Gospodarstvo

ECB znižala obrestno mero na 1,5 odstotka

Frankfurt, 05. 03. 2009 14.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
P.J. / STA
Komentarji
1

ECB je ključno obrestno mero za območje evra znižala z 2 na 1,5 odstotka, s čimer je ta pristala na najnižji ravni v nekaj več kot desetletni zgodovini institucije. Močno je tudi znižala napovedi za gospodarsko rast.

Evropska centralna banka
Evropska centralna banka FOTO: Reuters

Evropska centralna banka (ECB) je obrestno mero od oktobra lani znižala že za 2,75 odstotne točke, od tega je bilo znižanje za 0,75 odstotne točke decembra lani tudi najvišje posamično znižanje v zgodovini osrednje monetarne institucije območja z evrom. Za 0,5 točke je znižala tudi preostali dve ključni obrestni meri – obrestno mero za mejno posojanje na 2,5 odstotka, za deponiranje presežne likvidnosti pa na 0,5 odstotka.

ECB močno znižala napovedi za gospodarsko rast, borze v rdečem

ECB je danes objavila tudi najnovejšo gospodarsko napoved za območje evra, ki je močno nižja od tiste decembra. V Frankfurtu za letos napovedujejo padec bruto domačega proizvoda (BDP) v intervalu med 2,2 in 3,2 odstotka, kar pomeni srednjo pričakovano krčenje gospodarstva okoli 2,7 odstotka. V odzivu na napoved so se evropske borze zavile v rdeče.

Za prihodnje leto pa strokovnjaki Evropske centralne banke (ECB) napovedujejo skrčenje gospodarstva med -0,7 in 0,7 odstotka, kar pomeni, da je pričakovana ničelna rast.
Še decembra je ECB za letos napovedala skrčenje gospodarstva do enega odstotka, pri čemer je bilo srednjo pričakovano skrčenje okoli 0,5 odstotka. Za leto 2010 je ECB medtem decembra napovedala rast med 0,5 in 1,5 odstotka oz. nekje okoli odstotka.

Obenem v Frankfurtu za letošnje leto napovedujejo inflacijo med 0,1 in 0,7 odstotka, kar pomeni, da je srednja pričakovana stopnja inflacije le 0,4 odstotna. To je močno pod srednjeročnim ciljem ECB, ki je blizu, vendar pod dvema odstotkoma, in veliko manj kot v decembrski napovedi, ki je za letošnje leto govorila o inflaciji med 1,1 in 1,7 odstotka oz. o srednji pričakovani stopnji inflacije v višini 1,4 odstotka.

Evropske borze so v odzivu na zelo pesimistične napovedi ECB takoj zabredle globoko v rdeče območje. Borzni indeks DAX na frankfurtski borzi trenutno beleži padec v višini 2,78 odstotka, indeks FTSE 100 na londonski borzi beleži padec v višini 2,32 odstotka, indeks CAC 40 na pariški borzi pa je v minusu za 2,27 odstotka.

Vrednost evra se je v primerjavi z ameriškim dolarjem medtem danes v odzivu na odločitev ECB, da ključno obrestno mero za območje evra zniža z 2,0 na 1,5 odstotka, znižala za odstotek na 1,2542 dolarja za evro.

Britanska centralna banka je medtem danes svojo ključno obrestno mero znižala še za pol odstotne točke, s čimer se je ta z 0,5 odstotka spustila na rekordno nizko raven v njeni 315-letni zgodovini.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tristokosmatih
05. 03. 2009 16.06
A spet?????????????Ja super!!!!!!!!!!