Gospodarstvo

Engrotuš opravil z Iskraemecom

Celje, 18. 06. 2006 12.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Celjski Engrotuš je končal z vsemi aktivnostmi za dokapitalizacijo oziroma nakup lastniškega deleža Iskraemeca.

Aleksander Svetelšek
Aleksander Svetelšek FOTO: Dare Čekeliš

Celjski Engrotuš je danes končal z vsemi aktivnostmi za dokapitalizacijo oziroma nakup lastniškega deleža kranjskega podjetja Iskraemeco, so sporočili iz celjske družbe. Kot je ob tem pojasnil direktor Engrotuša Aleksander Svetelšek, se je pokazalo, da "namesto sanacijskih prizadevanj in ustvarjanja pogojev za nov razvojni zagon Iskraemeca v Sloveniji prevladujejo drugi interesi".

"Gospodarstvo pač ne prenese šarlatanstva, ki je v minulih dneh prevladalo na skrajno spolitiziranem in izjemno ranljivem poslovnem polju sanacije Iskraemeca," je Svetelšek zapisal v izjavi za javnost. Dodal je, da so v Engrotušu edini v državi stopili v sanacijske procese Iskraemeca z realnim programom in interesom, da v Kranju ohranijo več kot 1600 delovnih mest ter proizvodnjo, ki ima po njegovih ocenah veliko tehnološkega znanja, svetovne perspektivo in tradicijo.

V Engrotušu so spomnili, da so v sanacijskem procesu Iskraemeca ponudili več možnih scenarijev, vsi pa bi družbi zagotavljali 2,7 milijarde tolarjev svežega kapitala, s katerim bi lahko Iskraemeco na eni strani stabiliziral svoje poslovanje, poravnal obveznosti iz prisilne poravnave in si zagotovil nov razvojni zagon.

V Engrotušu menijo, da je do materialne sanacije Iskraemeca še daleč. "Minuli teden se je namreč pokazalo, da so interesi, povezani s sanacijo Iskraemeca, preveč razpršeni, raznoteri in spolitizirani," poudarjajo v celjski družbi.

Kot je znano, so lastniki Iskraemeca v torek na skupščini zavrnili predlog uprave za dokapitalizacijo družbe s konverzijo terjatev Engrotuša, ki bi tako postal tretjinski lastnik podjetja. Poleg tega so lastniki zvrnili tudi nasprotni predlog, ki sta ga podala Kapitalska družba (KAD) in Slovenska odškodninska družba (SOD), po katerem bi sama skupaj s KD Holdingom dokapitalizirala Iskraemeco prav tako v višini 2,75 milijarde tolarjev.

Uprava Iskraemeca je nato lastnike pozvala, naj izpolnijo ponudbo in ji dajo 2,75 milijarde tolarjev posojila za tekoče poslovanje. KAD in SOD sta poziv uprave kranjske družbe označila za nekorekten, poslovno nesprejemljiv in škodljiv.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.