Gospodarstvo

Dvojno označevanje že marca

Ljubljana, 12. 10. 2005 15.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kot kaže, bomo v Sloveniji imeli dvojno označevanje cen kar štiri mesece pred določitvijo fiksnega tečaja.

Kot kaže, bomo imeli cene v tolarjih in evrih kar 16 mesecev
Kot kaže, bomo imeli cene v tolarjih in evrih kar 16 mesecev FOTO: POP TV

Člani odbora DZ za gospodarstvo so skupaj s predlaganimi vladnimi dopolnili namreč podprli predlog zakona o dvojnem označevanju cen v tolarjih in evrih. Poslanci so se ustavili predvsem pri nujnosti obveznega informativnega označevanja cen.

Slovenija bi imela s tem najbolj zaščitene potrošnike v Evropi, saj bi dvojno označevanje cen imeli kar 16 mesecev. Doslej je imela najdaljše obdobje dvojih zapisov cen Avstrija, in sicer pet mesecev.

Prvega julija 2006 bi začelo veljati enoletno obdobje obveznega dvojnega označevanja cen, ki jih bodo računali po fiksnem tečaju evra. Da bi lahko potrošniki še laže primerjali cene pred in po uvedbi evra, pa želi vlada dodati še obvezno informativno označevanje od 1. marca do 30. junija 2006. S tem pa so povezani dodatni stroški, opozarjajo gospodarstveniki in opozicija, saj bo informativno označevanje slonelo na informativnem tečaju evra, ki bi lahko nihal.

Opozorila pred dodatnimi stroški

Cveto Stantič: Z dodatnimi stroški se znižuje konkurenčnost gospodarstva
Cveto Stantič: Z dodatnimi stroški se znižuje konkurenčnost gospodarstva FOTO: POP TV

Poslanci opozicije ter predstavniki Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) in Obrtne zbornice Slovenije (OZS) so poslance opozorili na dodatne stroške v trgovini v višini 1,2 milijarde tolarjev, če bi dvojno informativno označevanje uvedli pred določitvijo fiksnega menjalnega tečaja. Ta bo predvidoma določen šele po izteku obveznega dveletnega članstva Slovenije v evropskem mehanizmu menjalnih tečajev ERM II, 28. junija 2006, vlada pa v predlogu zakona predvideva dvojno informativno označevanje cen s 1. marcem 2006. Trgovci so namreč prepričani, da bodo stroški pri spremembi tečaja, če trenutno določena centralna pariteta ne bo tudi podlaga za menjavo valut ob menjavi tolarjev v evre, za trgovce previsoki, predvsem pa nepotrebni.

Podpredsednik GZS Cveto Stantič je ob tem opozoril, da bo Slovenija dvojno označevala cene od 1. marca 2006 do 1. julija 2007, kar je največ v EU in nepotrebno. Z dodatnimi stroški pa so po njegovem mnenju znižuje tudi konkurenčnost gospodarstva.

Matej Lahovnik je prepričan, da je rok predolg
Matej Lahovnik je prepričan, da je rok predolg FOTO: POP TV

To je ocenil tudi poslanec LDS Matej Lahovnik, ki je ob tem še dejal, da se stroški skladno z daljšim obdobjem veljave tega ukrepa zvišujejo. Ob tem je poudaril, da bo več o stroških znano, ko bo točno določeno, kdo sploh mora dvojno označevati cene. Po njegovem mnenju je omenjeni rok predolg in ni velike nevarnosti, da bi trgovci zviševali cene, saj so cene odvisne od razmer na trgu.

Viceguverner Banke Slovenije Andrej Rant je dejal, da bodo stroški ne glede na dolžino dvojnega označevanja cen za trgovce enaki. Glede tečaja tolarja ob vstopu v evroobmočje pa je dejal, da je bilo to ob slovenskem vstopu v sistem menjalnih mehanizmov ERM II precejšnja skrb. Zdaj pa vse kaže, da bo vstopni tečaj tolarja v primerjavi z evrom tudi izstopni.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA