Gospodarstvo

Egipčani še nimajo strategije

Kranj, 11. 02. 2008 17.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Novi lastniki iz Egipta so v kranjskem Iscraemecu zamenjali člane nadzornega sveta. O novi strategiji poslovanja pa niso razpravljali.

Egiptovska družba El Sewedy, novi večinski lastniki kranjskega Iskraemeca, so zamenjali člane nadzornega sveta. Niso pa razpravljali o strategiji za prihodnost Iskraemeca. Tako med zaposlenimi še vedno vlada negotovost, čeprav Egipčani zagotavljajo, da je Iskraemeco dobro podjetje, z napredno tehnologijo in izkušenimi delavci.

Po tem ko je bila skupščina kar dvakrat odpovedana zaradi čakanja na pozitivno mnenje urada za varstvo konkurence h koncetraciji in logističnih težav, povezanih z delovnimi vizami, so jo tokrat vendarle izpeljali. Na le nekaj minut trajajoči skupščini so se lastniki seznanili z odstopnimi izjavami Marte Jarc, Janeza Kolarja, Kamela Merdjadija, Marka Pogačnika, Ivana Rupnika in Marije Šenk.

Na nekaj minut trajajoči skupščini so se novi lastniki seznanili z odstopnimi izjavami članov nadzornega sveta
Na nekaj minut trajajoči skupščini so se novi lastniki seznanili z odstopnimi izjavami članov nadzornega sveta FOTO: POP TV


Za nove pa so bili imenovani Ahmed Ahmed Sadek Elsewedy, Sherif Ashraf Elsayed Youssef, Mahmoud Salah Elden Mouaz, Mohamed Hassan Kamal Abdel Salam, Hazem Mahmoud Mostafa Elhaddad in Amr Mohamed Mahmoud Elsayed Ismail.

Ker so na skupščini najprej sprejeli predlog uprave o novih nadzornikih, nasprotnega predloga, v katerem je manjšinski delničar za članstvo v nadzornem svetu predlagal tudi predstavnika manjših lastnikov, ki imajo v lasti okrog dva odstotka Iskraemeca, sploh niso obravnavali. Nadzorni svet tako kot zastopniki delničarjev sestavljajo samo Egipčani, medtem ko trije predstavniki zaposlenih v devetčlanskem nadzornem svetu ostajajo nespremenjeni, je pojasnil Iskraemecov pravnik Aljoša Ravnikar.

Datum prve seje novega nadzornega sveta še ni znan

Kdaj bo prva seja novega nadzornega sveta, še ni znano. Družbi El Sewedy Electrometer Egypt in El Sewedy Cables, ki sta 98-odstotni lastnici Iskraemeca, namreč skupaj z upravo še pripravljata poslovni načrt in razvojno strategijo za kranjsko podjetje oziroma za skupino Iskraemeco. Prihodnji teden naj bi bila strategija pripravljena, nato pa jo bodo potrjevali še nadzorniki, ki naj bi bili z delom uprave načeloma zadovoljni. Zato naj bi tudi predsednik uprave Janko Šteharnik ostal na čelu podjetja.

Ker strategija še ni izdelana, še ni jasno, kakšna bo prihodnost Iskraemeca v rokah Egipčanov. Vendar pa je novi član uprave Bahaa Eldin Abdallah zagotovil, da verjamejo, da je Iskraemeco dobro podjetje z napredno tehnologijo in izkušenimi delavci. "Podjetje zadnja štiri leta trpi zaradi hudih finančnih težav in naša prizadevanja gredo v smeri njihovega reševanja in izboljšanja poslovanja," je pojasnil.

Egiptovski lastniki so v prihodnjih petih letih v skupino Iskraemeco pripravljeni vložiti 30 milijonov evrov.
Egiptovski lastniki so v prihodnjih petih letih v skupino Iskraemeco pripravljeni vložiti 30 milijonov evrov. FOTO: POP TV


Egiptovski lastniki so pripravljeni v prihodnjih petih letih v skupino Iskraemeco, ki poleg kranjskega sedeža in tovarne obsega še proizvodno in distribucijsko mrežo v drugih državah, vložiti 30 milijonov evrov. Koliko in v katere dele Iskraemecove skupine bodo vlagali pa bo znano, ko bo predstavljena strategija. "Mi smo lastniki Iskraemeca dva meseca, sedanja uprava podjetje vodi eno leto in moramo si vzeti čas, da pravilno načrtujemo prihodnost," je o dolgotrajnih pripravah prihodnjih načrtov pojasnil Abdallah.

"Podjetje ima izgubo in upamo, da bomo že v tem letu naredili takšen napredek, da bo poslovanje pozitivno," je povedal Abdallah, a hkrati opozoril, da je potrebno rešiti nakopičene probleme. Največji je zagotavljanje konkurenčne cene Iskraemecovih merilnih sistemov, zato je potrebno zmanjšanje stroškov. Kako bodo to dosegli še ni jasno.

Osredotočili naj bi se na povečanje učinkovitosti proizvodnega procesa, opreme in tehnologije. "Naš namen ni zmanjšanje števila zaposlenih," je zagotovil Abdallah, medtem ko med zaposlenimi še vedno vladata negotovost in bojazen, da bodo izgubili delo.

Zaenkrat je znano le, da se bo Iskraemeco še naprej osredotočal na proizvodnjo sodobnih elektronskih števcev, za katere je priznan kot eden največjih in najnaprednejših proizvajalcev na svetu. Položaj Iskraemeca na področju električnih števcev novi lastniki želijo še izboljšati, medtem ko se proizvodnja mehanskih števcev zaradi zahtev trga poslavlja.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

muvimen
13. 02. 2008 15.11
madeer.jibreel.f***er pa dej ne morm verjet da verjameš v ta govna.
madeen.jibreel@gmail.com
13. 02. 2008 14.57
Nekateri ste res primitivci. Najbolj zalostno je, ker mislite, da ste pametni in da boste obrnili svet s svojimi neumnimi in zaljivimi komentarji. Mi bomo potrpezljivi, in bomo cakali, vi pa tudi cakajte, kajti ko bomo "2 feet under" se bomo mi in vi prepricali h komu je vrnitev. A takrat bo za mnoge prepozno...
podzavest
12. 02. 2008 10.16
Hlapcki zavedno.
generalpostmail@hotmail.com
12. 02. 2008 09.10
WTF??? Vsako jutro salama z mlejkom potem pa molitev alaha LOL
Bedni
11. 02. 2008 20.24
madeen jaz sme vedno mislil, d aje najlepsi pozdrav Pomoz bože srbine ali pa god bless you mogoce bo pa to zacasna dzamija?
pravicen
11. 02. 2008 19.26
Ja saj ne rabijo strategije malo bodo zadevo spremljali se učili kakšni 2-3 leta potem pa obogateni z znanjem in stroji odmaširali v Egipt tole zadevco pa zaprli no mogoče bodo enih par še zraven povabili klasična taktika nič novega no za naše v Kranju mogoče LOL
Mali Suzenj
11. 02. 2008 19.06
madeen.jibreel ni druge kot pa eksploziv na sebe pa v akcijo, da se vrneš k Njemu :))
madeen.jibreel@gmail.com
11. 02. 2008 18.56
Kwa mate neki probleme al kaj? Allah je moj in vas Stvarnik, in k Njemu je vrnitev. Ni problem, ce je clovek neveden, problem je, ce vztraja pri tem. In tudi - ce je aroganten, kot je tukaj vecina folka. Kar se pa tice pozdrava es-selamu alejkum, je pa najlepsi pozdrav, kar jih je. Kolikokrat ste v Sloveniji slisali folk, ki pozdravlja npr. kje si stari, j*****?
Bedni
11. 02. 2008 18.45
prej so molzli srbi, zdej arabci. pa da vidimo kdo molze lepse in komu je lepse sluziti. salame je alejkum
DarthRevan
11. 02. 2008 18.41
Mah, Egipt ni tako huda država kar se tega tiče...
johndoe35
11. 02. 2008 18.40
prva pravilo bo verjetno : zjutraj obvezna militev alaha.