Gospodarstvo

Dvig plač v sedmih dejavnostih

Ljubljana, 18. 08. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sindikati, združeni v Zvezo privatnega sektorja KSS Pergam, so končali pogajanja o povišanju plač po kolektivnih pogodbah.

Predsednik sindikata Pergam Dušan Rebolj
Predsednik sindikata Pergam Dušan Rebolj FOTO: 24ur.com

V dveh letih se bodo plače v celulozni in papirni dejavnosti, grafični, časopisno informativni, revijalni, založniški, knjigotrški dejavnosti ter v cestnem gospodarstvu zvišale med sedem do 7,2 odstotka.

"Rezultat je, da se bodo v teh dejavnostih izhodiščne in osnovne plače s 1. avgustom letos zvišale od 3,5 do 3,9 odstotka, prihodnje leto pa še od tri do 3,35 odstotka," je na današnji novinarski konferenci povedal predsednik Pergama Dušan Rebolj.

To je po Reboljevih besedah več, kot so se plače povečevale doslej. Prav tako so dogovorjeni dvigi plač višji kot v dogovoru o politiki plač, kar kaže, da ga Pergam "upravičeno ni podpisal, saj je z modelom, uveljavljenim v teh pogodbah, dosegel več".

V kolektivnih pogodbah omenjenih dejavnosti se izhodiščne in sočasno tudi osnovne plače povečujejo za določen odstotek. V model pa je vključena tudi varovalka, in sicer je določen najnižji znesek povečanja. Če se pri odstotkovnem dvigu plača v posameznem tarifnem razredu ne bi osnovna plača zvišala najmanj za dogovorjen znesek, bi se delavcu razlika do tega zneska dodala v izplačano plačo, je pojasnil Rebolj. Razliko naj bi leta 2006, ko se bodo pogajali o novih tarifnih prilogah, vgradili v osnovno plačo.

V časopisno informativni dejavnosti, revijalni, založniški in knjigotrški dejavnosti je dinamika dvigov nekoliko drugačna. Avgusta se bodo plače v vseh dejavnostih zvišale za 2,7 odstotka, novembra pa za 0,8 odstotka, junija 2005 za dva odstotka in septembra 2005 še za odstotek. V časopisno informativni dejavnosti se morajo plače dvigniti za najmanj 9800 tolarjev, v revijalni za 8500 tolarjev, v založniški za 8000 tolarjev in v knjigotrški dejavnosti za 7100 tolarjev.

Gneča na cestah
Gneča na cestah FOTO: POP TV

V cestnem gospodarstvu so pogajanja še odprta

V cestnem gospodarstvu so pogajanja še odprta, saj delodajalci vztrajajo, da se v kolektivni pogodbi zapiše le dvig izhodiščnih plač, saj naj bi se zaradi plačnega sistema dvigovale tudi osnovne, sindikati pa po Reboljevih besedah vztrajajo pri dvigu tudi osnovnih plač. Zaenkrat dogovorjeni dvig znaša 3,9 odstotka v avgustu ter 1,1 odstotka v januarju 2005 ter dva odstotka v avgustu 2005, z najnižjim dvigom 6500 tolarjev.

Z dogovorom o novih tarifnih prilogah kolektivnih prilog se je zaključila šele prva faza kolektivnih pogajanj, je dejal Rebolj. Partnerje čaka še prenova celotnih kolektivnih pogodb ter nadaljevanje izgradnje novega plačnega sistema in modela.