Gospodarstvo

Finančni komentar: Največji padec bitcoina od 2022

Ljubljana, 09. 07. 2024 07.00 | Posodobljeno pred 13 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Adi Omerović
Komentarji
178

Bitcoin je od sredine marca, ko je dosegel najvišjo zgodovinsko vrednost, izgubil kar 27 odstotkov, kar je največji padec v zadnjih dveh letih. V enakem časovnem obdobju je Ethereum zdrsel za 31-odstotnih točk. Kripto vlagatelji so v strahu.

Glede na indeks strahu in pohlepa za kripto sredstva so vlagatelji pri 29 točkah, kar pomeni, da so na območju strahu. Od sredine marca je tudi Solana nižje za 34-odstotnih točk, Cardano za 55 odstotkov in Polygon MATIC za 61 odstotkov. Divergenca med tehnološkimi delnicami in bitcoinom se še naprej povečuje. Medtem ko denar zapušča kripto trg, ameriški tehnološki indeks Nasdaq narašča.  

Bitcoin meme
Bitcoin meme FOTO: Investing

Ob nedavnem ameriškem dnevu neodvisnosti je delniški trg dosegel novo najvišjo zgodovinsko vrednost, rekorde dosegajo tudi slovenske delnice Krka, NLB in Pozavarovalnica Sava. Inflacija v Sloveniji je padla pod 2 odstotka, OECD izpostavlja, da imamo odporno gospodarstvo.

Slovenija ima 1,5-odstotno inflacijo kar je za odstotek nižje od evropskega povprečja. Junijska inflacija v Sloveniji je bila za polovico nižja kot v Avstriji ali na Madžarskem. Za odstotek nižja je kot na Hrvaškem. Zahodne države, kot so Nemčija, Francija in Španija, imajo višjo inflacijo od Slovenije. Prav tako imamo nižjo inflacijo od vzhodnoevropskih držav. Zgolj zahodna soseda Italija beleži 0,8-odstotno inflacijo in je nižja od naše. Brezposelnost v Italiji je višja kot v Sloveniji. Pri nas je brezposelnost pod evropskim povprečjem in ostaja rekordno nizka v starostni skupini mladih.  

Stopnja brezposelnosti v Sloveniji pada od začetka leta.
Stopnja brezposelnosti v Sloveniji pada od začetka leta. FOTO: Trading Economics

Predsednica Evropske centralne banke Christine Lagarde je izpostavila, da ne želi videti inflacije pod 2 odstotka. Minuli teden se je udeležila konference centralnih bankirjev na Portugalskem. Srečanja se je udeležil tudi prvi mož ameriške centralne banke Jerome Powell in tudi slovenski guverner Boštjan Vasle. Kdaj lahko v Evropi pričakujemo nadaljnje reze obrestnih mer, še ni znano, je izpostavila Lagardova. " Samozavestno smo se odločili za nižanje obrestnih mer v juniju, in sicer za 25 bazičnih točk. Uvodoma sem izpostavila, da to ni nekaj samoumevnega, kar bomo počeli še naprej. Vsak nadaljnji korak bomo podrobno analizirali in opazovali, če se samozavest okrepi, da nadaljujemo po tej poti."

Predsednica Evropske centralne banke Christine Lagarde
Predsednica Evropske centralne banke Christine Lagarde FOTO: AP

Volitve v Združenem kraljestvu in zmaga laburistov niso vplivali na angleški delniški trg. Indeks FTSE 100, ki je vodilni indeks londonske borze, je dosegel zgodovinsko vrednost sredi maja in je od takrat izgubil slabe 3 odstotke. Najpomembnejši borzni indeks v Franciji CAC 40 je od sredine maja izgubil skoraj 10 odstotkov oziroma skoraj celoten letošnji donos, prejšnji teden je spet začel naraščati in naraščajoči trend se nadaljuje tudi po presenetljivi zmagi levice.

Samozavest se vrača na francoski delniški trg, ki je minuli teden poskočil za skoraj tri odstotke.
Samozavest se vrača na francoski delniški trg, ki je minuli teden poskočil za skoraj tri odstotke. FOTO: TradingView

Ameriški tehnološki Nasdaq je minuli teden ob dnevu neodvisnosti dosegel novi zgodovinski vrh. Letos je pridobil že 24 odstotkov. Ameriška senatorka Nancy Pelosi je nedavno kupila dodatnih 10 tisoč delnic Nvidia in je tudi začela investirati v izdelovalca polprevodnikov Broadcom. Prodala je sicer 2500 delnic Tesle, še preden je minuli teden tečaj poskočil za 27 odstotkov. Mark Zuckerberg lastnik METE, ki ima v lasti Facebook, Instagram in WhatsApp, je dan neodvisnosti praznoval na valovih s pivom in zastavo, oblečen v smoking.  

Mark Zuckerberg
Mark Zuckerberg FOTO: Zuckerberg Instagram

Tečaj Tesle je v zadnjem mesecu višji za 46 odstotkov. Podoben donos je META ustvarila od začetka leta. Tesla je bila še nedavno ena od najslabših delnic v osrednjem ameriškem indeksu S&P 500, vendar je minuli teden poskočila za kar 27 odstotkov in tako izničila vso letošnjo izgubo. Tesla je v zadnjih treh mesecih dobavila za skoraj 5 odstotkov manj avtomobilov kot v enakem obdobju lani. Analitiki so pričakovali večji padec prodaje. Velika novica za vlagatelje je prihod robo taksijev, ki jih bodo javnosti predstavili 8. avgusta.

Letošnji donos delnic TSLA je zgolj rahlo pozitiven in sicer 1,25-odstoten.
Letošnji donos delnic TSLA je zgolj rahlo pozitiven in sicer 1,25-odstoten. FOTO: TradingView

Elon Musk bi lahko postal tudi svetovalec Donalda Trumpa, če bo izvoljen za predsednika. Ob dnevu neodvisnosti ZDA spomnimo, da so bili ustanovni očetje, ki so ustvarili ZDA, precej mlajši od obstoječih predsedniških kandidatov. Najstarejši je bil Thomas Jefferson, ki je imel leta 1776 samo 33 let.  

James Monroe je imel komaj 18 let,  Aaron Burr 20 let in prav tako John Marshall. Alexander Hamilton je bil zgolj leto starejši in James Madison je bil star 25 let.
James Monroe je imel komaj 18 let, Aaron Burr 20 let in prav tako John Marshall. Alexander Hamilton je bil zgolj leto starejši in James Madison je bil star 25 let. FOTO: John Trumbull

Osrednji slovenski delniški indeks je v zadnje pol leta pridobil 27 odstotkov, kar je celo več kot ameriški, ki sledi tehnološkim velikanom. Letos je največ zrasla NLB in sicer za kar 52 odstotkov.  

Minuli teden je na slovenskem delniškem trgu največ zrasla NLB za 2,37 odstotka. Osrednji indeks SBITOP je teden končal višje za 1,13 odstotka.
Minuli teden je na slovenskem delniškem trgu največ zrasla NLB za 2,37 odstotka. Osrednji indeks SBITOP je teden končal višje za 1,13 odstotka. FOTO: Ljubljanska borza

Rekordno vrednost sta dosegli tudi Krka, ki je letos višje za 28 odstotkov in Sava Re, ki je pridobila 16 odstotkov. Na Ljubljanski borzi je bilo sklenjenih za 5,9 milijona evrov poslov.

Krka ima skoraj tretjinski delež v indeksu SBITOP in je minuli teden tečaj zaključila višje za 2,17 odstotka.
Krka ima skoraj tretjinski delež v indeksu SBITOP in je minuli teden tečaj zaključila višje za 2,17 odstotka. FOTO: Ljubljanska borza

Bitcoin je imel najslabši teden letos, saj je izgubil skoraj 15 odstotkov vrednosti. Letos je pridobil 32 odstotkov, kar je samo 5 odstotkov več kot slovenski delniški indeks SBITOP. Ethereum je minuli teden izgubil 18 odstotkov, vendar je od začetka leta višje za 30 odstotkov. Krvavele so tudi ostale kriptovalute. 

Bitcoin je imel največjo korekcijo od začetka bikovskega trenda v letu 2022.
Bitcoin je imel največjo korekcijo od začetka bikovskega trenda v letu 2022. FOTO: TradingView

Razlogov za padec cene bitcoina je več. Leta 2014 je zaradi kibernetskega napada propadla kripto menjalnica Mt. Gox vendar je stečajni upravitelj v petek začel izplačevati upnikom 142 tisoč bitcoinov, kar je okoli 8 milijard evrov. V času napada na Mt.Gox je bila cena bitcoina okoli 500 evrov, danes je višja za stokratnik, zato trg pričakuje, da bo večina oškodovancev bitcoin naložbo prodala. 

Japonska kripto menjalnica Mt. Gox ustanovljena leta 2010 je do leta 2014 imela kar 70-odstotni delež prodaj in nakupov bitcoinov na svetu.
Japonska kripto menjalnica Mt. Gox ustanovljena leta 2010 je do leta 2014 imela kar 70-odstotni delež prodaj in nakupov bitcoinov na svetu. FOTO: AP

Dodatni prodajni pritisk bitcoina je minuli teden povzročila nemška vlada, ki je začela prodajati zasežene bitcoine. Nemška poslanka Joana Cotar opozarja, da je prodaja nespametna, ker so lahko zaseženi bitcoini strateška naložba, če bi digitalna valuta postala rezervna valuta, o čemer že poteka razprava v ZDA.  

Analiza Arkham Inteligence razkriva, da je nemška vlada prodala skoraj 2700 bitcoinov od skupaj zaseženih 50.000.
Analiza Arkham Inteligence razkriva, da je nemška vlada prodala skoraj 2700 bitcoinov od skupaj zaseženih 50.000. FOTO: arkham intelligence

Sklad, ki sledi ceni Ethereuma (WETH), in ETF sklad, ki sledi ceni bitcoina (BTCE), je teden končal celo nižje kot kitajska Alibaba. Kljub padcu je Svet portfelj v zadnjem tednu uspel zvišati donos za 0,17 odstotka in je od začetne naložbe 21. septembra 2023 pridobil 12,47 odstotka. Pozitivni donos je zaščitil rudar zlata Newmont NEM, ki ima od začetne naložbe že kar 44-odstotni donos. Na drugem mestu v portfelju je svetovni dividendni ETF VGWE. Malo je pridobil tudi surovinski ETF EXXY. Energetski ETF XDW0 še vedno ne sledi rasti cene surove nafte. Donos je rahlo izboljšal tudi proizvajalec premoga Peabody Energy BTU.

Omejitev odgovornosti: Svet Portfelj ne predstavlja storitev investicijskega svetovanja. Vsebina ne predstavlja priporočil za nakup ali prodajo finančnih instrumentov, temveč je namenjena informiranju javnosti. Trgovanje predstavlja tveganje in lahko povzroči izgube.
Omejitev odgovornosti: Svet Portfelj ne predstavlja storitev investicijskega svetovanja. Vsebina ne predstavlja priporočil za nakup ali prodajo finančnih instrumentov, temveč je namenjena informiranju javnosti. Trgovanje predstavlja tveganje in lahko povzroči izgube. FOTO: Optimtrader

Izvor trpljenja je navezanost. - Buda

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (178)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kyngston
10. 07. 2024 08.33
-1
za bebčke propalice revne slovenčke je itq vse kar ni minimalc, poceni merkator pivo in poljsko meso za na žar na hrvaški obali nateg...
setisfekšn
09. 07. 2024 20.57
+1
A si upate predstavljat da tisti "ustanovitelji" bitcoina in drugih kriptovalut manipulirajo in umetno ustvarjajo vrednost bitcoina in si izmisljujejo vrednost na podlagi ničesar in si prilagajajo vse za svoj zaslužek s padcem in rastom valute ki je umetna in brez kakršnekoli podlage!!!matr ste ljudje naivni!!
setisfekšn
09. 07. 2024 19.19
+2
Meh te kriptovalute so goljufije desetletja!!o tem ni dvoma in vse vpije v nebo pri vsakem laiku ki je poznal ogro catch the cash!!
exdetektiv
09. 07. 2024 18.28
+0
Finančni praznik ali propad bit€oina.
Samo navijač
09. 07. 2024 16.33
+0
Ljudje pa vi ste financno nepismeni.
setisfekšn
09. 07. 2024 20.58
+0
Ne ti si naivnež ki ne razmišlja in slepo verjame v te goljufije!
funkytown
09. 07. 2024 16.23
+7
Kriptovaluta je velikanska Ponzijeva shema
ZDA teror
09. 07. 2024 21.02
-2
Daj si preberi malo kaj je ponzi shema preden lapaš naokoli, prosim
nikhrast
09. 07. 2024 16.21
-7
Imaš kaj davčnih olajšav ko investiraš bitcoine v pokojninske sklade, najprej moreš poskrbeti za svojo pokojnino.
Samo navijač
09. 07. 2024 15.50
+2
Sami poskrbite zase. A mislite da za vas skrbijo pokvarjene vlade?? Pokojninski skladi izropani zato pa podaljšujejo delovno dobo. Kupujte delček po delcek ,ko boste upokojeni bo to edini vir financ. Kupite samo BTC ,hladna denarnica in pa na varno shranit.
ap100
09. 07. 2024 16.09
+1
ko bosta ameriška in kitajska vlada - pa tudi druge začele resno prodajati zasežene bitkojne bo vrednost limitirala proti 1000 - in hlad v denarnici bo visok
exdetektiv
09. 07. 2024 18.20
A ti ni jasno da je K.O.N.E.C ali THE-END, kot v starih Hollyfilmih.
Kollerik
09. 07. 2024 19.07
+1
Samo navijač +++++, s tem, da sem sam bolj konzervativen (zlato). Kar se tiče pokojninskih skladov... šparamo nekaj čez firmo, toda ne verjamem v čudeže, že dolgo ne več.
Slava Rodu
09. 07. 2024 15.12
-1
Hazarski nateg
Zmaga Ukrajini ...
09. 07. 2024 15.12
-1
Vrednost Bitcoina kmalu po vstopu na trg (leta 2010) je bila $0.10, danes (julij 2024) pa je njegova vrednost $57,358.02. Kaj mislite, ... je z leti pridobil vrednost ali ne? Res pa je hudo volatilen in res so bili vmes tudi hudi padci, kar je za kriptovalute pravzaprav pričakovano. Ne glede na vse, se bo bitcoin očitno obdržal in se utrdil kot digitalno zlato, v katerega investirajo celo države. Res pa je, da so zgodbe kot je Mt. Gox precej neugodne za vlagatelje. So pač posledica popolne odsotnosti regulacije.
exdetektiv
09. 07. 2024 18.21
-1
MA KAKŠNO DIGITALNO ZLATO NEKI...NE BLUZI.
Bog na moji strani
09. 07. 2024 14.51
+3
Torej..,kaj imaš,ko imaš Bitcoin.
vevse
09. 07. 2024 14.23
🚀🚀🚀🚀🚀🚀🌕🐕
tornadotex
09. 07. 2024 14.20
+1
Še en dokaz, da Bitčurine so sama megla, ki si jo podajajo med sabo vfantaziranju, da bo to nekoč v višavah...
Sredinc
09. 07. 2024 14.27
+1
fajn je ko meglo poceni kupis in kasneje to isto meglo mal dražje prodas 😁 megla, luft al nima veze kaj 🤪 vsi “poznavalci” pa vemo da so kovanci projekt nekega podjetja…uspešnejši je projekt več je kovanec vreden. Sicer pa to govorit ljudem, ki blage veze nimajo kaj so trgi je res zguba časa…zaj sem zgubo minuto časa xD
Lojze Biber
09. 07. 2024 14.01
Pri 42 000 bom kupil
jedupančpil
09. 07. 2024 14.32
-1
Xyz13
09. 07. 2024 13.31
+4
Ko se začne po medijih govorit o rekordnih padcih je čas za nakupe… 🙂
Tretji kamen
09. 07. 2024 13.26
+1
Denar ni bil namenjen stvarem ki si jih lahko kupite..ampak življenju ki si ga ne boste več mogli privoščiti.
RTVjeZAKON
09. 07. 2024 13.09
+5
Sedaj ko je padlo je treba kupiti
mentorhercul
09. 07. 2024 13.05
+4
A še pada, mogoče še malo počakat?
gizmo49
09. 07. 2024 13.29
-3
MajaZzz
09. 07. 2024 13.30
-1
Lahko do 48k pade jaz na tvojem mestu bi 33% kupila ko testira ta poden ko Je bil. in ce gre nizje Kot teh 54k spet po 33%. Ce Imas 10.000€ daj 3x po 3333€ not.
Gasper4690
09. 07. 2024 15.54
+1
flojdi
09. 07. 2024 12.54
+1
?o kermu kojnu to
Jun2
09. 07. 2024 12.52
Ja da nekdo zasluži more nekdo zgubit.Je pa ena boljših zgodb ta zadeva