Gospodarstvo

EasyJet tudi z Brnika

Ljubljana, 12. 02. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.Š./STA
Komentarji
0

Z Brnika proti londonskem letališču Stansted bo 1. maja prvič poletel poceni ponudnik letalskih poletov EasyJet.

Polet si lahko vsi zainteresirani rezervirajo že danes, tudi na spletnih straneh britanskega ponudnika EasyJeta.

Vinko Može je zadovoljen z novo pridobitvijo
Vinko Može je zadovoljen z novo pridobitvijo FOTO: POP TV

Kot je danes izjavil predsednik uprave Aerodroma Ljubljana Vinko Može, naj bi na tej letalski progi letelo letalo boeing 737. Poleti naj bi bili v popoldanskih urah, prvič pa bo letalo poletelo na tej progi 1. maja. Poleti med Ljubljano in Londonom bodo na začetku enkrat na dan, v jesenskem času pa načrtujejo po dva poleta na dan. Vozovnica za enosmerni let skupaj z letališko takso stane nekaj manj kot 26 evrov.

S prihodom Easyjeta si letališče obeta tudi precejšnje povečanje prometa, je dodal Može, ki je prepričan, da bodo letala polno zasedena. "Vesel sem, da sem uresničil obljubljeno," dodaja Može.

Pogajanja z britanskim prevoznikom so trajala leto dni, pogodbe pa so bile podpisane v sredo. Prihod nizkocenovnega letalskega prevoznika na ljubljansko letališče je po Možetovih besedah pospešil konzorcij - ustanovil ga je Aerodrom, v njem sodelujejo tudi različne turistične organizacije -, ki trži turistično ponudbo Slovenije v Veliki Britaniji.

Lani so potekala pogajanja med Aerodromom Ljubljana in irsko družbo RyanAir, ki pa so bila neuspešna.

Od dneva vstopa deseterice v Evropsko unijo bo Easyjet poleg Slovenije na seznam držav, kamor leti, dodal tudi Madžarsko. "V Evropi je veliko priložnosti za rast, današnja najava pa je nadaljnji korak v načrtovani rasti Easyjeta in del širitvene strategije za letošnje leto," je v sporočilu za javnost zapisal izvršni direktor Easyjeta Ray Webster. Easyjet, ki je poleg letov v Ljubljano in Budimpešto najavil še pet novih letalskih prog, bo tako navzoč na 42 evropskih letališčih in letel na 135 progah.

Bo EasyJet dobil subvencije?

O morebitnih subvencijah, ki naj bi jih dobil EasyJet, so na Aerodromu Ljubljana zelo skrivnostni, saj niso hoteli povedati niti, ali jih bo EasyJet sploh dobil. Po nekaterih podatkih naj bi EasyJet za vsakega prepeljanega potnika dobil tisoč tolarjev subvencije, kar bi po njihovih ocenah letno zneslo med 80 in 100 milijoni tolarejev, saj so pričakovanja o številu prepeljanih potnikov zelo optimistična.

Na Adriji Airways pa so povedali, da se v cenovne vojne z EasyJetom ne bodo spuščali, saj je njihova ponudba namreč čisto drugačne od EasyJetove. Poleg tega pa imajo za letošnje leto prodanih že približno 45 odstotkov ponujenih sedežev.