Gospodarstvo

Evropski proračun potrjen

Strasbourg, 17. 05. 2006 11.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Evropski parlament je potrdil dogovor o sedemletni finančni perspektivi EU. Evropska blagajna bo težka 864 milijard evrov.

EU bo imela v prihodnjih sedmih letih na voljo864 milijard evrov
EU bo imela v prihodnjih sedmih letih na voljo864 milijard evrov FOTO: POP TV

Dogovor o finančni perspektivi Evropske unije za obdobje od 2007-2013, ki so ga v začetku aprila dosegli predstavniki Evropske komisije, Sveta EU in Evropskega parlamenta, so že na ponedeljkovem zasedanju v Bruslju potrdili zunanji ministri članic povezave.

Evropska blagajna bo v prihodnjem sedemletnem obdobju težka skupaj 864 milijard evrov, kar je štiri milijarde več, kot je določil vrh povezave decembra lani.

Vrh je perspektivo namreč zakoličil pri 862,36 milijardah evrov, vendar pa so se predstavniki vseh institucij aprila dogovorili, da se iz nje izloči rezerva za nujno pomoč v višini 1,5 milijarde evrov ter za 500 milijonov administrativnih izdatkov, s čimer je bila odprta pot za povišanje v višini štirih milijard evrov. Dodatna sredstva bodo namenjena predvsem izobraževalnim in razvojnim programom.

Članice EU so sledeč dogovoru treh institucij sprejele tudi več ukrepov za povečanje nadzora nad skupno porabo, dogovorile pa so se tudi, da bo v temeljito reformo načina financiranja, ki jo je vrh EU napovedal zaobdobje 2008/2009, vpet tudi parlament.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.