Gospodarstvo

Evropa podpira 'slovenski' evro

Strasbourg, 15. 06. 2006 11.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Evropski parlament se je na zasedanju v Strasbourgu izrekel za uvedbo evra v Sloveniji s 1. januarjem 2007.

Evri
Evri FOTO: Reuters

Evropski parlament se je na zasedanju v Strasbourgu izrekel za uvedbo evra v Sloveniji s 1. januarjem 2007. Za je glasovalo 490 poslancev, 13 jih je bilo proti, 63 pa se jih je vzdržalo. "Evropski parlament podpira uvedbo evra v Sloveniji januarja 2007," piše v mnenju, ki ga mora ta neposredno izvoljena institucija Evropske unije sprejeti o širitvi evroobmočja skladno s pogodbo o EU.

Merila, ki jih za uvedbo evra predpisuje pogodba o EU:

- visoka stopnja stabilnosti cen oziroma obrzdana inflacija
- stabilnost javnih financ, kar pomeni proračun brez prevelikega primanjkljaja in javnega dolga
- ustrezne dolgoročne obrestne mere
- dveletno bivanje v mehanizmu menjalnih tečajev ERM II (ta kriterij bo Slovenija izpolnila 28. junija 2006)
- pravna skladnost

Kot je zapisano v utemeljitvi odločitve, sta tako Evropska komisija kot Evropska centralna banka (ECB) v svojih konvergenčnih poročilih, objavljenih 16. maja, ugotovili, da Slovenija izpolnjuje kriterije za uvedbo skupne evropske valute, kot jih določa pogodba. Na tej podlagi tudi parlament ugotavlja, da je Slovenija dosegla visoko stopnjo vzdržne gospodarske konvergence in izpolnjuje vse pogoje, "brez zadržkov", za vstop v evro januarja 2007.

Evropski poslanci iz Slovenije so seveda glasovali za vstop države v evroobmočje in bili z izidom glasovanja zadovoljni. "To je velik dosežek naše države in dobra osnova za še učinkovitejše izvajanje razvojnih politik v Sloveniji," je po glasovanju dejala Romana Jordan Cizelj (EPP/SDS).

Podpora še s strani EU in finančnih ministrov

Državo zdaj na poti do evra čaka le še nekaj formalnih korakov. Politično zeleno luč ji bo predvidoma v petek prižgal vrh EU v Bruslju, nato pa bodo pravne podlage za njen vstop v evroobmočje, postala bo njegova 13. članica, sprejeli finančni ministri povezave na zasedanju 11. julija. Slovenija bo nato imela ne voljo še pol leta za temeljite dokončne priprave na članstvo v elitni gospodarsko-denarni uniji.

In kaj je ključni element uvedbe evra?

Prihodnje leto sta skupaj s Slovenijo evro želeli uvesti še Litva in Estonija. Slednja se je cilju odrekla zaradi previsoke inflacije, medtem ko je prva po lastni oceni izpolnila kriterije, vendar sta komisija in ECB v svoji oceni menili drugače, zato priporočila za evro ni dobila.

Država svojo denarno suverenost položi v roke ECB, ki s sedeža v Frankfurtu vodi skupno denarno politiko članic evroobmočja. Odpove se svoji nacionalni valuti, v primeru Slovenije je to tolar, ter preide na skupno evropsko valuto evro. Slednjo v tem trenutku uporablja 12 od 25 držav članic EU, a stalno pravico od odstopa do evra imata le dve, Velika Britanija in Danska, vse ostale pa so zavezane uvesti evro.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dloyal
16. 06. 2006 10.47
kako ste neumni....cene sploh ne gredo gor zaradi uvedbe eura amak zaradi razlike v inflaciji med Slovenijo in državami ki že imajo euro.ker pa so imele ob vstopu v eu nemčija in nekatere druge države višjo inflacijo kot jo ima sedaj slovenija so šle cene zaradi tega toliko bolj gor kot pa bojo šle pri nas.
pawno
15. 06. 2006 19.31
do podražitev bo res morda prišlo, vendar le pri manjših zadevah, pri katerih ljudje cene ne gledajo dovolj pozorno, kot je časopis (če je sedaj 200 sit, bo marsikdo zaokrožil na en evro, kar je dražje, po drugi strani pa se bo marsikaj zaokrožilo tudi navzdol), pri večjih stvareh bo pa tega manj, ker bodo itak še pol leta za tem cene v tolarjih poleg in bo jasno vidno, če je šla cena gor ali ne. Sicer pa se bo vsak iznajdljiv potrošnik znašel in opazoval cene ter kupoval tisto, kar se ne bo podražilo. Če ste pa tko slepi, da ne ločite višje cene od nižje, vam pa bog pomagi.
lenchi@klepetulja.com
15. 06. 2006 13.35
Vegos... pol pa organiziri štrajk! Pa se zmenimo za kak dan ali dva, da bojkotiramo vse trgovine, ker smo proti dražitvam cen, pa bo...
Vegos
15. 06. 2006 12.58
Hja, jaz sem bolj mislil tako: če bi bilo vesoljno ljudstvo bolj informirano in bolj popadljivo, ko gre za njihov denar, bi bolj aktivno delovali in trgovci njihove pasivnosti ne bi mogli izkoriščati za konstantno dvigovanje cen. Samo kaj, treba je po mizi udarit in se razjezit, to je pa izven dosega marsikaterega kranjskega Janeza.
hefaist
15. 06. 2006 12.57
V starih clanicah, v katerih so dosedaj ze uvedli euro, je praksa pokazala (kljub trditvam politikov da ne bo tako), da so sle cene dejansko gor. In to ne za nekaj procentov, ampak so se cene zvisale tudi do 2x. Ne vem zakaj bi bila Slovenija izjema. Seveda pa ta sprememba ne bo cez noc, pac pa bodo podrazitve postopne.
lenchi@klepetulja.com
15. 06. 2006 12.49
Vegos... če hodiš bolj pogosto v Mercator, si lahko opazu da gredo na 3 do 6 mesecev konstantno cene gor, pa ne rabiš bit zato neumen... Uvedbo eura bojo pa izkoristli predvsem trgovci zato, da bodo še mal zvišal cene...
Vegos
15. 06. 2006 12.35
Zaradi zamenjave valite da bojo šle cene gor? Ne. Cene grejo gor zato ker so ljudje neumni in se pustijo okrog prinest, ne pa zaradi zamenjave valute.
lenchi@klepetulja.com
15. 06. 2006 12.31
Bravo, spet bodo šle cene gor!!! A mi lahko kdo pojasni, zakaj imamo v Sloveniji višje cene kot drugje v EU? Npr. kupiš majčko v trgovini, na njej so cene drugih evropskih držav, posebej pa še naša cena, tudi preračunana v eure. Pa je naša cena za kake 2 do 5 eurov dražja... Zakaj že? A smo mogoče bolj na nivoju kot pa v Nemčiji, Italiji,....???