Gospodarstvo

Elektro Ljubljana zahteva sodno varstvo

Ljubljana, 24. 10. 2008 17.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Elektro Ljubljana pravijo, da je varuh konkurence uporabil napačen zakon, da odjemalci niso oškodovani in da pogodba med podjetji, ki imajo skupnega lastnika, ni prepovedana.

V Elektro Ljubljana zaradi odločbe Urada za varstvo konkurence zahtevajo sodno varstvo.
V Elektro Ljubljana zaradi odločbe Urada za varstvo konkurence zahtevajo sodno varstvo. FOTO: POP TV

V Elektro Ljubljana so zaradi odločbe Urada za varstvo konkurence glede kartelnega dogovarjanja zahtevali sodno varstvo. V zahtevi za sodno varstvo so navajali, da so v uradu za varstvo konkurence z izdano odločbo napačno uporabili materialno pravo oziroma prekršili materialne določbe zakona. Prav tako je urad kršil določbe postopka in zmotno ugotovil dejansko stanje, so sporočili z Elektro Ljubljana. Zato so predlagali, da urad sam ugotovi, da je zahteva utemeljena in odločbo o prekršku odpravi ter ustavi postopek. V nasprotnem primeru pa Elektro Ljubljana predlaga, da sodišče ugodi zahtevi za sodno varstvo in odločbo varuha konkurence odpravi ali jo spremeni.

Po mnenju družbe Elektro Ljubljane je navedba urada, ki očitano kršitev utemeljuje z zaključkom, da so distributerji električne energije z istočasno napovedjo povišanja cen poskušali izključiti medsebojno cenovno konkurenco in tako preprečiti, da bi si kateri izmed njih izboljšal tržni položaj na račun drugih, ki bi prvi napovedali dvig cene, povsem nesmiselna in v nasprotju z osnovno ekonomsko logiko.

Varuh konkurence naj bi uporabil napačen zakon

Čeprav je bila podražitev približno enaka pri vseh podjetjih, odjemalci niso bili oškodovani, pravijo v Elektro Ljubljana.
Čeprav je bila podražitev približno enaka pri vseh podjetjih, odjemalci niso bili oškodovani, pravijo v Elektro Ljubljana. FOTO: POP TV

Zakon o Varstvu konkurence, na katerega se v uradu sklicujejo, je pričel veljati konec aprila 2008, prekršek pa naj bi bil storjen 22. in 23. novembra 2007. Tako naj bi prekršek nastal pred uveljavitvijo zakona, ki ga urad navaja kot pravno podlago za prekršek. Poleg tega menijo v Elektro Ljubljana, da se v uradu sklicujejo na pravno literaturo, ki jo navajajo nepopolno in zavajajoče.

Sporazumi med podjetji, ki imajo istega lastnika, niso prepovedani

V Elektro Ljubljana nadalje razlagajo, da je skladno s teorijo in prakso omejitve konkurence in dogovarjanja možno izpeljati le med neodvisnimi podjetji, ne pa tudi med odvisnimi podjetji, ki so v večinski lasti enega lastnika, v tem primeru Republike Slovenije. Ob tem so dodali še, da je v strokovni literaturi navedeno, da pogodba med podjetji, ki jih kontrolira eno podjetje, ni prepovedana.

Do oškodovanja odjemalcev ni prišlo

V Elektro Ljubljana še navajajo, da je bil dvig cen manjši, kot bi bilo to ekonomsko upravičeno in potrebno, zato ni prišlo do oškodovanja odjemalcev. „Ravno nasprotno, potrošniki imajo korist zaradi (pre)nizke cene električne energije." Namreč vsa podjetja, ki so bila obtožena dogovarjanja, po navedbah Elektro Ljubljana poslujejo z izgubo.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resslovenka
28. 10. 2008 08.12
Ma itak, da nismo nikoli oškodovani odjemalci. Cene elektrike v Evropi so mnogo višje. Zakaj vedno primerjava v vsaki stvari z Evropo, ko smo pa še tako zelo daleč od nje. Da kateri distributer dela z izgubo je čista laž. Naj raje izstavljajo bolj transparentne račune, ker so njihovi mesečni obračuni, ki jih dobimo državljani s položnicami prava uganka na meji verjetnega.
alibaba
24. 10. 2008 19.01
nesposobni soršak piše pravniške zmazke. zakaj ne začne postopka in ukaže državi odprodajo deležev v podjetjih, če bi že želel dokazovati kartel. da o dejstvu, da prodaja elektriko iz nuklearke, ki je dalec najcenejsa samo en zasebni posrednik, kar mu je omogočil odhajajoči minister. vse to bomo plačali odjemalci, ker bo elektrika v nekaj mesecih dvakrat dražja, ali pa bodo luči ugasnile.
pikam_dopust
24. 10. 2008 18.18
\"V strokovni literaturi\" ni prepovedano, ali v zakonu? Ali nam vladajo \"strokovne literature\" ali \"zakoni\"?