Gospodarstvo

Finančni komentar: Jesenska razprodaja

Ljubljana, 10. 09. 2024 07.00 | Posodobljeno pred 7 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Adi Omerović
Komentarji
72

September je tradicionalno najmanj donosen mesec v letu. Prvi teden je bil za delniške trge najslabši v zadnjih dveh letih. V zgolj štirih trgovalnih dneh je izpuhtelo več kot 2000 milijard evrov. Največje padce so imeli tehnološki velikani in polprevodniška industrija.

V ZDA se naslednji teden začenja cikel rezanja obrestnih mer. Član ameriške centralne banke Austan Dean Goolsbee je sporočil, da gospodarski kazalniki nakazujejo na več zaporednih nižanj ter ob tem izrazil zaskrbljenost, ker se povečuje tveganje za nastanek recesije. Ameriški delniški trgi v septembru še niso imeli pozitivnega dne. Dolar je v zadnjih dveh mesecih izgubil 4,57 odstotka vrednosti, medtem ko je japonski jen v tem času pridobil 12,69-odstotnih točk.  

Glede na indeks pohlepa in strahu so vlagatelji pri 42 točkah, kar pomeni, da so v območju strahu.
Glede na indeks pohlepa in strahu so vlagatelji pri 42 točkah, kar pomeni, da so v območju strahu. FOTO: Investing

Močna japonska valuta ovira rast ameriških delnic. Trenutno je jen na enaki vrednosti, kot je bil 5. avgusta, ko se je odvil trgovinski posel t. i. ang. Carry trade. Po črnem ponedeljku in rekordnem letošnjem dnevnem padcu so delnice v avgustu hitro poskočile na visoke nivoje in par dni pred septembrom se je rast ustavila. Delniški trgi so začeli padati, ko je Nvidia, ki vodi razvoj umetne inteligence, objavila dobre poslovne rezultate. Osrednji ameriški indeks S&P 500 je prvi teden septembra izgubil 4,25 odstotka in je 13,39 odstotka višje, kot je bil v začetku leta.  

Začela se je jesenska razprodaja. Priložnost ali pok tehnološkega balona. Družbi Dell in Palantir sta bili v petek ob zaključku borze sprejeti v S&P 500. Nvidia je teden zaključila 13,08 odstotka nižje. Google je minuli teden izgubil dobrih 6 odstotkov in Apple 4 odstotke kljub novemu iPhonu. Polprevodniški velikan Broadcom je uresničil poslovne rezultate, vendar je delnica v petek vseeno zdrsnila za 10 odstotkov. Tesla je teden končala v zelenem, ker je Elon Musk napovedal, da bo naslednji mesec razkril prve robotaksije.

Indeks Nasdaq, ki sledi tehnološkim delnicam je prvi teden septembra končal skoraj 6 odstotkov nižje.
Indeks Nasdaq, ki sledi tehnološkim delnicam je prvi teden septembra končal skoraj 6 odstotkov nižje. FOTO: Finviz

Zgodba o umetni inteligenci je v zadnjem letu poganjala hitro rast številnih tehnoloških podjetij, ki so postala prevrednotena. Jesenska razprodaja je vrednost polprevodnikov in tehnoloških velikanov spustila na zanimive nivoje. Veliki vlagatelj Warren Buffett, ki sledi filozofiji vrednostnega vlaganja, išče podjetja z dobrim fundamentom, ki so na trgu nizko ovrednotena. Buffettova pozicija v denarju je trenutno rekordno visoka, več kot 300 milijard evrov je na čakanju oziroma na lovu za nove naložbe. Njegov investicijski konglomerat Berkshire Hathaway je v prvem tednu septembra izgubil samo 3,88 odstotka. Tržna kapitalizacija Berkshire Hathaway pa je prvič po 44 letih presegla 1000 milijard evrov.  

Na delniških trgih je najhitreje do 1000 milijard evrov tržne kapitalizacije uspelo družbi Meta (Facebook, Instagram, WhatsApp). Tesli je preboj uspel po 11 letih, Googlu po 15 letih. Amazon je potreboval 15 let, Nvidia 24 let in Microsoft 33 let. Apple je potreboval 37 let, da je ustvaril prvi bilijon tržne kapitalizacije.
Na delniških trgih je najhitreje do 1000 milijard evrov tržne kapitalizacije uspelo družbi Meta (Facebook, Instagram, WhatsApp). Tesli je preboj uspel po 11 letih, Googlu po 15 letih. Amazon je potreboval 15 let, Nvidia 24 let in Microsoft 33 let. Apple je potreboval 37 let, da je ustvaril prvi bilijon tržne kapitalizacije. FOTO: Visual Capitalist

Glede na gospodarske kazalnike so mnogi prepričani, da smo na pragu recesije. Obrnjena krivulja donosa se je v ZDA začela že leta 2022 in je celo daljša kot v času velike depresije leta 1929. Krivulja prikazuje, da so bili donosi na kratkoročne obveznice višji od dolgoročnih več kot 700 dni. Na kratki rok je vlagatelj dobil več kot na dolgi rok. Recesija nastopi, ko se krivulja normalizira in začne dvigati, kar se je zgodilo minuli teden. Trg dela se hitro ohlaja. Novih služb je čedalje manj, vendar je brezposelnost v ZDA po zadnjih podatkih rahlo padla na 4,2 odstotka, kar je precej pod zgodovinskim povprečjem 5,69 odstotka.

Donosi na dvoletne ameriške obveznice so bili 790 dni višji kot donosi na deset letne obveznice.
Donosi na dvoletne ameriške obveznice so bili 790 dni višji kot donosi na deset letne obveznice. FOTO: Federal Reserve Economic Data

Recesijo sproži pok balona. Gospodarska kriza leta 2008 je nastala zaradi pregretega trga nepremičnin, ki jo je pospremil stečaj družbe Lehman Brothers. V začetku stoletja je delniške trge potisnil v popravek pok "dot-com" balona. V devetdesetih je bila varčevalno – posojilna kriza, propadla je tretjina hranilnic. Obrnjena krivulja donosa je bila prisotna pred vsako gospodarsko krizo, vključno največjo leta 1929.

Obrnjena krivulja donosa je resno makro ekonomsko opozorilo, ki se lahko v naslednjih mesecih ali letu razvije v recesijo.
Obrnjena krivulja donosa je resno makro ekonomsko opozorilo, ki se lahko v naslednjih mesecih ali letu razvije v recesijo. FOTO: Crescat Capital

Predsednik ZDA Joe Biden je v agendi Amerika investira minuli teden pozval tako demokrate kot republikance naj vlagajo, ker ni razloga za strah, saj ima ZDA status najmočnejšega gospodarstva na svetu." Plače rastejo, inflacija pada in še se bo znižala. Imamo najnižjo neenakost v zadnji dvajsetih letih. Podpisal sem zgodovinske novele zakona in moderniziral infrastrukturo. Pripeljal sem polprevodniško industrijo nazaj v ZDA, mi smo izumili napredne čipe. Dobri rezultati in napredek nas čakajo tudi v prihajajočem desetletju."

ZDA ima čedalje višji dolg, ki presega 35 tisoč milijard evrov in se vsako leto zviša za bilijon oziroma tisoč milijard. Dolg v ZDA predstavlja 122 -odstotkov BDP.  Dolg je začel strmo naraščati po letu 2008.
ZDA ima čedalje višji dolg, ki presega 35 tisoč milijard evrov in se vsako leto zviša za bilijon oziroma tisoč milijard. Dolg v ZDA predstavlja 122 -odstotkov BDP. Dolg je začel strmo naraščati po letu 2008. FOTO: Federal Reserve Economic Data

Inflacija v ZDA je na medletni ravni julija padla pod 3-odstotke. V sredo bo znan avgustovski podatek, pričakuje se padec na 2,6 odstotka. Vlagatelji se sprašujejo, za koliko bo ameriška centralna banka (Fed) znižala obrestno mero naslednji teden. Za 25 ali 50 bazičnih točk. Trenutno je 70 odstotkov verjetnosti za nižji rez. Medtem, ko delnice trpijo zlato ostaja na visokih vrednostih, od lanskega septembra je cena višja za 30 odstotkov. Svetovni svet zlata (World gold council) sporoča, da so letos centralne banke kupile v prvih šestih mesecih 483 ton zlata, kar je zgodovinsko rekordna količina.  

Rusija ima od letos za 188 milijard evrov zlata, ki predstavlja že 30 odstotkov mednarodnih rezerv. Gre za rekordno količino zlata v zadnjih 25 letih.
Rusija ima od letos za 188 milijard evrov zlata, ki predstavlja že 30 odstotkov mednarodnih rezerv. Gre za rekordno količino zlata v zadnjih 25 letih. FOTO: TradingView

Zlato je lahko manj nihajno kot delnice v času sproščanja denarne politike. Septembra 2007, ko je Fed začel nižati obrestno mero so delniški trgi prvo leto padli za 18,9 odstotka in naslednje leto dodatno zdrsnili še za 26,3 odstotka. Tudi v letu 2001 je nižanje obrestnih mer pahnilo trge v dveh letih za 43 odstotkov nižje. Ni vedno slabo, avgusta 2019 je Fedov rez dvignil delniški trg najprej za 12 odstotkov in kasneje še za 52 odstotkov.

Nižanju obrestnih mer je konec prejšnjega stoletja vedno sledila rast delniških trgov.
Nižanju obrestnih mer je konec prejšnjega stoletja vedno sledila rast delniških trgov. FOTO: Barchart

Cena surove nafte je na najnižji letošnji točki. Od lanskega septembra se je nafta pocenila za skoraj 25 -odstotkov. Gorivo na črpalkah je od lani nižje za okoli 10 centov. Skupina OPEC načrtno črpa manj nafte in tudi v prihodnje ne bo na trg sproščala dodatnih količin, ker bi to še bolj zbilo ceno. Povpraševanje je nižje tudi zaradi ohlajanja kitajskega gospodarstva. Minuli teden se je sprožil tudi indikator nihajnosti Vix, ki vidno poskoči ob vsaki gospodarski krizi. Graf prikazuje vrhove v času gospodarske krize 2008, ob izbruhu pandemije in zdaj prvi teden septembra, ko je Vix zrasel že za skoraj 50 odstotkov.

Libija še vedno ne izvaža nafte, vendar so svetovne zaloge dobre.
Libija še vedno ne izvaža nafte, vendar so svetovne zaloge dobre. FOTO: TradingView

Poceni nafta navidezno znižuje inflacijo in geopolitične napetosti lahko povzročijo naftne šoke v prihodnosti, zato je za Evropo nujna energetska neodvisnost. Pomemben zeleni prehod tudi v luči zapiranja TEŠ-a, ker ne proizvaja zelene elektrike. Romunija, Madžarska, Gruzija in Azarbejdžan bodo po Črnem morju v Evropo pripeljali obnovljive vire energije iz Kavkaza pravi romunski energetski minister Sebastian Burduja. " Evropski trg ni najbolj učinkovit. Poceni energenti z zahoda ne dosežejo vedno tudi vzhoda. Zato potrebujemo dodatne vire, ki so pomembni za varnost, konkurenčnost in seveda čisto energijo, to je zelena energija."

Ekonomist Vugar Bayramov izpostavlja, da energetski dogovor prinaša novo poglavje sodelovanja.  Gruzija je že leta 2022 zaprosila za članstvo v EU.
Ekonomist Vugar Bayramov izpostavlja, da energetski dogovor prinaša novo poglavje sodelovanja. Gruzija je že leta 2022 zaprosila za članstvo v EU. FOTO: Vugar Bayramov

Evropska centralna banka bi lahko v četrtek že drugič znižala obrestno mero saj je povprečna inflacija v evro območju pristala na 2,2 odstotkih, kar je že skoraj uresničitev zastavljenega cilja dveh odstotkov. Inflacija v Nemčiji in Franciji je avgusta padla celo pod 2 odstotka, v Sloveniji in Italiji je blizu odstotka. Nemška gospodarska rast že 30 let zaostaja za ZDA. Ameriško gospodarstvo se je v tem času povečalo za desetkrat, nemško za polovico manj. Vzrokov je več, prebivalstvo v ZDA je imelo hitrejšo rast in so veliko bolj učinkovito izkoristile digitalizacijski prehod, ki je spodbudil gospodarske dobičke.

Nemčija je v tridesetih letih počasneje sprejela tehnološke spremembe. Nazoren primer tega je Volkswagen, ki ves čas poudarja previden pristop k modernizaciji.
Nemčija je v tridesetih letih počasneje sprejela tehnološke spremembe. Nazoren primer tega je Volkswagen, ki ves čas poudarja previden pristop k modernizaciji. FOTO: Bloomberg

Nemška deindustrializacija se pospešuje. Volkswagen prvič v 87letni zgodovini razmišlja o zaprtju tovarn, sindikati so na nogah, ker ne želijo, da se avtomobilska tradicija zaključi. V Nemčiji je skoraj 800.000 visoko plačanih delovnih mest vezanih na avtomobilski sektor, od tega 120.000 samo pri Volkswagenu.

Zaposlenih v avtomobilski industriji je manj kot jih je bilo v obdobju pred pandemijo.
Zaposlenih v avtomobilski industriji je manj kot jih je bilo v obdobju pred pandemijo. FOTO: Holger Zschaepitz

Raven industrijske proizvodnje v Nemčiji je ponovno padla. Trenutne vrednosti so že 16 odstotkov nižje od zlatih časov, padajoči trend se nadaljuje.

V Nemčiji se število tovarn zmanjšuje že več kot pet let.
V Nemčiji se število tovarn zmanjšuje že več kot pet let. FOTO: Blokland

Delnica Volkswagna je od aprila nižje za 28 odstotkov. Delnica skupine BMW je od aprila še bolj popustila, minus 31-odstotkov. Tudi Mercedes je izgubil 24 odstotkov v manj kot pol leta.  

Nemška avtomobilska industrija je v težavah, vrednost delnic je v zadnjih mesecih izrazito padla.
Nemška avtomobilska industrija je v težavah, vrednost delnic je v zadnjih mesecih izrazito padla. FOTO: TradingView

V zadnjem finančnem popkastu sem s članom uprave, Pokojninske družbe A, Blažem Hribarjem razpravljal o zapiranju tovarn v Nemčiji, kar bi lahko močno prizadelo slovenska podjetja, ki sodelujejo z avtomobilsko industrijo. "V Nemčiji je vse slabo z izjemo delniškega trga. Tudi v Nemčiji ni vse slabo morda pri Volkswagnu. / Dokler imamo PMI, to je anketni indeks v katerem vprašajo managerje po podjetjih, koliko imajo naročil, kakšna gospodarska aktivnost je v naslednjem mesecu ali dveh. Za storitve kaže na rastočo aktivnost v Evropi in ZDA. Storitveni sektor je tri četrtine celotnega gospodarstva. Proizvodnja, na katero si opozoril prek Volkswagna predstavlja četrtino gospodarstva."

V Sloveniji so v zadnje pol leta najbolj poskočila delnice NLB, in sicer za kar 45 odstotkov. Minuli teden je na Ljubljanski borzi potekala predstavitev polletnih rezultatov. Na drugem mestu je Pozavarovalnica Sava z 38 odstotnim donosom, tretja je Krka, sledi Petrol in Luka Koper. Slovenski delniški indeks SBITOP pa je od lanskega septembra pridobil skoraj 40 odstotkov.  

Delnice Cinkarne Celje že dva zaporedna tedna rastejo, minuli teden so pridobile še dodatne 4 odstotke. Dobro se je odrezal tudi Petrol, delnice so do petka pridobile 3 odstotke.
Delnice Cinkarne Celje že dva zaporedna tedna rastejo, minuli teden so pridobile še dodatne 4 odstotke. Dobro se je odrezal tudi Petrol, delnice so do petka pridobile 3 odstotke. FOTO: Ljubljanska borza

Svet portfelj ima od septembra skoraj 11-odstotni donos. Padec delniških trgov je minuli teden odnesel skoraj 4 odstotke donosa, saj je imel portfelj do konca avgusta 15-odstotni donos. Rudar zlata Newmont (NEM) in svetovni dividendni ETF VGWE ostajata v zelenem območju. Izgube so se povečale v tem tednu predvsem pri ETF-skladu, ki sledi ceni Bitcoina in Ethereuma. Dodatno je padel ETF SXRV, ki sledi Nasdaqu. Tudi proizvajalec premoga Peabody Energy (BTU), ki je bil nedavno na točki preloma, je prvi teden septembra padel za 10 odstotkov. Surova nafta je na najnižji točki v letošnjem letu, energetski ETF sklad XDW0 je minuli teden dodatno popustil, zato bomo jutri dokupili 2,5 odstotka energetskega ETF sklada XDW0. Ko pride do odboja bomo naložbo, ki trenutno predstavlja 5 -odstotkov uteži v portfelju, v celoti zaprli (7,5 odstotka). Simon Skubin, ki je upravljalec premoženja pri Optimtraderju izpostavlja, da so veliki finančni igralci na trgu nafte podobno negativni, kot so bili na začetku pandemije. "Je res smiselno, da je povpraševanje po surovi nafti tako močno upadlo kot v začetku covida in gre za pretirano razprodajo."  

 Omejitev odgovornosti: Svet Portfelj ne predstavlja storitev investicijskega svetovanja. Vsebina ne predstavlja priporočil za nakup ali prodajo finančnih instrumentov, temveč je namenjena informiranju javnosti. Trgovanje predstavlja tveganje in lahko povzroči izgube.
Omejitev odgovornosti: Svet Portfelj ne predstavlja storitev investicijskega svetovanja. Vsebina ne predstavlja priporočil za nakup ali prodajo finančnih instrumentov, temveč je namenjena informiranju javnosti. Trgovanje predstavlja tveganje in lahko povzroči izgube. FOTO: Optimtrader

Edini človek, ki nikoli ne naredi napake, je človek, ki nikoli ne naredi ničesar. - Theodore Roosvelt  

KOMENTARJI (72)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
10. 09. 2024 15.09
+1
..spet neki ne razumem.?a pol ma prevec ldi vse kar rabjo..al majo tisti ki bi kaj rabil premal gnarja..al nas" je premal da bi nasitil tapogoltne..al kaj..
zapiramvamustaaa
10. 09. 2024 14.18
+1
Ha ha ha nekako me ta zgodba spominja na cepivo.Vse deluje in zelo učinkovito🙃🤣😅🤢🤢🤢🤦‍♂️🤦‍♂️😤
Balerion
10. 09. 2024 13.11
+8
Sankcije delujejo. Leynova naj dobi Nobelovo nagrado za neumnost.
buuuu ZmagaU
10. 09. 2024 13.17
+4
nemore dobiti ta let je že zasedena za zukrijo, lahko pa jo dobi drugo leto ... 🤣
majmun11223344
10. 09. 2024 11.34
+8
Že dve leti ste na Pragi kapsa,a zaslužki pa enormni. Aja pa prejšnji teden smo bilo ven iz recesije. Kaj je sedaj,eno ali drugo?
Balerion
10. 09. 2024 13.12
+5
Haha samo je res pisalo. Recesija premagana 🤣
buuuu ZmagaU
10. 09. 2024 13.23
+2
van, not, van, not... na kaj vas spominja? ebe jo nas v glavo... poštena, pravična eu kjer vlada vladavina krava( ni tipkarski skrat)...
sosedov sin
10. 09. 2024 16.25
+1
Pisalo je inflacija premagana, ni isto kot recesija.
medusa
10. 09. 2024 10.37
+8
Prejšnji teden ,da smo ven iz recesije , danes tole , naslednji teden?.... Za bogataše recesije ni ,za revne pa vsak dan...
Zmaga Ukrajini...
10. 09. 2024 10.20
-7
Skratka nič novega. Rusofilići spet krulijo, ker cel razviti svet "špona" in zateguje njihovega ljubljenega zločinca putlerja,... po zoprnem, že zgodovinsko neugodnem septembru prihaja čas razprodaj, Warren Buffet je v nizkem štartu,... evropsko (in tudi ameriško) gospodarstvo ima sicer nekaj manjših težav, vendar je v dobri formi. Vonj der Leynova je napovedala močne investicijske injekcije, zato se ni bati, da bi bilo zelo hudo, tudi če bi morda res zdrsnili v recesijo. Skratka, na zahodu nič novega. Drugače pa je na vzhodu. Moskovija je dočakala svoj konec, čeprav se rusofili še vedno neomajno borijo z realnostjo, saj da ima moskovija menda cvetoče gospodarstvo z rastočim rabljem in svetlo prihodnostjo.🤣🤣🤣 Kako je že rekel naš bivši predsednik.... " Danes so dovoljene sanje, jutri je nov dan."
Zmaga Ukrajini...
10. 09. 2024 10.21
-1
Mukec
10. 09. 2024 10.51
+3
Ruske zaloge zlata so dosegle novi maksimum od 188,8 milijarde dolarjev, delež plemenitih kovin v mednarodnih rezervah države pa zdaj presega 30 odstotkov – prvič v skoraj četrt stoletja, je sporočila Centralna banka Rusije. Dodali so, da se je vrednost denarnega zlata v mednarodnih rezervah od začetka avgusta povečala za več kot devet milijard dolarjev oziroma 5,1 odstotka.
buuuu ZmagaU
10. 09. 2024 11.00
+1
zukrija, stangopolirka si tako "zgodaj" pokonc, aja sej včeraj si imela prost dan...
Zmaga Ukrajini...
10. 09. 2024 11.43
+0
Muki,... "je sporočila Centralna banka Rusije".🤣🤣🤣 Glej, jaz tudi sporočam, da sem lastnica planeta 55 Cancri e. En sam diamant, malce večji od Zemlje. Čakaj, samo da pridem tja in ga malo "okrušim", ter pripeljem na Zemljo...
Zmaga Ukrajini...
10. 09. 2024 11.49
-1
Sicer je pa patetično, da navajaš / citiraš moskovitsko centralno banko. Ta še vedno veselo razlaga svojim ljudem, da je vse ok, čeprav dejansko vse crkuje. Sem in tja Nabiulina nalije (kanček) čistega vina, ... to je pa tudi vse. Zamisli se zakaj npr. si lahko v moskoviji kaznovan z dolgim zaporom, če objavljaš ali deliš informacije v zvezi z uničenimi naftnimi depoji ali rafinerijami. Zakaj moskovitske oblasti ne želijo prebivalstva obvestiti niti o tem, kako stojijo s kapacitetami, kako stojijo s prodajo - izvozom energentov,... kako stojijo s prodajo / izvozom kovin (tudi mineralov), ki jih omenjaš. Kaj misliš, zakaj jih tako skrbi, da bi ljudje izvedeli te stvari,... ali da bi izvedeli koliko moskvičev je že umrlo na fronti v Ukrajini? Kaj bi ti rekel, zakaj? Že lahko, da imajo bogate naravne vire ogljikovodikov, kovin in materialov,... ampak le teh ni tako samoumevno lahko prodajati, a ne?
Bagzii
10. 09. 2024 14.08
+2
Von der Leynove ni napovedala ničesar opranček iz Nove24 ampak je Draghi v poročilu, ki ga je pisal 4 leta povedal da EU lahko rešijo zgolj trilijonski investicijski cikli, če pa ta denar bo na trgu po normalnih obrestnih merah, sploh na koncu cikla je pa druga stvar oz.ga ne bo. Tako da, pejt preverit na Nova24 kaj se danes kaj propagira. No pa saj na enem portalu desno na drugem levo...
Zmaga Ukrajini...
10. 09. 2024 14.13
-3
A tako,... torej je treba po novem na tvoji noritv preverjati kaj dogaja na EK. Hmmmm.... A si zdrav? Vprašam za prijatelja...
buuuu ZmagaU
10. 09. 2024 14.19
+0
za tebe stangopolirka vemo da nisi... kako kaj Kursk pa Pokotylivka ? nekaj ne gre... ofca
buuuu ZmagaU
10. 09. 2024 14.20
+3
Vonj der Leynova???? hahaha res ste obe en nenavaden vonj (smrdljiv) 🤣🤣🤣🤣
buuuu ZmagaU
10. 09. 2024 14.22
+1
Tadi 1973
10. 09. 2024 10.15
+6
Ta link pošljite ma vlado republike Slovenije, ki še vedno nima pokma, kaj se le nekaj km. severneje dogaja. Evropa bo v prihodnjem letu imela ogromno delovnih mest, ampak problem je, da na teh delovnih mestih delat me bodo imeli kaj. Le kje bodo lahko še jemali denar, ko bo pa pol fabrik šlo " zu grunt"!
extradeluxe
10. 09. 2024 10.08
+2
že 5 let grozijo z recesijo, pa je še kar ni
buuuu ZmagaU
10. 09. 2024 10.07
+0
@Natoforever, pacient, težek bolnik...
JohannDoe
10. 09. 2024 10.00
+1
Ja levaki se sami zaletavate v zid s tem, ko nočete da imajo ženske otroke (ker, ko imajo otroke, so breme in ne prinašajo dobičkov), po drugi strani pa če ne bo otrok, vam ne bo imel kdo delat in prinašat dobičkov in tudi plačevat in barantat okoli pravičnih plač ne bo za koga. Zaenkrat ste se obesili na to, da vam bodo rojevale ženske za vas v tretjem svetu, ampak to tudi ne more piti vode dolgo. Tako furate ta paradoks, da domače ženske naj ne bi rojevale, delvce pa naj vam bi rojevale ženske v tretjem svetu.
JohannDoe
10. 09. 2024 10.04
+2
Pobude za to, da bi bil ta tekmovalni sistem bolj prijazen do žensk, ki bi hotele imet otroke in da te ne bi bile iz njega tako izključene, se vam zdi patriarhalen in podobno. Dokler se zanašate na to, da vam bodo otroke rojevale ženske v tretjem svetu, je to pod črto samo nov upgrade starega kolonializma.
krpati
10. 09. 2024 09.52
+1
Nato4ever.......ti pa imaš €? Ti jih ursula tiska?
Odgovorno
10. 09. 2024 09.47
+9
Klošar nikoli nima manj kot nič, med normalnim prebivalstvom je to precej lažje. Plačaj koliko si dolžan in videl boš koliko imaš.
Odgovorno
10. 09. 2024 09.45
+10
Nemčija počasneje raste, zda pa kot pravijo hitreje, pa bilion pufa letno. Kdo potem raste?
devote
10. 09. 2024 09.45
+4
zidamer imel odprte pozicije z vzvodom v hedge skladih na padce, zasluzil lepo 2000 milijard s papirnatimi nicvrednimi podjetji, pred volitvami pa obrnjene stave na rast , in bo zopet lep zasluzek za tekoce servisiranje obresti na 35 biljonov dolga. cel svet mu placuje dolg, sam se pa smeji in prodaja orozje...
Natoforever
10. 09. 2024 09.44
-12
ruSSijo podpirajo samo neizobraženi, stari 40+, brez 100 eur na racunu...taki ki mislijo da je zahod kriv za njihovo nesposobnost.
Natoforever
10. 09. 2024 09.45
-9
ZAHOD je igra za sposobne in uspesne..revezi pa pojdite peti na Putinove slike v ruSSijo pa zlagat tank v 4 izmene za 300 eur. aja zdej je dal na 500 za 4 izmene 😄😄😄
Natoforever
10. 09. 2024 09.43
-16
Sile zla...ruSSija, Kitajska, Severna Koreja in Iran..bodo padli kot gnof..iz...
12apostol
10. 09. 2024 10.01
-1
Mukec
10. 09. 2024 10.52
+4
Stari, tablete imaš v predalu. Ne pozabit.
Natoforever
10. 09. 2024 09.42
-16
SLAVA UKRAJINI. SLAVA UNIČENI IN BOMBANDIRANI RUSSIJI.🫡🇺🇦🇺🇦🇺🇦
Natoforever
10. 09. 2024 09.41
-10
Igre za bogataške..
300 let do specialista
10. 09. 2024 09.33
+6
Upam, da se vse sesuje v prah, da ti špekulatnje padejo na trdna tla, mi reveži amo navajeni na trdem, za pohlepne kradljivce mi je pa vseeno, če gredo krivulje vertikalno na poden!!!
Natoforever
10. 09. 2024 09.41
-9
Klasicni ljubosumni slovenček..z 2 euro. v denarnici
c00kies
10. 09. 2024 09.45
+6
@Nato, pa da se ja nimaš ti šalabajzer za kaj več? Isti revež si kot vsi ostali na socialni, samo da si nočeš priznat, ker maš očitno preveč cajta tu gor kozlarije pisat.
300 let do specialista
10. 09. 2024 09.50
+2
Nato, vidim koliko imaš ti, da to stresaš svoje mokre sanje, delat idi, zame delajo drugi torej imam🐑
Najpametnejši
10. 09. 2024 09.18
+10
Dober članek, upam da bo več takih in podobnih.