Gospodarstvo

EBRD zainteresirana za vstop v NKBM?

Ljubljana, 17. 03. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) se zanima za vstop v lastništvo Nove Kreditne banke Maribor (NKBM).

Direktor NKBM Črtomir Mesarič: Ni navdušen na potezami Janševe vlade
Direktor NKBM Črtomir Mesarič: Ni navdušen na potezami Janševe vlade FOTO: POP TV

Zanimanje Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD) je posredno potrdil tudi predsednik vlade Janez Janša, piše današnji Dnevnik in dodaja, da se je po njihovih informacijah med svojim zadnjim srečanjem o tem že pogovarjal s predstavniki EBRD.

"Uprava EBRD je pripravljena analizirati vse predloge Slovenije, tudi tiste, ki zadevajo morebitno privatizacijo bank v večinski državni lasti," je za ljubljanski časopis odgovoril vladni predstavnik za stike z javnostjo Jernej Pavlin na vprašanje, ali je EBRD v pogovorih z Janšo res pokazala zanimanje za sodelovanje v načrtovani privatizaciji NKBM.

Sedanja uprava NKBM pod vodstvom Črtomira Mesariča, še piše Dnevnik, ni navdušena nad pričakovanimi potezami nove vlade, saj si prej kot vstop tujega strateškega partnerja želi dokapitalizacijo banke, v kateri bi sodelovali predvsem domači vlagatelji.

Kdo bodo novi člani nadzornega sveta?

Vlada predlaga, da se na jutrišnji skupščini NKBM za nove člane nadzornega sveta s štiriletnim mandatom imenuje Bogomirja Špiletiča, Matjaža Koželja, Antona Jurgetza, Stanislava Lesjaka, Tanjo Markovič - Hribernik, Marijo Ribič, Janeza Erjavca, ki ga vlada predlaga kot predstavnika opozicije, Antona Guzeja in Daniela Blejca. Mandat bodo nastopili z dnem izvolitve, ko bo tudi prenehal mandat zdajšnjim članom nadzornega sveta.