Gospodarstvo

EU pomaga ob suši

Bruselj, 11. 08. 2006 11.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Zaradi suše je Evropska komisija Sloveniji dovolila uporabo kmetijskih zemljišč v prahi za krmo.

Številne članice EU se letos spopadajo s hudo sušo.
Številne članice EU se letos spopadajo s hudo sušo. FOTO: Reuters
Evropska komisija je uporabo zemljišč v prahi za živalsko krmo 27. julija dovolila kmetom v Avstriji, Belgiji, na Finskem, v Franciji, Nemčiji, Luksemburgu, Španiji, Italiji in na Švedskem.

Evropska komisija je Sloveniji in še štirim državam članicam EU, ki jih je v minulih tednih prizadela suša, to so Irska, Nizozemska, Velika Britanija in Danska, ugodno odgovorila na zahtevke po uporabi zemljišč v prahi za živalsko krmo. Pet držav se je tako pridružilo devetim, ki jim je komisija že konec julija dovolila uporabo teh zemljišč za živalsko krmo pred 31. avgustom.

Običajno se kmetijska uporaba zemljišč v prahi namreč omogoči šele z 31. avgustom, toda zaradi vročinskega vala v juliju bi se živalska krma, ki raste na teh področjih, posušila še pred tem, odločitev pojasnjujejo v Bruslju.

Izjemno vroč julij je znatno prizadel letošnji pridelek poljščin v državah članicah Evropske unije, najbolj prizadete države pa bodo Nemčija, Poljska, Velika Britanija, Francija in Italija, ugotavlja Evropska komisija. Razpoložljivi podatki za Slovenijo kažejo, da večjih sprememb glede obsega letošnje letine v primerjavi z junijsko napovedjo ni pričakovati.

"Veliko kmetov je resno prizadelo suho vreme po Evropi, zato moramo najti načine, da jim pomagamo," je pri tem poudarila evropska komisarka za kmetijstvo in razvoj podeželja Marianne Fischer Boel.

"To poletje je bilo eno najbolj vročih. Nima smisla, da gre popolnoma uporabna krma v nič. Zato smo se dogovorili, da moramo biti prilagodljivi in pomagati kmetom v teh težavnih razmerah," je dodala.

Komisije tudi poudarja, da je uporaba zemljišč v prahi za donosne namene, zlasti za prodajo krme, ki se pridela na teh zemljiščih, v osnutkih odločb izključena.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

xyxyxyxy
11. 08. 2006 20.13
Ne, hehe. to pomeni, da zemlja počiva oz. da na njej nič ne raste oz. se obdeluje.
zupancicevajama@email.si
11. 08. 2006 19.41
Kaj pomeni zemljisce v PRAHI? Prahu?