Gospodarstvo

Farmacevti brez konkurence

Ljubljana/Bruselj, 28. 11. 2008 10.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

"Konkurenca v farmacevtski industriji ne deluje," je ugotovila evropska komisarka za konkurenco, hkrati pa ni želela razkriti, katere družbe preprečujejo dobro delovanje.

Evropska komisija je januarja sprožila preiskavo proti farmacevtskemu sektorju zaradi sumov o omejevanju konkurence na trgu izvirnih in generičnih zdravil. Opravila je vrsto nenapovedanih inšpekcijskih pregledov v več inovativnih in generičnih farmacevtskih podjetjih, z njo pa je sodelovalo 43 izvornih in 27 generičnih proizvajalcev.

"Konkurenca v farmacevtski industriji ne deluje, kot bi morala," je po besedah evropske komisarka za konkurenco Neelie Kroes ključno sporočilo poročila o preiskavi v farmacevtskem sektorju. "O imenih izvornih in generičnih proizvajalcev, vključenih v preiskavo, ne bom govorila, lahko pa se hitro ugotovi, za koga gre,“ je dejala Kroesova.

Krkina zdravila
Krkina zdravila FOTO: Krka, d. d.

Preiskava je potekala tudi v novomeški Krki, ki se uvršča v vrh generičnih farmacevtskih podjetij v Evropi, vendar v Bruslju tega niso mogli potrditi, saj o konkretnih imenih ne želijo govoriti.

V Krki so sicer pred dnevi potrdili, da so jih predstavniki Evropske komisije obiskali in zbirali podatke, a hkrati poudarili, da Krka ni osumljena kartelnega dogovarjanja. V novomeški družbi pa niso želeli ne potrditi ne zanikati, če Krka nastopa kot morebitna priča pri razkrivanju strategij originatorskih družb, ki otežujejo generičnim proizvajalcem, kot je Krka, vstop na trg.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

stonedking@email.si
28. 11. 2008 13.15
ma 24ur je k ponta-rossa :S
kkm2
28. 11. 2008 11.18
Hm, kje je povezava na soroden članek pred nekaj dnevi, ki je tako lepo pisal o domnevni krivdi Krke pri navedeni zadevi?... Da ni spet cenzura na delu?... :o)