Gospodarstvo

Dvojne cene že marca 2006

Ljubljana, 26. 05. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Da bi se Slovenci pravočasno spoprijateljili z evri, bo vlada s 1. marcem 2006 uvedla dvojno označevanje cen.

Z uvedbo informativnega dvojnega označevanja cen se bodo državljani pravočasno uvedli v nove cene
Z uvedbo informativnega dvojnega označevanja cen se bodo državljani pravočasno uvedli v nove cene FOTO: Reuters

Vlada je na današnji seji odločila, da se bo informativno dvojno označevanje cen uvedlo s 1. marcem 2006, je povedal finančni minister Andrej Bajuk. "Vlada se je tako odločila na podlagi izkušenj drugih držav in v trdni zavesti, da smo na pravi poti ter bomo projekt pravočasno in učinkovito izpeljali," je dodal. Kot je znano, namerava Slovenija evro uvesti s 1. januarjem 2007.

Z uvedbo informativnega dvojnega označevanja cen se bodo državljani pravočasno uvedli v nove cene, po Bajukovih besedah pa se bo tudi preprečilo, da bi trgovci cene ob prevzemu nove valute zaokrožili navzgor, kar se je zgodilo v nekaterih drugih državah, ki so že uvedle evro.

Kakšni bodo stroški dvojnega označevanja?

Vlada se je za datum informativnega dvojnega označevanja cen odločila na podlagi izsledkov analize stroškov podjetij ob uvedbi dvojnega informativnega označevanja cen, ki so jo napravili na ministrstvu za gospodarstvo in Uradu RS za makroekonomske analize in razvoj. Analiza je pokazala, da bodo ti stroški znašali približno 0,55 odstotka ustvarjenega prihodka v letu 2003 oz. 5,8 milijarde tolarjev.

Dvojno označevanje cen bo obvezno v obdobju 10 mesecev od dneva, ko bo evro postal nacionalna valuta Slovenije
Dvojno označevanje cen bo obvezno v obdobju 10 mesecev od dneva, ko bo evro postal nacionalna valuta Slovenije FOTO: POP TV

Če bo do informativnega dvojnega označevanja cen prišlo v obdobju, ko dokončni menjalni tečaj še ne bo določen, obstaja možnost, da ga bo treba nekoliko spremeniti, je dodal Bajuk. Vendar pa naj bi pri tem po njegovih besedah prišlo do dodatnih stroškov v višini 0,1 do 0,2 odstotka vseh prihodkov v trgovskem sektorju. Če poleg stroška uvedbe evra štejemo še dodaten strošek dvojnega označevanja cen zaradi ene spremembe valutnega razmerja, ki bi nastali v primeru morebitne spremembe centralne paritete pred določitvijo fiksnega menjalnega razmerja, bi skupaj dobili strošek v višini 7,1 milijarde tolarjev, je pokazala omenjena analiza.

Tveganje torej obstaja, vendar je po ocenah vlade razmeroma majhno. Danes namreč ni nobenih znakov, da bi prišlo do večjih sprememb tečaja. Inflacija namreč vztrajno pada, Banka Slovenije pa vodi restriktivno politiko tečaja, je povedal Bajuk.