Gospodarstvo

Evropska unija govori eno, dela pa drugo

New York, 29. 03. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriški trgovinski predstavnik Robert Zoellick je Evropsko unijo obtožil, da "glede jekla govori eno, dela pa drugo". Izjave Zoellicka so bile ob objavi zvišanja carin in določitvi kvot za uvoz jekla, s katero se je Bruselj odzval na odločitev ameriškega predsednika Georgea Busha, zadržane.

Jeklarska industrija
Jeklarska industrija FOTO: Reuters

Zoellick je napovedal, da se bodo ZDA z EU posvetovale glede zvišanja carin in razmislile o uradni pritožbi pri Svetovni trgovinski organizaciji (WTO). Po besedah tiskovnega predstavnika urada ameriškega trgovinskega predstavnika Richarda Millsa so ukrepi EU neupravičeni, saj ZDA še niso začele pobirati višjih carin in zato ni bilo časa, da bi se povečal izvoz na trg EU, s čimer EU utemeljuje višje carine. EU sicer uvedbo dodatnih carin utemeljuje podobno kot ZDA, in sicer da pravila WTO dovoljujejo začasne zaščitne ukrepe za industrijo, ki se sooča z naraščanjem uvoza. ZDA na trge EU letno izvozijo za okrog milijardo dolarjev jekla.

Združenje Orgalime opozarja EU

Združenje Orgalime, ki zastopa 31 nacionalnih evropskih združenj s področja kovinsko-predelovalne, strojne in elektro ter elektronske industrije z več kot 100.000 podjetji in 7,6 milijona zaposlenih v 21 državah, je naslovilo pismo na najvišje predstavnike Evropske komisije, v katerem izraža zaskrbljenost zaradi protiukrepov evropske komisije na področju jeklarstva, ki jih je ta uvedla zaradi odločitev ZDA, da zviša carine na uvoz jekla.

V pismu je združenje poudarilo potrebo po reakciji, kljub temu pa lahko prenagljena odločitev brez podrobnih preverjanj ukrepov privede do ogrožanja konkurenčnosti v tej panogi. Posebej so izpostavili določene tipe hladno valjane in vroče valjane pločevine, kjer se obeta zvišanja cen. Prav ta jekla so namreč pomemben vhodni material za omenjeno predelovalno industrijo, kar bo za posledico imelo zvišanje cen vseh izdelkov kovinsko predelovalne in elektroindustrije, so sporočili iz Združenja za elektroindustrijo pri GZS, ki je pridružena članica Orgalime.

SORODNI ČLANKI