Gospodarstvo

Eurostat: V Sloveniji najvišja inflacija

Luxembourg, 16. 01. 2008 12.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenija je imela decembra 5,7-odstotno inflacijo, kar je najvišja stopnja v območju evra.

Rast inflacije v Sloveniji je zaznal tudi Eurostat.
Rast inflacije v Sloveniji je zaznal tudi Eurostat. FOTO: Kanal A

Letna stopnja inflacije v območju evra je decembra 2007 znašala 3,1 odstotka in je glede na november ostala nespremenjena. V celotni EU je bila 3,2-odstotna. Med 15 državami območja evra je bila inflacija najvišja v Sloveniji (5,7 odstotka), najnižja pa na Nizozemskem (1,6 odstotka), je sporočil evropski statistični urad Eurostat.

Kar se inflacije tiče, tako v sedemindvajseterici kot tudi v 15 članicah območja z evrom, napetosti ne popuščajo. V območju z evrom je letna stopnja inflacije decembra sicer ostala enaka kot v novembru (3,1-odstotna), v celotni EU pa se je zvišala s 3,1 na 3,2 odstotka. Pred letom dni je sicer v območju z evrom znašala le 1,9 odstotka, v celotni Uniji pa 2,2 odstotka.

Evropska centralna banka (ECB) je v zadnjem času že večkrat izrazila zaskrbljenost zaradi visoke inflacije in se sooča z dilemo, kako omejiti rast cen in pri tem ne ogroziti vse šibkejše gospodarske aktivnosti. Inflacijo naj bi do najvišjih stopenj v zadnjih šestih letih in pol pripeljale predvsem rekordne cene nafte in hrane.

Najnižje stopnje inflacije na letni ravni v EU so decembra 2007 zabeležile Nizozemska (1,6 odstotka), Finska (1,9 odstotka) in Velika Britanija (2,1 odstotka), najvišje pa Latvija (14 odstotkov), Bolgarija (11,6 odstotka) in Estonija (9,7 odstotka).

V primerjavi z novembrom 2007 se je letna stopnja inflacije zvišala v 17 članicah EU, v treh je ostala enaka, v šestih se je znižala.

Najnižja 12-mesečna povprečja so do decembra 2007 zabeležili na Malti (0,7 odstotka) ter v Franciji, na Nizozemskem in Finskem (po 1,6 odstotka), najvišja pa v Latviji (10,1 odstotka), na Madžarskem (7,9 odstotka) in v Bolgariji (7,6 odstotka), so še sporočili iz Eurostata.

Cvikl: Vlada glede inflacije ni naredila zadosti

Vlada je sprejela nekaj protiinflacijskih ukrepov, vendar ti niso zadostni, meni poslanec SD Milan Cvikl. Sprašuje se, zakaj je vlada povečala zadolževanje, če bi dvig plač v javnem sektorju, kot je dejal premier, zvišal inflacijo.

Milan Cvikl
Milan Cvikl FOTO: POP TV

Povečanje mase plač v javnem sektorju, ki obsega približno tretjino proračuna, za en odstotek, predstavlja po izračunu pristojnih institucij 0,3-odstotno povečanje inflacije, je v sredo dejal predsednik vlade Janez Janša.

Cvikl je danes dejal, da po eni strani finančni minister ves čas trdi, da proračun ne vpliva na inflacijo, po drugi strani pa premier pravi, da bi dvig plač za odstotek, kar bi po Cviklovih navedbah pomenilo skupno 26 milijonov evrov, zvišal inflacijo.

"Če ta metodologija Janeza Janše drži, se je treba vprašati, zakaj je vlada s spremembami proračuna za leto 2008, potem ko je vedela, da ji je inflacija ušla izpod nadzora, dvignila javno porabo za 440 milijonov evrov. S tem po omenjenem izračunu povečuje inflacijo vsaj za pet odstotnih točk," je dejal Cvikl.

SD vlado poziva, naj pripravi ustrezen nabor protiinflacijskih ukrepov. "Kar je bilo narejeno sedaj, je nekaj, vendar to ni zadosti," meni Cvikl. Po njegovem je treba dogovor o dvigu plač v javnem sektorju spoštovati, pri čemer pa da ima vlada na voljo veliko ukrepov, kako to izpolnitev dogovora nevtralizirati.

Glede na omenjeno "metodologijo" velja razmisliti o tem, ali je proračun za letos pravi, je dejal Cvikl in dodal, da bi morala vlada najprej varčevati pri sebi, npr. zmanjšati materialne stroške, ki so se po Cviklovih besedah v proračunu za letos zvišali za 20 odstotkov. Protiinflacijski program pomeni predvsem socialni dogovor, pravi Cvikl, ki meni, da ga je mogoče doseči.

Ministrstvo proti znižanju najnižje stopnje pri dohodnini

Morebitno znižanje najnižje davčne stopnje pri dohodnini, ki jo je omenil predsednik SD Borut Pahor, po izračunih finančnega ministrstva ne bi odpravilo težav, ki jih imajo ljudje z najnižjimi dohodki z inflacijo in ne bi bil socialno naravnano. Če bi najnižjo davčno stopnjo pri dohodnini znižali z veljavnih 16 na 15 odstotkov od letne davčne osnove, bi ljudje z letnimi dohodki v višini do 6.800 evrov pridobili 23,80 evra na leto, tisti z do 9.000 evrov dohodkov pa okoli 40 evrov letno, je pojasnil državni sekretar Andrej Šircelj.

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pahor?ek
18. 01. 2008 12.12
jožajoža...za svoje trditve predloži dokaze. Vsi tovariši ali tovarišice tukaj na forumu kričite, kako je vlada JJ kriva za inflacijo. NIkjer pa noben ne predloži dokaza za to! Moj pomislek glede vladne krivde je v tem, da dokler je vlada nadzirala zviševanje cen neposredno pred in nekaj časa po prevzetju evra, so cene bile stabilne. Ko pa je ta nadzor bil ukinjen so cene v trenutku poskočile. To pomeni, da ima JJ, ki je predsednik vlade in največje vladne stranke Slovenske demokratske stranke (SDS) prav, ko pravi, da so se cene povišale preveč, kot pa je bilo potrebno. Povišanje cen in s tem inflacije je posledica kartelnih dogovorov slovenskih tajkunarjev in nekaterih političnih strank pri katerih prednjačita SD in Zares.
Rafaelus
17. 01. 2008 21.25
Podjetja, ki nimajo denarja se naj zaprejo. Sam sem podjetnik in plača je vsakega 15 v mesecu in to že 12 let. Poslušam po TV katera podjetja bi morala zapreti, če bi povišala plače za 10 ali 20 evrov. Hvala za taka podjetja. Povem edino in še enkrat edino resnico DIREKTORJI IN VLADA SO SKOROMPIRANI DO KRAJA. Ko bodo postali lastniki bojo zmanjšali režijo, temeljito prevetrili lenobe in simulante, pa čeprav z odpravnino samo da se rešijo lenuhov, nesposobnih in simulantov. Tako se to dela, pa ne rabiš faksa. Pri nas je pa seveda drugačna pesem. Pri podjetju z 250 zaposlenih jih 10 procentov ne dela ina samo zažirajo maso za plače. Brco v zadnjico v obliki odpravnine ker smo pač pravna država. Po 5 letih bi se vsi smejali. Poglejte podjetje ki dela avspuhe, sedaj ne vem kako se piše. Točno tako se dela. Delavci morajo biti solastniki podjetja in se naredi kontrola lenuhov znotraj delavcev. Kadrovska pa se reši delavcev, ki ne prispevajo k rasti podjetja. A imam prav ?
Mavricij
17. 01. 2008 17.01
Končno smo prvi v EU !!!
Bohem
17. 01. 2008 11.19
Vidik naših gospodov: itak ne šteje za kaj dejansko gre, važno je samo, da smo na NAJVIŠJEM položaju!!!!!
jagoda_fp
17. 01. 2008 08.10
jožajoža - a to joža broz tisti komunist, soavtor neke iluzije. Pa sej s takimi bedaki ki samo pljuvate čez vse kar je se itak nima smisla pogovarjat. Kdo nas lupi vlada ali trgovci, poglejte kake centre so si postavil, kdo jim je dal dnar vlada al mi.
Meki
16. 01. 2008 23.21
Vi ste za v bolnico...
Jožajoža
16. 01. 2008 21.42
tako je . inflacija je namerno povzročena od te janšistične vlade ki ji, kolikor se stvar podraži, za toliko se ji poveča prihodek v proračun in toliko več dobi cerkev in vlada v senci v avstraliji.
oye.now@gmail.com
16. 01. 2008 13.49
Z inflacijo vlada služi. Ljudje, pozanimajte se o izvoru denarja, o osnovah ekonomije in vam bo jasno kaj se danes dogaja in kako so EU prebivalci ogoljufani!
lucasa
16. 01. 2008 13.48
Ta EUROSTAT laže. To ni res, ker tovariš Janša dela zelooooo dobro in všečno državljanom Slovenije. Le kako so lahko tako krivični do njega. KATASTROFA! Slovenija tone in tone..... Janša na notranje sovražnike še vedno išče v novinarjih, opozicij, državljanih...... samo pri svoi nadpovprečni ekipin ne.