Gospodarstvo

Eurostat potrdil 2,2-odstotno inflacijo v območju evra

Luxembourg, 18. 09. 2024 12.16 | Posodobljeno pred enim dnevom

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Letna inflacija je avgusta v območju evra znašala 2,2 odstotka, kar je 0,4 odstotne točke manj kot julija in 3,0 odstotne točke manj kot avgusta lani, je v drugi oceni potrdil Eurostat. V celotni EU je letna inflacija upočasnila za 0,4 oziroma za 3,5 odstotne točke na 2,4 odstotka. V Sloveniji je bila letna inflacija avgusta pri 1,1 odstotka.

Letna inflacija je avgusta glede na predhodni mesec upadla v 20 državah EU, stabilna je ostala v eni, porasla pa je v šestih državah, so izračunali pri evropskem statističnem uradu.

Inflacija
Inflacija FOTO: Shutterstock

Najnižje stopnje letne inflacije so minuli mesec zabeležile Litva (0,8 odstotka), Latvija (0,9 odstotka) ter Irska, Slovenija in Finska (vse 1,1 odstotka), so navedli evropski statistiki.

K letni inflaciji so največ prispevale dražje storitve (+1,88 odstotne točke), sledili so hrana, alkohol in tobak (+0,46 odstotka) ter industrijski proizvodi brez energentov (+0,11 odstotne točke). Energenti so inflacijo znižali (–0,29 odstotne točke).

Mesečna inflacija je avgusta tako v območju evra kot v EU znašala 0,1 odstotka. Cene življenjskih potrebščin so se v mesečni primerjavi najbolj zvišale v Belgiji, ki je bila edina država z več kot enoodstotno rastjo (+1,5 odstotka). Na drugi strani so imeli ponekod deflacijo, in sicer največjo na Finskem in Švedskem (v obeh državah –0,6 odstotka), Danskem in Litvi (v obeh državah –0,5 odstotka) ter Latviji (–0,4 odstotka). V Sloveniji so cene na mesečni ravni stagnirale.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.