Slovenija

DZ tudi letos ni potrdil zaključnega računa proračuna

Ljubljana, 20. 11. 2009 17.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
P.J. / STA
Komentarji
4

Državni zbor tudi zaključnega računa lanskega proračuna ni potrdil. Za je glasovalo 32 poslancev, proti pa 37. Gre za enak spor kot ob sprejemanju zaključnega računa za preteklo leto.

Poslanci
Poslanci FOTO: Dz-rs.si

DZ ni potrdil zaključnega računa proračuna za leto 2008. Zavrnitev zaključnega računa je bila pričakovana; da mu bodo odrekli podporo, so namreč že v dopoldanski razpravi napovedali predstavniki poslanskih skupin Zares, LDS in SD.

Računsko sodišče je v reviziji zaključnega računa lanskega proračuna tako kot že pri proračunu za leto 2007 ugotovilo, da so bila nepravilno knjižena predvsem vračila vlaganj v javno telekomunikacijsko omrežje. Slovenska odškodninska družba namreč upravičencev ni izplačala z izkupičkom od prodaje delnic Telekoma Slovenije, ki jih je nanjo prenesla država, temveč iz svojega drugega premoženja.

S tem davkoplačevalci niso bili nič oškodovani, država upravičencev pač ni izplačala iz enega žepa, temveč iz drugega, je komentiral poslanec SDS Andrej Vizjak. Po drugi strani se zdijo Lojzetu Posedelu (Zares) ugotovitve revizorjev alarmantne. Prejšnji vladi je očital načrtno in zavestno prirejanje javnih financ.

Računsko sodišče je revizijsko poročilo o predlogu zaključnega računa proračuna za leto 2008 objavilo konec letošnjega septembra. Splošnemu delu zaključnega računa je izreklo negativno mnenje, glede pravilnosti izvršitve pa mnenje s pridržkom. Ob tem je ugotovilo, da proračun lani ni zabeležil 65 milijonov evrov presežka, temveč 43,1 milijona evrov primanjkljaja.

Vlada je po besedah državne sekretarke na finančnem ministrstvu Helene Kamnar želela ugotovljene napake odpraviti, vendar pa bi se pri tem srečala s pristojnostjo DZ, saj bi morala v dokument vnesti proračunsko postavko, ki pa je v samem proračunu ni bilo. Vlada tako odločitev, ali in na kakšen način naj se popravek opravi, prepušča DZ, je dejala Kamnarjeva.

Poslanci so v razpravi vlado pozivali, naj popravi zakonodajo, da bo omogočala takšno izkazovanje proračuna, kot si želi računsko sodišče. Vlada naj pripravi take spremembe zakona o javnih financah ali računskem sodišču, na osnovi katerih bo lahko zaključni račun prikazoval pravo stanje, je denimo dejala Breda Pečan (SD).

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Marija Demec
21. 11. 2009 09.30
krucifiks dajte že mer okol dnarja.. k majo otroc dnar kramarji berantajo..
alterego
20. 11. 2009 18.47
brez veze, zato državna kasa ne bo nič bolj polna ne prazna
odbogaposlan
20. 11. 2009 17.40
tospada med politiko in ne med gospodarstvo! razen če želite poevdati, da proračun fila gospodarstvo!
odbogaposlan
20. 11. 2009 17.40