Gospodarstvo

EasyJet 28. aprila z Brnika

Ljubljana, 21. 04. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Britanski ponudnik poceni poletov EasyJet bo s 28. aprilom prvič poletel med Ljubljano in Londonom. Doslej so za to progo prodali že prek 20 tisoč vozovnic.

Cene vozovnic bodo znašale od 15 evrov naprej, brez upoštevanja taks, s tem da se cena z zasedenostjo viša. Zadnje sedeže pri polnih letalih tako pogosto ponujajo po višji ceni od konkurentov. Na letih, za katere obstaja veliko povpraševanje, so letalske družbe mnogokrat razprodane, pri Easyjetu pa velikokrat tudi zadnji dan dobiš karto.

Letno naj bi na tej progi, na kateri bodo britansko in slovensko prestolnico povezovali enkrat dnevno, prepeljali okoli 90 tisoč potnikov, kar pomeni, da bo z EasyJetom letelo 65 odstotkov vseh potnikov. Kot je dejal predstavnik britanske družbe Yannis Capodistrias, pričakujejo, da bodo prodajo vozovnic med Ljubljano in Londonom povečali s 30 tisoč na 140 tisoč vozovnic letno.

Kljub nižjim cenam se po besedah Capodistriasa promet tradicionalnih prevoznikov na tej progi ne bo zmanjšal, saj se to ni zgodilo nikjer, večinoma so tudi ostale letalske družbe beležile večji promet. Tradicionalni prevozniki lahko še dodatno okrepijo svoj vstop na trg, saj se s prihodom EasyJeta trg le poveča. Res pa je, dodaja, da lahko ti svoj promet drugače povečajo le tako, da tudi sami znižajo cene.

Foto: Dare Čekeliš
Foto: Dare Čekeliš FOTO: Dare Čekeliš

V letošnjem letu pričakujejo, da bodo prodali 60 tisoč vozovnic, saj ne bodo leteli celo leto. Poudaril je, da opazujejo uspešnost poslovanja na posameznih trgih zelo kratkoročno. "Če bo proga uspešna, bomo načrtovali več letov v Ljubljano, kar pa seveda velja tudi za ostale destinacije," je povedal Capodistrias.

Rezervacija in prodaja letalskih vozovnih poteka prek interneta, lani so na ta način prodali 98 odstotkov vseh vozovnic, tako da družba ne plačuje provizij potovalnim agencijam, nima svojih agencij, niti kart.

Easyjet prisega na nizke stroške, kar je tudi temelj njihovega uspeha. "Preoblikovali smo način letalskega potovanja in odstranili vse nepotrebne stvari," pravi Capodistrias. Na letih tako ne nudijo kosil, na letališčih se ne oskrbujejo z vodo in čistilnimi servisi, ne poskrbijo za prevoz do letala. Kot je dejal komercialni direktor Aerodroma Ljubljana Jure Mežnarič, bo letalo EasyJeta na tleh ljubljanskega letališča stalo le 20 minut.

EasyJet, ki so ga ustanovili 1995, prepelje letno okoli 21,8 milijona potnikov, na dan pa opravi okoli 600 letov, in sicer med 44 evropskimi letališči. Na 153 letalskih progah leti s 84 letali, zaposluje pa le 3300 ljudi, kar je glede na zmogljivosti dokaj malo. Povprečna starost letal je tri leta, kar jih uvršča med najmlajše flote na svetu. Največji letalski prevoznik med evropskimi mesti je sicer nemška Lufthansa, sledi ji irska družba Ryanair, EasyJet pa je na tretjem mestu.

SORODNI ČLANKI