dni. Japonci so sklenili, da ne bodo več višali obrestnih mer in finančni trgi so spet ozeleneli, avgusta so v rekordnem času prišli nazaj na skoraj enake vrednosti. Strm odboj je bil tako v ZDA, Evropi kot tudi v Sloveniji. V ZDA je indeks S&P 500 pridobil skoraj 10 odstotkov. Evropski indeks je zrasel za dobrih šest odstotkov, slovenski SBITOP je od avgustovskega padca višje za štiri odstotke.  

Statistično je september na delniških trgih najmanj donosen mesec v letu. Poleg ameriške centralne banke bi obrestno mero v septembru lahko dodatno znižala tudi ECB. Šef finske centralne banke Olli Rehn bi želel videti obrestno mero že septembra pri 3,5 odstotka in pričakuje vsaj še eno nižanje do konca leta, ker gospodarski kazalniki v Evropi nakazujejo na ohlajanje.
Statistično je september na delniških trgih najmanj donosen mesec v letu. Poleg ameriške centralne banke bi obrestno mero v septembru lahko dodatno znižala tudi ECB. Šef finske centralne banke Olli Rehn bi želel videti obrestno mero že septembra pri 3,5 odstotka in pričakuje vsaj še eno nižanje do konca leta, ker gospodarski kazalniki v Evropi nakazujejo na ohlajanje. FOTO: TradingView

Ameriški trg je za Nemčijo čedalje bolj pomemben, izvoz na Kitajsko je izrazito padel in dosega nivoje iz leta 2021, medtem ko se je v zadnjih letih večal izvoz v Francijo in ZDA.

ZDA je za Nemčijo postal glavni izvozni partner.
ZDA je za Nemčijo postal glavni izvozni partner. FOTO: Bloomberg

Vrednost delnic je po 10-odstotnem padcu v začetku avgusta v zadnjih treh tednih naraščala, medtem ko je cena energentov padala. Surova nafta (BRENT) pada že od začetka aprila. V tem času se je pocenila za 14 odstotnih točk. Včeraj je cena nafte poskočila za skoraj tri odstotke, ker je Libija ustavila trgovanja z nafto. V zadnjih šestih mesecih je število brezposelnih v ZDA naraslo za polovico odstotka, sicer je 4,3-odstotna brezposelnost še vedno nizka glede na zgodovinsko povprečje.  

Prvi mož ameriške centralne banke Jerome Powell je v petkovem govoru izpostavil, da ne želi dodatno zvišati števila brezposelnih, gospodarstvo je dovolj ohlajeno za mehek pristanek. "Prišel je čas, da prilagodimo denarno politiko. Smer, v katero potujemo, je dobro znana. Čas nižanja obrestnih mer je odvisen od gospodarskih kazalnikov in ravnotežja tveganj."
Prvi mož ameriške centralne banke Jerome Powell je v petkovem govoru izpostavil, da ne želi dodatno zvišati števila brezposelnih, gospodarstvo je dovolj ohlajeno za mehek pristanek. "Prišel je čas, da prilagodimo denarno politiko. Smer, v katero potujemo, je dobro znana. Čas nižanja obrestnih mer je odvisen od gospodarskih kazalnikov in ravnotežja tveganj." FOTO: Federal Reserve Economic Data

Ob zaključku napovedi rahljanja monetarne politike so donosi dvoletnih ameriških obveznic zdrsnili pod štiri odstotke. Donosi dvoletnih obveznic v ZDA so bili na podobnih nivojih, ko je Fed nižal obrestne mere leta 2008 v času globalne recesije.  

Z modro črto je obarvana obrestna mera v ZDA, bele barve je donos na dveletno ameriško obveznico.
Z modro črto je obarvana obrestna mera v ZDA, bele barve je donos na dveletno ameriško obveznico. FOTO: Bloomberg

Trg pričakuje s kar 76-odstotno verjetnostjo, da bo FED čez tri tedne prvič znižal obrestno mero za 25 bazičnih točk. Trenutno je tudi 24 odstotkov verjetnosti, da bodo znižali obrestno mero že za polovico odstotka. Sicer pa tudi v nadaljevanju leta vlagatelji pričakujejo več zaporednih nižanj. Dejstvo je, da bo centralna banka težko nižala obrestne mere, če bodo delniški trgi še naprej prodirali v višave, oziroma bi to pomenilo, da s sproščanjem lahko povzročijo nastanek novega balona, ugotavlja analitik Sven Henrich.

Ameriška monetarna politika sproščanja, ki naj bi do konca leta 2025 spustila obresti iz obstoječih 5,25 do 5,50 na tri odstotke, bi lahko okrepila japonski jen in dodatno znižala likvidnost na trgu.
Ameriška monetarna politika sproščanja, ki naj bi do konca leta 2025 spustila obresti iz obstoječih 5,25 do 5,50 na tri odstotke, bi lahko okrepila japonski jen in dodatno znižala likvidnost na trgu. FOTO: Federal Reserve Economic Data

Napoved nižanja obrestnih mer je oživela bitcoin, ki je že zadnjih pol leta pod rekordno ceno, ki jo je dosegel v marcu. Po govoru ameriškega guvernerja centralne banke je poskočil za dobrih šest odstotkov. Analitiki pri JP Morgan ugotavljajo, da je pri obstoječi ceni bitcoina možno z rudarjenjem ustvariti vrednost 72 milijard evrov. Rasti bitcoina sledijo tudi ostale kriptovalute, nižanje obrestnih mer prinaša optimizem pri vlagateljih. 

Bitcoin je od 5. avgusta, ko je vrednost padla na 50 tisoč dolarjev oziroma 44.600 evrov, poskočil za 29 odstotkov.
Bitcoin je od 5. avgusta, ko je vrednost padla na 50 tisoč dolarjev oziroma 44.600 evrov, poskočil za 29 odstotkov. FOTO: Crypto Bubbles

Zanimiva naložba v zadnjih dveh tednih je bila delnica farmacevtskega podjetja Bavarian Nordic (BAVA), ki izdeluje cepivo proti opičjim kozam. Čeprav je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) pomirila, da ne gre za novi covid, je povpraševanje po cepivih za Mpox v porastu. Delnica (BAVA) je od 12. avgusta poskočila za 44 odstotkov.

Bavarian Nordic je minuli teden presenetil z objavo poslovnih rezultatov, presegli so zastavljeni dobiček za 69 odstotkov in prihodek za 14 odstotkov.
Bavarian Nordic je minuli teden presenetil z objavo poslovnih rezultatov, presegli so zastavljeni dobiček za 69 odstotkov in prihodek za 14 odstotkov. FOTO: TradingView

Spodbudne poslovne rezultate je minuli teden objavilo tudi podjetje Zoom, ki je znano predvsem po aplikaciji za videokonference. Delnica (ZM) je minuli teden poskočila za 20 odstotkov, vendar je kljub temu njen letošnji donos pozitiven le za dober odstotek.  

Slovenski delniški indeks SBITOP je minuli teden zaključil tečaj 0,55 odstotka višje. Na Ljubljanski borzi je bilo sklenjenih za dobrih osem milijonov evrov poslov. Največ je minuli teden pridobil tečaj delnic Zavarovalnice Triglav (ZVTG), in sicer kar 7,44 odstotka, ter ponovno trguje pri vrednostih, ki jih je imela v času pred poplavami in preklicem dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Delnica ZVTG je letos višje za 13,72 odstotka. Spodletel prevzem Addiko banke je minuli teden potisnil delnico NLB (NLBR) 1,58 odstotka nižje. Tudi tečaj delnic Petrola (PETG) je končal rahlo v rdečem, ustvarili so 14 odstotkov manj prihodkov kot v enakem obdobju lani, vzrok so nižje cene energentov na trgih.

 Septembra bo menjava predsednika uprave na Ljubljanski borzi, novi šef bo Marko Bombač, ki je bil direktor službe upravljanja tveganj pri Banki Slovenije, pred tem je bil tudi vodja analiz pri NLB Skladih.
Septembra bo menjava predsednika uprave na Ljubljanski borzi, novi šef bo Marko Bombač, ki je bil direktor službe upravljanja tveganj pri Banki Slovenije, pred tem je bil tudi vodja analiz pri NLB Skladih. FOTO: Ljubljanska borza

Svet portfelj je po 11 mesecih ustvaril 14,6-odstoten donos. Kot smo včeraj izpostavili v rubriki Finančni svet, zapiramo tretjino najbolj donosne naložbe Newmont - NEM, ki je ustvarila že 63-odstotni donos. V zelenem je trenutno zgolj še svetovni ETF VGWE, ki ima skoraj 10-odstotni donos. Proizvajalec premoga Peabody Energy - BTU je zdrsnil v rdeče številke in tudi ETF SXRV, ki sledi Nasdaqu, je pod gladino. Izguba pri kitajski Alibabi se je znižala na 3,52 odstotka in je v naraščajočem trendu. Najslabše se je odrezal ETF, ki sledi ceni Ethereuma z oznako WETH, ki ima 33-odstotno izgubo, ampak predstavlja zgolj tri odstotke portfelja.

Omejitev odgovornosti: Svet Portfelj ne predstavlja storitev investicijskega svetovanja. Vsebina ne predstavlja priporočil za nakup ali prodajo finančnih instrumentov, temveč je namenjena informiranju javnosti. Trgovanje predstavlja tveganje in lahko povzroči izgube.
Omejitev odgovornosti: Svet Portfelj ne predstavlja storitev investicijskega svetovanja. Vsebina ne predstavlja priporočil za nakup ali prodajo finančnih instrumentov, temveč je namenjena informiranju javnosti. Trgovanje predstavlja tveganje in lahko povzroči izgube. FOTO: Optimtrader

Bodi pozoren, koliko država zapravlja, ker je to tisti pravi davek. - Milton Friedman

KOMENTARJI (74)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kollerik
27. 08. 2024 19.23
+1
Bodo spet pogruntali kakšno oslarijo, da še bolj stisnejo rajo spodaj. Njim, tako kot običajno, ne bo nič.
Samo navijač
27. 08. 2024 12.21
+2
5o do 100 družin ima v šahu 8 milijard ljudi. Porezat in svet bo lepsi. In tale lopov je eden izmed njih.
231koak
27. 08. 2024 11.48
+2
Malo si poglejte obresti na limite za nazaj par mesecev. Polovica komitentov jih ima na ful odprte
Kritikizstajerske
27. 08. 2024 11.32
+3
ne strasite ljudi in umetne panike barabr
Smuuki
27. 08. 2024 11.11
-2
Ko se bo začel ples denarnega orkestra se temu reče kriza. Ko ugasnejo subvencije za nedelo bo pri nas veselica. Trenutni prejemniki ki pa jih ni malo so pa še zelo nasilni. Pestro bo. Takrat bo golob sam od sebe izginil. Nima nobene možnosti on ukinit subvencije, denarja pa ne bo. Poln imetja se bo častno umaknil in takratni presidento bo kriv vseh težav.
MAj1atej
27. 08. 2024 11.33
+3
Kollerik
27. 08. 2024 19.21
Smuuki je pač ovčica sv. Janeza pastirja in kot tak močno trpi za neumnimi kometarji...
kr en 123
27. 08. 2024 10.35
+5
Ko bo majster v rdeče zaplaval, bodo rubriko ukinili...
kr en 123
27. 08. 2024 10.34
+3
Še malo, pa bo Adi dobil vzdevek, rdeči Adi...
kr en 123
27. 08. 2024 10.31
+1
A to pomeni, da je zdaj čas da prodamo vse naložbe, ali pa da prihaja čas, ko bomo delnice ceneje kopičili.. ?
Delavec_Slo
27. 08. 2024 10.27
+6
In kaj boš ti rezal?
sabro4
27. 08. 2024 10.10
+4
Finančni komentar: Prihaja čas rezanja - REŽEMO VEJO NA KATERI SEDIMO kaj Jerome???
Zmaga Ukrajini...
27. 08. 2024 10.31
-5
Mukec
27. 08. 2024 10.06
+0
Še dobro da imamo Holoba.
Zmaga Ukrajini...
27. 08. 2024 10.31
-2
Castrum
27. 08. 2024 10.02
+5
Lehman bros in Parmalat sta bila nenačrtovana, zato je fejst ropotalo. Če se pojavi kaj podobnega, bo spet hudo.
suleol
27. 08. 2024 09.52
+22
bannke z miljonskimi dobicki ljudje pa komaj vracajo kredite
tron3
27. 08. 2024 10.08
+0
Njihov problem, banke niso odgovorne, če se komintenti brezglavo zadolžujejo!!!
IskraLJ
27. 08. 2024 09.42
+27
Amerosi spelte se in nehajte nadlegovati druge države. Zaprite zelenega in mutenjakuja in bo mir ter blaginja. Odpeljite svoje konzerve, tanke, letala, letalonosilke in se bomo že znašli po svoje, samo pustite nas pri miru.
gozdar1
27. 08. 2024 09.48
-16
Večina ruskih sosed se strinja, da je največji težak tam okrog rusija. Ergo za evropo bib ilo bolje da se spelje putin in njegove konzerve.
suleol
27. 08. 2024 09.53
-7
suleol
27. 08. 2024 09.54
+17
gozdar amerika je vpeta v vse vojne na planetu ne rusija
inside1
27. 08. 2024 09.38
+16
ko bo kriza se bo spet vrtičke in zemljo delalo, ki jo zdaj noče noben več, najlažje v trgovino it.
MucaNeGrize
27. 08. 2024 09.40
+13
vprašanje če ti bodo dovolili in kaj ...sejati namreč...lep primer pred leti poskusno na novi Zelandiji....
bu?e24 1
27. 08. 2024 10.04
+3
Boš ja če je še zemlja nebdelana z gmo pesticidi mogoče
MucaNeGrize
27. 08. 2024 09.37
+17
sankcije Rusiji mora nekdo plačati ..prav tako miljarde in miljarde , ki redno odtekajo v kijev naci hunti...prav tako investicije v orožje..( samo Nemčija 100 miljard po šolcu in naci annalena baerbock v naslednjih treh letih ..)...Je komu jasno kdo je vonderlajdra in ekipa ..ki pošilja miljarde keša davkoplačevalcev eu kijevski naci hunti ali v davčne oaze..Kakšne povezave ima to s člankom in usa ...VSE !!! In BRICS bo kmalu " operativen " ...konec leta. plus da iz usa " vlagatelji " ( le kdo je to , kajne ) od Ukrajine zahtevajo vračilo pufa...Nagradno vprašanje za 3.kopejke...kdo bo plačeval ukri puf ...FED ??? hohohoooo
gozdar1
27. 08. 2024 09.41
-16
Ja največjo ceno sankcij plača rusija, za eu in zda so te miljarde drobiž, sploh ker je velik del v starem orožju iz skaldišč, ki je bilo že davno plačano. Brics bo konec leta toliko operativen, kot je danes ostalo so rusoflske sanje.
Castrum
27. 08. 2024 09.46
-2
Gozdar, ma pisti mucico. Nekaj prebere, po kopira , sicer ne razume, ma pa na veliko komentira. In nas zabava ter nasmeji🤣😜
MucaNeGrize
27. 08. 2024 10.02
+4
je povedal castrirani ekonomist kleti 4 ki ne ve niti tega kaj pomeni manipulant...
MucaNeGrize
27. 08. 2024 10.03
+4
čigav je torej FED...genija...?? kdo je lastnik...
300 let do specialista
27. 08. 2024 09.35
+18
Rezali ste vi vse vprek, proti narodu, režite še dalje, petro dolar hira iz dneva v dan...
MucaNeGrize
27. 08. 2024 09.29
+3
junij 24....Tokrat pred Fedom Medtem ko je ECB z odločitvami glede obrestnih mer v preteklosti praviloma sledila ameriški centralni banki, zdaj kaže, da bo sama prva naredila korak v smeri znižanja, medtem ko se Fed zaradi vztrajnosti inflacije na drugi strani Atlantskega oceana za to še ni odločil. Med analitiki teče debata, kolikšen razkorak si sicer tesno povezani ekonomiji lahko privoščita. Predsednica ECB Christine Lagarde je nedavno poudarila, da je ECB "odvisna od podatkov in ne od Feda". A kot pravijo ekonomisti, bi lahko imela razhajanja med politikama dveh najpomembnejših svetovnih centralnih bank pomembne finančne učinke, zlasti na devizne tečaje in prek tega na cene uvoženih izdelkov ter evrsko inflacijo.
myomy
27. 08. 2024 09.28
+14
Ko pride prava kriza bo pomembno kdo ima hrano, vodo, rodovitno zemljo, proizvodnjo, in ne na tone papirja. Morda tudi kdo ima močno vojsko. Rusi in Kitajci imajo prvo, ZDA drugo, EU pa nič od naštetega. Smo ob pandemiji imeli priliko videti delček tega.
gozdar1
27. 08. 2024 09.37
+2
Saj veš, da so zda in eu mad največjimi proizvajalkami hrane. Kitajska po drugi strani veliko hrane uvaža. Ideja da ima rusiaj več industrije kot eu je pa sploh smešna.
MucaNeGrize
27. 08. 2024 09.39
-1
pejt iz gozda po kitajski fižol v spar...
gozdar1
27. 08. 2024 09.41
+0
MucaNeGrize
27. 08. 2024 10.01
+2
ti ješ zelje jaz meso...sarma je statistika...Kratka dejstva....10 držav, ki pridelajo največ pšenice na svetu Kitajska, Indija in Rusija so prve tri pridelovalke pšenice, v letih 2000-2020 so skupaj obvladovale 38 odstotkov svetovne pridelave pšenice...a češ v tonaži...???
bu?e24 1
27. 08. 2024 10.05
-1
Razlika je med neodvisno industrijo a veš in odvisno
gozdar1
27. 08. 2024 10.09
+0
Sedaj pa še poglej koliko je kitajcev. Drugače eu kot celota po proizvodji pšenice zaostaja edino za kitajsko in jepo proizvodnji precej pred rusijo.
tron3
27. 08. 2024 09.26
+2
Ura resnice, za vse, ki so vlagali v sklade, delnice in jasno v BTC, ETH... torej še imate čas 3 tedne, da rešite kar se da!!!!