Gospodarstvo

Evri razpadajo?

Berlin, 02. 11. 2006 14.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Nemci so priča skrivnostnemu razpadanju evrskih bankovcev. Policija je že sprožila preiskavo.

Bodo razpadali tudi slovenski evri?
Bodo razpadali tudi slovenski evri? FOTO: Reuters

Po predvidevanjih policije naj bi šlo za potegavščino, v kateri so storilci uporabili žveplovo kislino, navaja nemški dnevnik Bild.

Nemški kriminalisti ter njihovi kolegi v zvezni deželi Porenje-Pfalško na jugozahodu Nemčije so po številnih primerih razpadajočih bankovcev sprožili preiskavo na različnih koncih države.

'Nevarno' dotikanje bankovcev

Ta nenavadni pojav so prvič opazili junija letos v Berlinu, ko je bankovec ob dotiku začel razpadati. Policija je najprej menila, da gre le za naključje, vendar pa so se avgusta začeli pojavljati vedno novi primeri "strganih bankovcev", kot so jih poimenovali preiskovalci.

Kot piše Bild, strokovnjaki predvidevajo, da so storilci bankovce poškropili s sulfatno soljo, ki se ob stiku z vlago (na primer na dlaneh) spremeni v žveplovo kislino, plačilno sredstvo pa posledično postoma razpade.

Policija je izključila možnost napake pri tiskanju. Sicer je po številkah na bankovcih moč sklepati, da jih je natisnilo zvezno tiskarsko podjetje. Storilci so se po mnenju preiskovalcev tovrstnega početja lotili zaradi dokazovanja, da se evrske bankovce da uničiti.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.