Gospodarstvo

Finančni komentar: Inflacija je skoraj premagana

Ljubljana, 03. 09. 2024 07.00 | Posodobljeno pred 15 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Adi Omerović
Komentarji
114

Evropska centralna banka je uspela znižati inflacijo na 2,2 odstotka. V Nemčiji je avgusta padla pod 2 odstotka, kar je prvič po marcu 2021. V Sloveniji je inflacija v avgustu padla pod odstotek. Naslednji teden bi obrestno mero v Evropi verjetno lahko znižali za dodatnih 25 bazičnih točk.

Inflacijski cilj je skoraj dosežen in ECB bi lahko naslednji teden že drugič letos pocenila denar, ki bo spodbudil investicije in gospodarsko aktivnost. Članica izvršnega odbora ECB Isabel Schnabel, ki velja za vplivno nemško ekonomistko, je v petek izpostavila, da je v Evropi še vedno visoka inflacija pri storitvah, vendar da to ni ključno za ohranjanje cenovne stabilnosti. Kljub značilni jastrebovski drži verjame, da bo do konca leta 2025 cilj 2-odstotne inflacije zagotovo dosežen.  

Evropski delniški trg je minuli teden dosegel nove zgodovinske vrednosti. Indek Stoxx 600 vodilnih evropskih podjetij je letos pridobil  9,64 odstotka. Skoraj ves donos je izginil v začetku avgusta, ko je na črni ponedeljek strmoglavil japonski jen. Do konca avgusta je evropski indeks povrnil ves ustvarjen letošnji donos. Nemški delniški indeks DAX je prav tako osvojil novi vrh. Letos je višje za 12,88 odstotkov. Inflacija je v Nemčiji avgusta prvič po treh letih padla pod 2 odstotka. Inflacija v evropskem povprečju je bila avgusta 2,2-odstotna, kar je zelo blizu želenemu cilju. Obstaja velika verjetnost, da bo ECB čez 10 dni dodatno znižala obrestno mero za 25 bazičnih točk.

Cikel zniževanja obrestnih mer se je v Evropi začel junija. Predsednica Evropske centralne banke Christine Lagarde je že takrat izpostavila, da ne želi videti inflacije pod dvemi odstotki.
Cikel zniževanja obrestnih mer se je v Evropi začel junija. Predsednica Evropske centralne banke Christine Lagarde je že takrat izpostavila, da ne želi videti inflacije pod dvemi odstotki. FOTO: TradingView

Avgusta je brezposelnost v Nemčiji ostala nespremenjena že tretji mesec zapored, kar je znak, da ostaja trg dela stabilen kljub ohlajanju gospodarstva. Prijavljenih prostih delovnih mest je bilo 699.000, kar je 72.000 manj kot v enakem obdobju lani. Prilagojena stopnja brezposelnosti je v Nemčiji avgusta znašala 6 odstotkov, neprilagojena stopnja brezposelnosti se je povzpela na 6,1 odstotek.  

 Brezposelnost se je glede na sezonsko prilagoditev povečala za 2000, kar je nižje kot julija, ko je bilo novih brezposelnih 17 tisoč, kar je bilo tisoč več, kot so ekonomisti pričakovali.
Brezposelnost se je glede na sezonsko prilagoditev povečala za 2000, kar je nižje kot julija, ko je bilo novih brezposelnih 17 tisoč, kar je bilo tisoč več, kot so ekonomisti pričakovali. FOTO: Bundesministerium fur Arbeit und Soziales

Za razliko od Evrope je v ZDA minuli teden zgodovinsko najvišje vrednosti na delniških trgih osvojil zgolj industrijski indeks Dow Jones. Osrednji ameriški indeks S&P 500 je samo 0,32 odstotka od rekorda. Tehnološki Nasdaq je dobrih 5 odstotkov od vrednosti, ki jih je imel v prvi polovici julija. Indikator strahu in pohlepa se je ustavil pri 63 točkah, kar pomeni, da so vlagatelji spet v območju pohlepa. Indikator recesije ali Sahmovo pravilo je mera ameriške centralne banke za določanje, kdaj je gospodarstvo zašlo v recesijo. Opira se na mesečne podatke o brezposelnosti Urada za statistiko dela in pravi, če se trimesečna povprečna brezposelnost zviša za 0,50 odstotka od 12-mesečnega minimuma, nastopi recesija.

Glede na Sahmovo pravilo je ZDA vstopila v recesijo. V tem stoletju se je zgodilo že četrtič. Prvič leta 2001, ko je bil dot-com mehurček, drugič v leta 2008 v času gospodarske krize, tretjič v času pandemije in naposled, zdaj.
Glede na Sahmovo pravilo je ZDA vstopila v recesijo. V tem stoletju se je zgodilo že četrtič. Prvič leta 2001, ko je bil dot-com mehurček, drugič v leta 2008 v času gospodarske krize, tretjič v času pandemije in naposled, zdaj. FOTO: Federal Reserve Economic Data

Glede na javnomnenjske ankete Američani verjamejo, da so v recesiji, vendar je minuli teden presenetil podatek o BDP, ki je bil višji od pričakovanega. Tudi zadnji podatki o brezposelnosti so nižji in tehnološki velikani, ki poganjajo delniške trge, so imeli v drugem kvartalu spodbudne poslovne rezultate. Glavni ekonomski svetovalec pri največji zavarovalni družbi Allianz, Mohamed El-Erian, je prepričan, da je ameriška centralna banka (Fed) na dobri poti, da začne svoj cikel zniževanja obrestnih mer: najprej za 25 bazičnih točk na naslednjem zasedanju FOMC, ki bo 18. septembra. Priljubljen kazalnik inflacije, ki ga spremlja Fed, razkriva, da ostaja letna inflacija v ZDA julija nespremenjena pri 2,5 odstotka, kar so ekonomisti tudi pričakovali. Jedrna inflacija je bila za 0,1 odstotka nižja od pričakovanj.

Cene življenjskih potrebščin, merjene z indeksom PCE, so ostale na medletni ravni enake.
Cene življenjskih potrebščin, merjene z indeksom PCE, so ostale na medletni ravni enake. FOTO: Federal Reserve Economic Data

Minuli teden so vsi pričakovali poslovne rezultate družbe Nvidia, ki je paradni konj razvoja umetne inteligence. Tečaj delnic (NVDA) je letos višji za 141 odstotkov. Tudi tokrat so presegli zastavljene rezultate, napovedali so medletni dvig prihodkov za 112 odstotkov. Uspelo jim je še več, v enem letu so prihodke uspeli zvišati za kar 122 odstotkov. Dobiček so želeli dvigniti za 138 odstotkov, kar je bilo zelo ambiciozno, vendar jim je uspelo brez težav, zvišali so ga za 168 odstotkov. Kljub dobrim rezultatom je tečaj Nvidie v enem dnevu zdrsel za dobrih 6 odstotkov in podjetje je izgubilo okoli 300 milijard evrov tržne kapitalizacije.

Nvidia ni več drugo največje podjetje na svetu, pred njo sta Apple in Microsoft. Vlagatelji slutijo, da se je divja rast vodilnega razvijalca čipov za umetno inteligenco začela ustavljati.
Nvidia ni več drugo največje podjetje na svetu, pred njo sta Apple in Microsoft. Vlagatelji slutijo, da se je divja rast vodilnega razvijalca čipov za umetno inteligenco začela ustavljati. FOTO: TradingView

Ljudje so objavo poslovnih rezultatov družbe Nvidia pričakali v barih, podobno je bilo kot na finalnih športnih tekmovanjih, čustva na Wall Streetu so bila razgreta pravi uveljavljeni borzni posrednik Peter Tuchman iz Newyorške borze. "Vsi so spremljali poslovne rezultate Nvidie. Vsi so zelo osredotočeni, ker ne želijo slepo slediti družbi Nvida, ker je prvovrstna in ima dobrega šefa. Kakorkoli, zdaj izpostavljajo zgodbo, da ima podjetje še vedno rast, ampak se upočasnjuje. V redu. Mislim, da smo podobno kot leta 1995 in je pred nami še nekaj let rasti."

Končal se je dokaj slab teden za peščico tehnoloških velikanov, ki predstavljajo tretjino indeksa 500 največjih podjetij. Poleg Nvidie, ki je izgubila skoraj 8 odstotkov in polprevodniške industrije z AMD in podjetjem Broadcom, so v rdečem končali tudi Google, Meta in Tesla. Amazon je napovedal konkurenco Nvidii in začenja razvijati čipe za umetno inteligenco.

Delnice Amazona so od začetka leta višje za 19 odstotkov.
Delnice Amazona so od začetka leta višje za 19 odstotkov. FOTO: Finviz

Pomemben partner Nvidie je Super Micro Computer Inc (SMCI), ki je konec minulega tedna izgubil skoraj 30 odstotkov. Do grozovitega padca je prišlo, ker jim je raziskovalno investicijsko podjetje očitalo prirejanje poslovnih podatkov. Dan kasneje so celo zamudili z oddajo kvartalnega poročila in delnica je popustila. Računalniški velikan Dell je prav tako pomemben partner Nvidie, po objavi solidnih rezultatov je delnica pridobila dobre 4 odstotke.

Dell je imel v drugem kvartalu skoraj 4 odstotke več prometa in ustvaril 10 odstotkov več dobička, kot so ga napovedali.
Dell je imel v drugem kvartalu skoraj 4 odstotke več prometa in ustvaril 10 odstotkov več dobička, kot so ga napovedali. FOTO: TradingView

Slovenski osrednji indeks SBITOP se je minuli teden obdržal nad gladino. Letos je ustvaril že skoraj 30 odstotni donos in se uvršča med najbolj donosne indekse na svetu. Inflacija v Sloveniji je avgusta padla pod odstotek na ravni, ki smo jih imeli pred tremi leti. Ljubljanska borza pa ima od danes novega šefa, to je Marko Bombač, ki je bil prej na Banki Slovenije. Od delnic se je minuli teden najbolje odrezala Cinkarna Celje, ki je po objavi poslovnih rezultatov poskočila za dobre 4 -odstotke. 

Minuli teden je bilo na Ljubljanski borzi sklenjenih za 6,75 milijona evrov poslov.
Minuli teden je bilo na Ljubljanski borzi sklenjenih za 6,75 milijona evrov poslov. FOTO: Ljubljanska borza

Bitcoin še vedno ne dosega višjih vrednosti. Minuli teden je izgubil 8 odstotkov in je 20 odstotkov nižje od najvišjih vrednosti, ki jih je dosegel sredi marca. Tudi Ether je v zadnjem tednu podobno padel. Od marčevskih najvišjih vrednosti je izgubil okoli 40 odstotkov. Nižanje obrestnih mer bi lahko spodbudilo rast kriptosredstev.

Včeraj je Financial Times kritiziral Trumpovo idejo, da Bitcoin postane strateška rezerva ZDA.
Včeraj je Financial Times kritiziral Trumpovo idejo, da Bitcoin postane strateška rezerva ZDA. FOTO: TradingView

V zadnjem Finančnem POPkastu sem z Nikolo Maljkovićem in Simonom Skubinom med drugim analiziral tudi bitcoin in ethereum. Obe naložbi sta v Svet portfelju. "Imeli smo razprodajo Nemčije, Mt. Gox je tudi oddal veliko bitcoinov, ki so jih investitorji prodajali. Bilo je precej slabih novic, ampak vidimo, ko se sentiment spremeni, cena hitro poskoči. Z vidika cene moramo prebiti 72 tisoč in to je to."

Svet portfelj ima od lanskega septembra 15-odstotni donos. Zlato ostaja na rekordno visokih ravneh in rudar Newmont bi lahko še kar naprej pridobival: od konca februarja, ko smo investirali v NEM, je naložba ustvarila skoraj 70-odstotni donos. Prebuja se pomembna kitajska delniška družba Alibaba, ki ni več najslabša naložba v portfelju. Kitajski spletni trgovec Pinduoduo (Temu), ki velja za konkurenco Alibabe, je v drugi polovici avgusta izgubil 35 odstotkov, medtem ko je Alibaba pridobila 8 odstotkov. Tudi proizvajalec premoga BTU je teden končal v zelenem. Najbolj donosen sklad v portfelju je svetovni dividendni ETF VGWE. Najslabša naložba ostaja sklad WETH, ki sledi ceni Ethereuma. Tretjino sredstev hranimo v denarju.

Omejitev odgovornosti: Svet Portfelj ne predstavlja storitev investicijskega svetovanja. Vsebina ne predstavlja priporočil za nakup ali prodajo finančnih instrumentov, temveč je namenjena informiranju javnosti. Trgovanje predstavlja tveganje in lahko povzroči izgube.
Omejitev odgovornosti: Svet Portfelj ne predstavlja storitev investicijskega svetovanja. Vsebina ne predstavlja priporočil za nakup ali prodajo finančnih instrumentov, temveč je namenjena informiranju javnosti. Trgovanje predstavlja tveganje in lahko povzroči izgube. FOTO: Optimtrader

Človek, ki je mojster potrpljenja, je tudi mojster vsega ostalega. – George Savile

KOMENTARJI (114)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

enkve
04. 09. 2024 09.51
+3
Berem in se čudim toliko finančnih strokovnjakov kot jih tukaj komentira verjetno ni nikjer, vsi vedo, da je inflacija višja čeprav so podatki uradni, "strokovnjaki" trdijo, da ni res, plače so nižje, cene so višje itd itd, realno gledano pa so se plače v zadnjih dveh letih kar konkretno dvignile ravno tako pokojnine, cene so se res dvignile ampak odvisno od tega kaj kupuješ in po kakšni ceni, nekdo piše, da se je mleko LM spet podražilo, morda res samo imaš na izbiro cel kup mleka po nižji ceni v trgovinah, mleko Ljubljanskih mlekarn je res +1,5€ za liter ampak na izbiro imaš veliko drugih znamk od 0,77€ za liter do 0,99€ za liter in podobno je tudi pri drugih prehrambenih artiklih, tudi avtomobili sploh znanih znamk so se krepko podražili ampak na izbiro imaš dovolj drugih znamk, ki so občutno cenejše pa te ravno tako pripeljejo na cilj, poleg tega pa so Slovenski državljani v zadnjih dveh letih kupili več novih avtomobilov kot prej, na Hrvaškem kupili rekordno število nepremičnin in povečali stanje na varčevalnih računih iz 26 milijard leta 2022 na 29 milijard leta 2024, vse to kaže, da nam ne gre slabo, je pa res, da smo Slovenci že po naravi kritični do vsega, nič ne verjamemo in mi bi vse naredili bolje, hitreje in ceneje.
neodvisen
04. 09. 2024 09.41
+1
Inflacija je premagana, v SLO, baje celo pod 1%. Podjetja pa propadajo, uspešna pa se selijo v tujino. Bi vlado vprašal, kdo bo polnil državno blagajno. Ljudje vedno slabše živijo in še slabše bodo. Dvomim, da bodo plesali ob tej informaciji.
Kollerik
03. 09. 2024 19.56
+3
Toda cene bodo ostale iste, oziroma isto visoke. Ob občutno nižjih plačah.
JK123
03. 09. 2024 20.56
Plače se višajo. Tisti, ki imamo prihranke v eurih, smo pač še nekje obdavčeni.
Kollerik
04. 09. 2024 12.14
Se višajo, drži. Vendar ne držijo koraka z inflacijo. V povprečju dobiš v trgovini za recimo 100 eur. ca. 25 % manj, kot tri leta nazaj.
Sixten Malmerfelt
03. 09. 2024 18.55
+0
Kmau pride LAKOTA!
ap100
03. 09. 2024 16.40
+4
komentar bi moral biti - recesija je začasno premagala inflacijo
G. Papež
03. 09. 2024 16.08
+3
Ko bom jutri šel v trgovino, bom vedel, da smo zmagovalci. Hvala za info. Se pa ne morem izogniti čudnemu občutku, ker vem, da se bom pa vrnil brez te zmagovalne mentalitete. Je...o vas zmaga, liter Alpskega je spet dražji.
tech
03. 09. 2024 15.14
+5
"Inflacija je skoraj premagana" tako, da smo vsi razen kapitala bolj revni.
StickOfTruth
03. 09. 2024 15.09
+3
Lahko objavljate grafe cel dan, če vam paše! Ljudje naj to čutijo pri plačah. Ne, da berejo na to na 24ur, ko bi pa radi prave novice kaj se realno dogaja mora pa človek na Nova24 pogledat, ker tako vse skrivate pred ljudmi!!!
300 let do specialista
03. 09. 2024 15.06
+3
A to so nas "migranti" rešili?🤣🤣🤣 delajo po 3 šihte al kako??
Samo navijač
03. 09. 2024 15.04
+8
Dolarski sistem je sistem vsesplošnega obubožanja.
300 let do specialista
03. 09. 2024 15.04
+5
Še en dokaz, da se po EU resnica izkrivlja, vse kar se objavi je kontra resnici. Bilo in ostaja! EU "vrednote"🤣🤣🤣
brezveze13
03. 09. 2024 14.33
+6
skoraj še ni nikoli ujel zajca, za vsak primer si bom pa nabavil kar torbico namesto denarnice v primeru da pride do večjih količin denarja, bo pa verjetno potem vprašljiva vrednost tega denarja
Bolfenk2
03. 09. 2024 14.23
+9
Kaj nam pomaga, da se je inflacija sedaj umirila, če pa je vse za 20% dražje kot pred sankcijami Rusiji. Standard ste nam sesuli za 20% zaradi vaše nore podpore Ukraini.
Zdenko Krajnc
03. 09. 2024 14.19
+10
Smejalno... s takšnimi "spodbudnimi" novicami o inflaciji v EU, lahko mediji zavajate le mlade. Tisti ki smo pred 45 leti bili stari vsaj 10 let in nimamo spomina zlate ribice, pa iz izkušenj vemo kaj trenutna zajezitev inflacije pomeni. Povsem enako je bilo v Jugoslaviji. Ukrepi so inflacijo zmanjšali, toda to je le za kratek čas, da si bogati prestruktuirajo bogastvo da ga bo čimveč ostalo ob hiperinflacijskem valu ki takšni zajezitvi sledi. Tisto v letih 2022-23 je bila risanka, po reklamah pa sledi grozljivka.
myomy
03. 09. 2024 14.18
+8
Inflacija je skoraj premagana, gospodarstvo pa skoraj na tleh. Bravo EU.
Pure
03. 09. 2024 14.29
-3
kako pa kej tvoja Srbija? že majo vse vasi elektriko? :-)
BrkoBrki?
03. 09. 2024 14.08
+4
No Slo vlada, dejmo znižat DDV na predkrizno raven, al nas boste raje še naprej malo po malo lupili, k ste se ravno navadili na komot živet
Slavko Badič
03. 09. 2024 14.14
+1
Jaz bi raje DDV zvišal za odstotno točko in občutno znižal obremenitev dela. Win-win.
ARNO50
03. 09. 2024 13.37
+7
V nobenih naših osrednjih medijih pa ne najdem poročila o Financiranju regij CEE je v prvem polletju 2024..... Padli smo na zadnje mesto v EU. Skratka, v Slovenijo ne želi nihče več investirati nihče več. Češka, Hrvaška, Slovaška, Grčija, Bolgarija, Poljska, Romunija, Madžarska.... vse te države so nas gladko prehitele, dohitevajo pa nas tudi države zahodnega Balkana. Zadeve so zašle, verjetno že čez mejo popravljivega.
Slavko Badič
03. 09. 2024 13.40
+4
Niso še zašle, čez mejo popravljivega, ampak imamo impotentno politiko, ki msilijo, da bodo Slovenijo naredili konkurenčno z minimalnimi davčnimi odpustki za neke kadre iz tujine. Mi, ki smo tukaj, smo pa nepomembni. Je pa res, da če si gledal te številke, ki jih omenjaš, je potrebno nekoliko upoštevati tudi velikost držav. Ampak ja, če bo šlo tako naprej, nas ne čaka nič dobrega.
Slavko Badič
03. 09. 2024 13.27
+0
Vidim, da tukaj večina ne loči določenih pojmov. Drži, da so cene poskočile v zadnjih dveh letih za 15% do 20%, ampak ne rastejo več. To pomeni, da se inflacija dejansko umirja. Druga zadeva, tudi če pade Nemčija v recesijo, to tudi ne pomeni, da imamo zato inflacijo, prej obratno. Mene tudi ne bi pretirano skrbelo za države, kot je Nemčija. Dejstvo je, da rast v nedogled ne gre in da mora vsake toliko priti do korekcije. Že videno in ne bi delal iz tega neke drame. Dajmo se raje omejiti na našo Slovenijo. Povprečna plača se je tudi precej dvignila v zadnjih letih, ne toliko kot inflacija, ampak to niti ni mogoče, ker smo potem v začaranem krogu. Naraščajoče plače so na drugi strani tudi gorivo za inflacijo. In se vsekakor strinjam, da nam je standard v zadnjih letih precej padel, ampak to spet nima veze z inflacijo, padec standarda ima dejansko pozitiven vpliv na znižanje inflacije. Kakšna je rešitev? Eni tukaj hvalite Golobovo politiko, ampak ta politika ni vredna pol kozarca tople vode. Politika bi morala imeti vizijo, da poveča konkurenčnost države in da postanemo zanimivi za tuja vlaganja, pa smo na repu držav srednje in vzhodne Evrope. Potrebno bi bilo znižati obremenitev plač, to je v tem trenutku za Slovenijo nujno, ne pa izmišljanje vedno novih davkov. Ravno tako bi bilo potrebno znižati nivo birokracije, pri nas gre vse skupaj v nasprotno smer. Enako bi bilo potrebno vzpodbujati podjetništvo, dovoliti fleksibilne oblike dela, da si ljudje lahko zaslužijo kakšen dodaten evro. Pri nas se z omejevanjem fleksibilnih oblik dela, sedaj recimo z zaostrovanjem pri normirancih, spremembami davčne politike, s katerimi se izmišlja nove davke in birokratičnimi ovirami uničuje podjetništvo, odganja tuje naložbe in podjetja. Ampak pri nas je podjetništvo itak negativen pojem, tako da to kar si boste skuhali, boste pojedli.
Rudar
03. 09. 2024 13.25
-1
Bravo Slovenija, bravo EU, bravo NATO.
Z O V
03. 09. 2024 13.43
+7
🤣🤣🤣 bravo za inflacijo in financiranje vojn, bravo za separatizem in višje cene vsega 🤣🤣🤣
urban.decay
03. 09. 2024 13.24
+5
inflacija padla, cene ostajajo iste!!!
Rudar
03. 09. 2024 14.22
-1