Gospodarstvo

Finančna kriza oplazila tudi Istrabenz in Savo Re

Ljubljana, 16. 10. 2008 14.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Finančna kriza ni prizanesla niti skupini Istrabenz. Kupci so namreč začeli varčevati, cene energentov pa so se dvignile.

Istrabenz
Istrabenz FOTO: POP TV

Na poslovanje negativno vplivajo tako nestabilne cene energentov in surovin, povečanje plačilne nediscipline kot tudi padec cen vrednostnih papirjev in zaostreni pogoji pridobivanja zunanjih virov financiranja, sporočajo iz družbe.

Poleg tega so podražitve vplivale na varčevanje pri kupcih plinov za ogrevanje in biomase. Obseg trgovanja z električno energijo pa kljub višjim cenam raste hitreje od načrtovanega.

"Na področju prehrane je prišlo do visokih skokov cen nekaterih pomembnih skupin surovin (kava, embalaža, žito), kar smo poskušali omiliti z nakupom prek terminskih pogodb. Pomembnejšemu vplivu na poslovne rezultate smo se izognili z varčevalnimi ukrepi na drugih področjih in delno prilagoditvijo prodajnih cen," so poudarili v Istrabenzu. V letu 2009 pričakujejo umiritev cen energentov in surovin, kar bo pozitivno vplivalo na poslovanje skupine.

Letos v Istrabenzu sicer niso imeli večje škode zaradi poslabšanja plačilne nediscipline, kar deloma pripisujejo tudi ukrepom na področju upravljanja s terjatvami do kupcev in uporabi različnih oblik zavarovanja plačil. Tudi povpraševanje po proizvodih in storitvah družb iz skupine Istrabenz ostaja bolj ali manj skladno z načrti, zato pričakujejo, da bodo rezultati poslovanja v letu 2008 v okviru načrtovanih.

Dvig donosnosti sredstev skupine Istrabenz je bil predviden kot ena od točk strateškega poslovnega načrta. Znižanje kapitala je poslabšalo kazalnik lastniškosti financiranja, zaradi česar so družbe v skupini Istrabenz skladno s strateškimi usmeritvami pripravile seznam sredstev in naložb, ki so poslovno nepotrebna, niso strateškega pomena ali ne ponujajo pričakovanega donosa. S prodajo navedenih sredstev bo dosežen priliv finančnih sredstev uporabljen predvsem za znižanje dolga, kar bo izboljšalo strukturo virov financiranja, so še sporočili iz Istrabenza.

Vpliv čutijo tudi v Savi Re

Pozavarovalnica Sava
Pozavarovalnica Sava FOTO: Kanal A
Sava Re je konec leta 2006 oziroma v začetku leta 2007 izdala podrejeni dolg v višini 32 milijonov evrov. Kriza bi lahko zaradi zaostrenih pogojev vplivala na višji strošek financiranja obstoječega dolga, vendar ga je družba že pred časom ustrezno zaščitila z instrumentom obrestne zamenjave.

O vplivu krize pa poročajo tudi iz največje slovenske pozavarovalnice Sava Re. Kljub konzervativnosti naložbene politike kriza neposredno vpliva na naložben portfelj, posredno pa na dejavnost pozavarovanja družbe.

Ker ima Sava Re večino svojih naložb razporejenih v skupino, razpoložljivo za prodajo, pojasnjujejo v Savi Re, se bo največji vpliv znižanja tržnih tečajev odrazil v bilanci stanja in ne bo učinkoval na poslovni izid.

Tržna tveganja zmanjšujejo z ustrezno segmentacijo naložbenega portfelja ter v skladu z razmerami na finančnem trgu dodatno zaostrujejo interne politike nalaganja sredstev. Likvidnost družbe ni ogrožena, saj so naložbe Save Re v dolžniške in lastniške vrednostne papirje namenjene povečevanju oziroma ohranjanju vrednosti premoženja, ne pa zagotavljanju likvidnosti.

Posredni vpliv krize se kaže tudi na nižji ponudbi pozavarovalnih storitev na mednarodnem trgu in višjih zahtevah po donosnosti poslovanja, oboje pa posledično vpliva na višanje cen pozavarovalnih storitev. To pozitivno vpliva na prihodke in negativno na odhodke Save Re, pri čemer so prihodki po obsegu neprimerno višji, še poudarjajo.

Kot dodajajo, bi bilo določeno mero tveganja mogoče zaznati v prihodnje predvsem v primeru globlje gospodarske recesije, ki bi pomenila manjši obseg gospodarske aktivnosti, s tem pa tudi manjši obseg tržnih priložnosti za sklepanje premoženjskih zavarovanj.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
16. 10. 2008 16.33
ko visoko plezaš,z visokega padeš hja,boleč padec,tudi polomljenih je lahko,pustimo času čas