Gospodarstvo

Financial Times o prevzemanju Leka

London, 28. 08. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Švicarsko farmacevtsko podjetje Novartis naj bi po pisanju britanskega časnika Financial Times v kratkem objavilo ponudbo za prevzem slovenskega proizvajalca generičnih zdravil Lek. S tem si bo Novartis povečal prisotnost na trgih zdravil v vzhodni in srednji Evropi, Lek pa bi mu lahko pomagal tudi v boju z glavno konkurenco - korporacijo GlaxoSmithKline.

Sicer pa bi ponudbi za odkup Leka po pisanju Financial Timesa lahko nasprotovala opozicija v Sloveniji. Morebitni prevzem Leka, na katerega je Novartis po prepričanju nekaterih slovenskih borznih poznavalcev pripravljen zelo dobro, pa bi lahko bil vroča tema tudi ob novembrskih predsedniških volitvah.

Zaenkrat še ni nobenega zagotovila, da bo Novartis kmalu oblikoval ponudbo za prevzem večinskega deleža v Leku, piše Financial Times. Kot še piše Financial Times, bo Lek - ki je vreden približno 722 milijonov evrov - Novartisu pomagal pri konkurenčnem boju na trgu antibiotikov, kjer je njegov glavni tekmec GlaxoSmithKline.

V Leku so v petek povedali, da se govori o možnem prevzemu, medtem ko so v torek predstavniki Novartisa dejali, da so se pogovarjali o poslovnih možnostih. Če bo do prevzema Leka prišlo, bo Novartis poleg močnega položaja na trgu, ki ga ima Lek v regiji, pridobil tudi njegov glavni proizvod, generično različico antibiotika, ki ga pod imenom augmentin proizvaja britanski farmacevt GlaxoSmithKline.

Kot še piše Financial Times, je ženevska podružnica Novartisa julija na ameriškem trgu dobila dovoljenje za trženje zdravila augmentin, Lek pa pripravlja lastni prodor na ameriški trg. GlaxoSmithKline nekaterim večjim farmacevtskim podjetjem, med njimi tudi Novartisu, očita krajo postopkov proizvodnje pri izdelavi generične različice augmentina. Proti tem družbam so vložili tožbo, v katero pa ni vključen Lek, ki prav tako proizvaja generično različico augmentina - amoksiklav.

SORODNI ČLANKI