Gospodarstvo

Fed pocenil posojila bankam

Washington, 17. 08. 2007 15.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ameriške Zvezne rezerve (Fed) so za 0,5 odstotne točke znižale obrestno mero, po kateri bankam ponujajo neposredna posojila.

Ameriška centralna banka ponuja cenejša posojila bankam.
Ameriška centralna banka ponuja cenejša posojila bankam. FOTO: Reuters

Znižanje diskontne stopnje s 6,25 odstotka na 5,75 odstotka je do sedaj najbolj dramatičen poskus centralne banke, da bi pomirila finančne trge.

V sklopu ukrepov za umiritev krize je Fed ameriškemu bančnemu sistemu ponudil novo finančno injekcijo, vredno 5,2 milijarde evrov. Ukrepi so namenjeni preprečitvi negativnih vplivov nepremičninske posojilne krize na celotno gospodarstvo.

Od 9. avgusta je Fed bančnemu sistemu zagotovil že 52,7 milijarde evrov finančnih injekcij.

Vendar pa dodatna sredstva, ki jih svetovnim finančnim trgom zagotavljajo ne le Fed, ampak tudi številne druge centralne banke po svetu, niso dosegla željenega učinka. Kriza na trgu hipotekarnih kreditov je namreč prizadela ne le majhne, ampak tudi velike investicijske družbe, kot je Goldman Sachs, zaradi česar so vlagatelji postali izjemno previdni pri zagotavljanju denarja podjetjem skozi hipotekarne trge.

Fed je sicer ključno obrestno mero za kratkoročna medbančna posojila zaenkrat pustil nespremenjeno pri 5,25 odstotka. Številni ekonomisti pa menijo, da bo, če se bo finančna kriza zaostrila, moralo kmalu priti do sprememb tudi pri tej obrestni meri.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

generalpostmail@hotmail.com
21. 08. 2007 16.07
Se mi zdi da bilo katero gospodarsko temo odprem folk ful mimo seka, kr neke zarote pa ne vem kaj. Ja kaj pa bi po vašem naredil FED?? Zvišal obrestne mere? Medbančne obrestne mere so poskočile ko je prišlo do likvidnostne krize zaradi neplačevanja kreditov, banke so prodajale obveznice, ki pa so bile zavarovane prav s temi hipotekarnimi krediti, prišlo je do zloma, FED in ECB sta prilila miljarde da bi pogasila požar, to je samo naslednji korak. Če znižaš obrestno mero povečaš likvidnost, pospešiš gospodarsko aktivnost, kapitalski trgi se odzovejo pozitivno (Skustran, če bodo padle borze znižanje obrestnih mer sigurno ne bo razlog, se pa strinjam, da tele korekcije še verjetno ni konec). Visoke obrestne mere so tiste ki so smrt za kapitalske trge.
Prvo Bore
17. 08. 2007 19.25
m_tito tovariŠ TITO je bil zmerom pameten Kaj si njegov pravnuk
m_tito
17. 08. 2007 19.19
Bush se k*** po Iraku, mi pa zato plačujemo. Denarja zmankuje kao za kredite. Nam pa nabijejo obrestne mere, da lahko financirajo vojno.
Jožajoža
17. 08. 2007 18.15
vse sloni na laži in prevarah.
drzavljan35
17. 08. 2007 16.53
Prevelike kolicine casha ostanejo pri nekaj mogotcih in krozenje casha se ustavi. Odtoki so, pritokov ni. Dokler si pescica tajkunov dela zaklade in rudnike bogastva, druga polovica bo trpela, ker je primankljaj denarja in kapitala. Vrednost nepremicnin premicnin in materialnih dobrin bo sunkovito zdrsnila navdzol,..glede na trenutne suše in vreme, bodo pa cene hrane in osnovnih potrebscin skocile drasticno gor.
drzavljan35
17. 08. 2007 16.50
Imam obcutek, da bodo borze pocile, vsak cas!