Gospodarstvo

Evro po načelu velikega poka

Ljubljana, 20. 07. 2006 08.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vlada je sprejela predlog zakona o uvedbi evra. Zakon ureja vprašanja, ki še niso urejena s pravnimi akti EU.

Tolarsko gotovino boste v evrsko lahko brezplačno zamenjali do 1. marca 2007
Tolarsko gotovino boste v evrsko lahko brezplačno zamenjali do 1. marca 2007 FOTO: POP TV
Zakon med drugim določa še način zaokroževanja pri preračunavanju iz tolarjev v evre ter kazenske določbe za neizpolnjevanje določil zakona. Zakon, ki se uradno imenuje Zakon o uvedbi eura, tudi določa, da se bo v Sloveniji za skupno evropsko valuto uradno uporabljal zapis "euro". "V zakonodaji se poenoti zapis in z dnem uveljavitve zakona se beseda evro nadomesti z besedo euro," je dejal Bajuk.

Gre predvsem za postopke zamenjave tolarjev za evre, obdobje dvojnega obtoka in umik tolarjev iz obtoka. V Sloveniji veljajo glede uvedbe evra tri uredbe, ki jih je EU sprejela pred leti in so del nacionalnega pravnega reda. "Tiste stvari, ki v uredbah niso dejansko določene ali niso dokončne, pa mora država urediti sama," je predlog zakona na novinarski konferenci po današnji seji vlade utemeljil finančni minister Andrej Bajuk.

Zakon predstavlja pravno podlago za tekoč prehod poslovanja v tolarjih na poslovanje v evrih v javni upravi, pravosodju, na finančnem trgu in v gospodarstvu. Zakon, ki je bil po Bajukovih besedah pripravljen že pred meseci in je usklajen z Evropsko centralno banko, predpisuje obdobje dvojnega obtoka gotovine od 1. do 14. januarja 2007, brezplačno zamenjavo tolarske gotovine za evrsko v bankah, hranilnicah ali na poštah od 1. januarja do 1. marca 2007 ter ostale postopke zamenjave.

Zakonski predlog poleg tega vsem institucijam nalaga, da poslovanje ustrezno prilagodijo na evrsko okolje, kar bo dodatno obremenilo državni proračun. Ocene kažejo, da bodo letos finančne posledice za proračun znašale 554,72 milijona tolarjev, v letu 2007 pa 194,42 milijona tolarjev. Največji strošek prilagoditev nosijo ministrstvi za finance in za delo ter davčna uprava.


Zakon vključuje tudi načelo, da se po uvedbi evra s 1. januarjem 2007 pri gotovinskem plačevanju vsa vračila v gotovini vršijo v evrih. "Nekdo bo lahko plačal v tolarjih, trgovec ali v restavraciji pa mu bodo morali vrniti denar v evrih," je pojasnil Bajuk.

Negotovinski plačilni promet se bo z dnem uvedbe skupne evropske valute v celoti opravljal v evrih. Prav tako bo obrestno mero SITIBOR zamenjala evropska medbančna obrestna mera EURIBOR, to pa bodo banke upoštevale pri prvem podaljšanju depozita.


Stanje na računih se bo v evre 1. januarja prihodnje leto konvertiralo avtomatsko in brezplačno. Ob tem je Bajuk spomnil, da bodo na položnicah zneski od novembra dalje zapisani tako v tolarjih kot v evrih.

Brezplačno zamenjavo tolarske gotovine bo na bankah, hranilnicah ali na poštah moč opraviti do vrednosti 1500 evrov. Oseba, ki bo želela menjati višji znesek, bo morala to banki napovedati dan vnaprej. Če menjava ne bo napovedana, bo lahko banka za menjavo zaračunala provizijo.

V skladu z zakonom bo Banka Slovenije tolarske kovance menjala v evre brezplačno do konca leta 2016. Tolarske bankovce pa bo Banka Slovenije v evre menjala trajno, je še pojasnil minister.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

doki007@email.si
20. 07. 2006 18.38
Slovenija si je skopala grob s tem ko bo prevzela evro "še nismo dovolj pripravljeni",...vsi pogoji za prevzem so umetno narejeni ,posledice bodo pa kmalu aktualne,....kok smo mi močna finančna država je velko vprašanje a za našo vlado očitno " močna ",... prvo nategovanje ljudi se bo začelo pri zaokroževanju tolarjev v evre in potem naprej..............to bo osnova.