Gospodarstvo

Finančni komentar: Ena in edina Nvidia

Ljubljana, 28. 05. 2024 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Adi Omerović
Komentarji
20

Kdor je pred 10 leti enkrat vložil 10.000 evrov v delnice družbe Nvidia, ima danes na trgovalnem računu 2.197.000 evrov. Nvidia je danes tretje največje podjetje na svetu s tržno kapitalizacijo 2300 milijard evrov, kar je več kot celoten nemški delniški trg.

Drugo največje podjetje na svetu Apple ima za 17 odstotkov višjo tržno kapitalizacijo. Nvidia je minuli teden po objavi poslovnih rezultatov spet pozitivno presenetila vlagatelje, ko je presegla napovedani promet in dobiček ter v začetku junija napovedala cepitev delnic v razmerju 10:1.

Jensen Huang, izvršni direktor družbe Nvidia si je dal na roko tetovirati logotip podjetja, ko je cena delnice prvič presegla 100 dolarjev (92 evrov). Delnica NVDA je trenutno vredna 1064 dolarjev (979 evrov).
Jensen Huang, izvršni direktor družbe Nvidia si je dal na roko tetovirati logotip podjetja, ko je cena delnice prvič presegla 100 dolarjev (92 evrov). Delnica NVDA je trenutno vredna 1064 dolarjev (979 evrov). FOTO: Nvidia

Umetna inteligenca poganja rast na delniških trgih. Ameriški indeks Dow Jones, ki bolj sledi industriji kot tehnologiji, je zdrsel pod 40 tisoč točk. Delnice padajo, kot da ameriška centralna banka Fed letos ne bo nižala obrestne mere. Medtem pada tudi vrednost obveznic, vrednost zlata in cena surove nafate. Na domačem delniškem trgu je potekalo tradicionalno srečanje malih in bodočih vlagateljev Trguj na borzi.  

Ko vsi iščejo zlato, zmaga tisti, ki prodaja lopate. To je uspelo podjetju Nvidia, ki vsako četrtletje poveča prodajo in dobiček. Delnica družbe Nvidia (NVDA) je po objavi poslovnih rezultatov poskočila za 10 odstotkov. Na osrednjem ameriškem indeksu S & P 500 je tisti dan prevladovala rdeča barva.

Promet so v prvem četrtletju na medletni ravni zvišali za rekordnih 260 odstotkov. Nvidia je na poti, da postane največje podjetje na svetu.
Promet so v prvem četrtletju na medletni ravni zvišali za rekordnih 260 odstotkov. Nvidia je na poti, da postane največje podjetje na svetu. FOTO: Finviz

Glavni del prometa ustvarijo s podatkovnimi centri za umetno inteligenco. Nvidia je bila pred leti vodilna v razvoju grafičnih kartic, njihove čipe so poznali predvsem v igričarski industriji. Že lansko leto je razvoj podatkovnih centrov presegel promet, ki so ga ustvarili z grafičnimi karticami. V prvem letošnjem kvartalu so imeli rekordno prodajo podatkovnih centrov.  

Revolucija umetne inteligence se šele začenja in Nvidia tudi v prihodnje napoveduje višji promet zaradi vodilnega razvoja podatkovnih centrov za umetno inteligenco.
Revolucija umetne inteligence se šele začenja in Nvidia tudi v prihodnje napoveduje višji promet zaradi vodilnega razvoja podatkovnih centrov za umetno inteligenco. FOTO: Economy Insight

Koncentracija tehnoloških delnic se v osrednjem indeksu povečuje. 10 največjih družb predstavlja že 35 odstotkov indeksa, v katerem je 500 podjetij. Delež Nvidie se je na medletni ravni v indeksu S & P 500 zvišal za 39 odstotkov.  

Najvišja koncentracija delnic v S & P 500 v zadnjih 50 letih za osem odstotkov višja kot leta 2000, ko je prišlo do t. i. "dot-com" zloma.
Najvišja koncentracija delnic v S & P 500 v zadnjih 50 letih za osem odstotkov višja kot leta 2000, ko je prišlo do t. i. "dot-com" zloma. FOTO: Kobeissiletter

Senatorka Nancy Pelosi je z naložbo v delnice podjetja Nvidia zaslužila 2,5 milijona dolarjev (2,3 milijona evrov) v zgolj 183 dneh. Nekateri vlagatelji zdaj redno sledijo vsem naložbam senatorke, ki ima v portfelju tudi delnice družbe CrowdStrike Holdings, Inc. (CRWD), ki je ameriško tehnološko podjetje za kibernetsko varnost.

Senatorka Pelosijeva je zgolj z eno naložbo zaslužila toliko, kot bi s plačo v 14 letih.
Senatorka Pelosijeva je zgolj z eno naložbo zaslužila toliko, kot bi s plačo v 14 letih. FOTO: Pelosi Tracker

Delnica NVDA je od začetka leta višja za kar 121 odstotkov, samo v zadnjem tednu za 13 odstotkov po objavi kvartnih rezultatov. Imeli so pet odstotkov boljši promet, kot so napovedali, in devet odstotkov višji dobiček od pričakovanega v prvem četrtletju. Pomemben strateški partner za vodilnega razvijalca umetne inteligence je Taiwan SemiConductor, proizvajalec polprevodnikov. Kitajska je med zadnjo vojaško vajo obkolila Tajvan.  

Kitajska je v dveh dneh vojaških vaj obkolila Tajvan z ladjami in letali. Proizvajalci polprevodnikov sporočajo, da bi v primeru invazije sabotirali proizvodnjo.
Kitajska je v dveh dneh vojaških vaj obkolila Tajvan z ladjami in letali. Proizvajalci polprevodnikov sporočajo, da bi v primeru invazije sabotirali proizvodnjo. FOTO: TradingView

Geopolitične napetosti trenutno predstavljajo za delniške trge večje tveganje kot inflacija. Evropska centralna banka bo verjetno že junija nižala obrestno mero. Blaž Brodnjak, prvi mož NLB, pričakuje, da se bodo napetosti v Ukrajini in Bližnjem vzhodu umirile. "Pričakuje se, da bo prišlo do obvladovanja vojnih konfliktov in s tem do novega zagona. Pričakovanja so prisotna, da se bo to zgodilo, in zato vrednotenja slonijo na pričakovanem odboju po stabilizaciji razmer."

Blaž Brodnjak
Blaž Brodnjak FOTO: Ljubljanska borza

NLB je najbolj donosna delnica v slovenskem indeksu SBITOP. Letos je tečaj pridobil 36 odstotkov. To je višja rast, kot jo ima letos Google. Slovenski delniški indeks SBITOP je letos višje za skoraj 20 odstotkov. Po dobrih 15 letih je indeks ponovno vreden 1500 točk. Toliko je bil nazadnje vreden pred propadom banke Lehman Brothers leta 2008.

Slovenski osrednji indeks SBITOP sestavlja devet delniških družb: Krka (KRKG), Petrol (PETG), NLB (NLBR), Zavarovalnica Triglav (ZVTG), Cinkarna Celje (CICG), Telekom Slovenija (TLSG), SavaRe (POSR), Luka Koper (LKPG) in Equinox (EQNX).
Slovenski osrednji indeks SBITOP sestavlja devet delniških družb: Krka (KRKG), Petrol (PETG), NLB (NLBR), Zavarovalnica Triglav (ZVTG), Cinkarna Celje (CICG), Telekom Slovenija (TLSG), SavaRe (POSR), Luka Koper (LKPG) in Equinox (EQNX). FOTO: Ljubljanska borza

Predsednik uprave Ljubljanske borze Aleš Ipavec je minuli teden na srečanju vlagateljev Trguj na borzi izpostavil, da je SBITOP prebil mejnik, ki ga je dosegel pred gospodarsko krizo. "Sedaj smo imeli 15 let pobiranja do 1500 točk in to nam govori, da je v investiranju res potrebno biti potrpežljiv in izkoristiti korekcije na trgu. Treba je gledati na dolgi rok, naložba v delnice je tek na dolge proge."

Aleš Ipavec
Aleš Ipavec FOTO: Ljubljanska borza

Slovenske delnice so zelo zanimive za vlagatelje, ker imajo nizek P/E, to je razmerje med ceno delnic in dobičkom. Pri nas je P/E  8,6, na Hrvaškem 13,9, v Nemčiji 14, kar je tudi evropsko povprečje. Ameriški Nasdaq ima P/E 31. In po drugi strani imajo slovenske družbe visoke dividende, skoraj sedemodstotne. Na Hrvaškem so dividende za polovico nižje, kar je tudi evropsko povprečje. Neprimerljivo višje dividende imamo kot v ZDA.    

Slovenske delnice imajo v povprečju visoke dividende.
Slovenske delnice imajo v povprečju visoke dividende. FOTO: Inter Capital Asset Management

Zato so hrvaški vlagatelji zelo zainteresirani za nakup slovenskih delnic, je minuli teden pojasnil upravljavec sklada Đivo Pulitika iz InterCapital Asset Management, ki ponuja slovenski ETF na hrvaški borzi, kot tudi hrvaškega na slovenski. "Naj izpostavim, da je naš pokojninski sklad eden od največjih vlagateljev v podjetja, kot so Krka, Petrol, NLB in podobno. Slovenski ETF je vreden že skoraj 10 milijonov evrov zaradi vplačil iz Hrvaške."

Đivo Pulitika
Đivo Pulitika FOTO: Ljubljanska borza

Letos so vlagatelji v Sloveniji na novo odprli 5659 trgovalnih računov. V modo se vračajo obveznice, prisegamo na varne naložbe, kot je Ljudska obveznica, ki ima 3,4-odstotni letni donos in še vedno jo lahko kupite ali prodate. Sicer na Ljubljanski borzi kotira 22 republiških obveznic in 13 zakladnih menic.  

Obveznice in zakladne menice
Obveznice in zakladne menice FOTO: NKBM

Obveznice so del razvojne strategije kapitalskega trga, je na srečanju vlagateljev razložil Daniel Medved, direktor investicijskega bančništva pri NKBM, ki je vzdrževalec likvidnosti za slovenske državne vrednostne papirje. "Promet se je v prvem kvartalu povečal za 10 milijonov evrov, v aprilu pa smo dosegli trgovanje čez tri milijone. To pomeni, da se trg prebuja. Ljudje vedno iščejo donos, če z donosom povežemo varnost, so državni obvezniški papirji zanimivi za vse državljane."

Daniel Medved
Daniel Medved FOTO: Ljubljanska borza

Na tradicionalnem srečanju vlagateljev, ki ga organizira Ljubljanska borza, z naslovom Trguj na borzi je bilo več kot 600 udeležencev.

Na Bledu je med vikendom potekal regijski finančni dogodek ACI FMA ADRIA konferenca, ki je privabil več kot 300 finančnikov iz več kot 90 institucij. 

Konferenca ACI Adria je združila najbistrejše ume na področju bančništva, centralnega bančništva, skladov, zavarovalništva in drugih področij financ ter spodbujala edinstveno okolje za oblikovanje prihodnosti finančne industrije.

Najbolj tvegana naložba so kriptovalute. Bitcoin se po razpolovitvi, halvingu, še vedno trudi dosegati višje vrednosti. Letos je pridobil 64 odstotkov. Ethereum je minuli ponedeljek lepo poskočil in letos dosega skoraj enak donos kot bitcoin. Ethereum je poskočil, ker je bil v ZDA sprejet ETF sklad vendar za zdaj še brez dovoljenja za trgovanje.  

Novi Ethereum ETF skladi v ZDA
Novi Ethereum ETF skladi v ZDA FOTO: TradingView

V zadnjem Finančnem POPkastu sem z analitikom Nikolo Maljkovićem in upravljavcem premoženja Simonom Skubinom govoril o evropskem ETF skladu, ki sledi ceni Ethereuma in je Evropejcem že na voljo. "ETHWEUR od wisdomtree je zelo fajn, ni ogromen sklad, mislim, da ima okoli 150 milijonov v upravljanju, kar ni ogromno, ampak je idealno, in likviden zelo, jaz osebno sem tudi sam investiral v ta ETF, ko sem želel na hitro odreagirati."

Svet portfelj je od prejšnjega tedna izgubil 0,94 odstotka. V rdeče številke je ponovno zaplavala kitajska Alibaba, ki je teden končala negativno, s 5,29 odstotka. Vojaške vaje okoli Tajvana niso blagodejno vplivale na rast kitajskih delnic. Portfelj je od konca septembra ustvaril 15,46-odstotni donos. Najboljša naložba v portfelju je še naprej ameriški rudar zlata Newmont - NEM. Na drugem mestu po donosnosti je ETF sklad BTCE, ki sledi ceni bitcoina. Danes Svet portfelj odpira novo naložbo, in sicer triodstotno pozicijo v ethereum ETF sklad na nemški borzi z oznako ETHWEUR. V ZDA se odpira pot za sklade, ki trgujejo na borzi (ETF) na promptni ethereum, s katerimi bi se lahko začelo trgovati že sredi junija, čeprav točnega datuma še ne moremo napovedati, pojasni finančni analitik Nikola Maljković iz Optimtraderja. "Analitiki napovedujejo, da bi lahko ETF na promptni Ether pritegnili do 20 odstotkov prilivov, ki so jih doživeli ETF na promptni Bitcoin, ki so od uvedbe pred približno štirimi meseci in pol zbrali 13,3 milijarde USD neto prilivov. Tudi če bi zajeli 20 odstotkov te številke, bi ETF na ethereum v podobnem časovnem okviru skupaj zbrali 2,66 milijarde dolarjev prilivov."

Na tretjem mestu Svet portfelja je po donosnosti svetovni dividendni sklad VGWE, sledi surovinski ETF EXXY in na zadnjem mestu še vedno v zeleni barvi proizvajalec premoga Peabody Energy - BTU.

Omejitev odgovornosti: Svet Portfelj ne predstavlja storitev investicijskega svetovanja. Vsebina ne predstavlja priporočil za nakup ali prodajo finančnih instrumentov, temveč je namenjena informiranju javnosti. Trgovanje predstavlja tveganje in lahko povzroči izgube.
Omejitev odgovornosti: Svet Portfelj ne predstavlja storitev investicijskega svetovanja. Vsebina ne predstavlja priporočil za nakup ali prodajo finančnih instrumentov, temveč je namenjena informiranju javnosti. Trgovanje predstavlja tveganje in lahko povzroči izgube. FOTO: Optimtrader

Investirati v določeno delnico brez razumevanja je podobno teku skozi tovarno dinamita z vžigalico v roki. Lahko se ti posreči in preživiš, vendar si še vedno idiot. - Joel Greenblatt

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NOVAKF
28. 05. 2024 10.19
+7
Branje finančnih komentarjev je izguba časa. Komentarji so za nazaj, kar je znano danes je že zdavnaj inkorporirano v cene delnic. Če bi imelo spremljanje razmer na trgih kakršnokoli vrednost bi imel Svet portfelj boljše donose od indeksov, vendar za njimi strahovito zaostaja. Med 21. septembrom 2023 in 24. majem 2024 je Adi Omerovič pridelal 15.46% profita, indeks svetovnih trgov IWDA 19.03, indeks ameriških trgov SXR8 pa 21.18%.
misekmali
28. 05. 2024 09.41
+1
prisegam na domačo govejo juho
PoldeVeliki
28. 05. 2024 09.26
-1
gongash
28. 05. 2024 12.02
Btw una direktorica AMD je njegova sestrična
Berth
28. 05. 2024 09.19
+6
Nvidiji so se pred leti smejali, ko so se odločili vlagati v razvoj umetne inteligence. Ustanovitelj in direktor Jensen je močno verjel v uspeh. Danes, ko je to osrednja tema, je podjetje daleč pred konkurenco in vodilno na trgu. Kdor se zadnji smeje, se najslajše smeje.
Dejan Von Štiglinovsky
28. 05. 2024 09.34
+7
Vse sloni na zlatem pravilu: ljudje so neumni in lenuhi. Zato je AI tako zaslovel, vsi bi radi talent brez talenta in s tem hitro zaslužili (ali z denarjem, ali z liki).
Dejan Von Štiglinovsky
28. 05. 2024 09.07
+4
Kaj se tolk sekirate z dnarjem, pir je pocen.
gengsta1234
28. 05. 2024 09.03
+2
Itak kups grafično najačo od nvidie pa je cez 2000€ itak da majo miljone pretiravajo scenami folk pa kupuje cez 3 leta treba ze komp zamenjat ku so igrce bol zahtevne najbols je ps 5 nerabs nic menjavat pa kupovat sam igraš
gongash
28. 05. 2024 09.02
+3
Služijo s podatkovnimi centri, gaming zgleda opuščajo
Berth
28. 05. 2024 09.22
+3
Nikoli ne bodo opustili milijardne igrarske industrije. Tudi tam so vodilni.
NOVAKF
28. 05. 2024 08.28
+8
"Investirati v določeno delnico brez razumevanja je podobno teku skozi tovarno dinamita z vžigalico v roki. Lahko se ti posreči in preživiš, vendar si še vedno idiot". VEČJE BEDARIJE ŠE NISEM PREBRAL. INVESTIRAM V PASIVNE INDEKSE IN IMAM PO 20. LETIH BOLJŠE REZULTATE OD VSEH AKTIVNO VODENIH SKLADOV čeprav o nobeni delnici ne vem nič. Namesto mene namreč razmišljajo največji aktivni trgovalci Wall Streeta. Ne berem finančne literature in se pokakam na to kaj si o trgih mislijo slovenski vedeževalci.
PomisliNaSonce
28. 05. 2024 08.27
+4
Če bi jih pred 10.leti preveč ljudi vložilo v Nvidio 10.000 dolarjev, podjetja danes nebi bilo več. To je igra denarja, potrebuje luzerje in zmagovalce. Samo z zmagovalci, se igra ne izzide.
viking76
28. 05. 2024 12.14
+2
Nisi med najbolj brihtmini kajneda? Ni to cach the cash.
Fery Zaka
28. 05. 2024 08.24
+4
Dobiček imaš, ko prodaš, ne ko grafe gledaš. In ko prodaš, se pojavi vprašanje, kaj storiti, z denarjem, ki mu vrednost dnevno pada. Kupit nazaj delnice, ki si jih prodal, po novi, višji ceni? In spet gledati grafe?
NOVAKF
28. 05. 2024 08.29
+6
Kupuješ ko si mlad in hodiš v službo. Prodajaš po delih ko si star in nimaš več rednih dohodkov.
PomisliNaSonce
28. 05. 2024 08.39
+1
Bravo. In tudi zaradi tega in lredvsem tega vrednost denarja pada. Torej dvorezen meč, ki ustreza zgolj eni in edini...igri denarja, ki kot ciklon iz sončnega anticiklon izvleče vse slabo in vleče obenem vase dobro...suma sumarum, se vse izenači. Na eni skupni zemlji, planetu je težko kdo v kaki posebni vrednostni prednosti. Tudi temperatura se slej ko prej izravna, samo vprašanje kako te kaznuje atmosferska cirkulacija v sami fazi. Manj si vroč, manj maš problemov..to je dejstvo.
NOVAKF
28. 05. 2024 21.50
Suma sumarum kapital raste ker delnice izplačujejo dividende.
Artechh
28. 05. 2024 08.16
+9
Skok ker večina ljudi sam se na chatgpt visijo ko morajo kej naredit. Veste kolk energije to pokuri? Zeleni prehod ja.... Podpiranje lenobe in nesposobnosti v zameno onesnaževanja kot večina stvari
Rafael Kramar
28. 05. 2024 08.26
+0