Gospodarstvo

Dunajska borza s tožbo nad odločbo ATVP

Ljubljana, 30. 12. 2008 10.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Potem ko je Agencija za trg vrednostnih papirjev decembra z odločbo Dunajski borzi zamrznila glasovalne pravice na Ljubljanski borzi, je ta na vrhovno tožilstvo zdaj vložila tožbo.

Dokler Dunajska borza ne objavi prevzemne ponudbe ali proda toliko delnic Ljubljanske borze, da ne bo več presegala prevzemnega praga, ne more prosto razpolagati z 81,01-odstotnim lastniškim deležem.

Dunajska borza je včeraj na vrhovno sodišče vložila tožbo in predlog za začasno vrnitev glasovalnih pravic na Ljubljanski borzi, ki jih je Dunajčanom decembra z odločbo zamrznila agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP). "Verjamem, da bo sodba vrhovnega sodišča sledila argumentom, predstavljenim v tožbi. Številni ugledni slovenski pravni strokovnjaki so mnenja, da nova prevzemna zakonodaja ne velja za odkup delnic Ljubljanske borze junija 2008," je v danes poslanem sporočilu za javnost zapisal direktor Dunajske borze Heinrich Schaller.

Kot je znano, je ATVP sredi decembra pozvala Dunajsko borzo, da objavi prevzemno ponudbo za preostali, 19,99-odstotni delež Ljubljanske borze, ki je trenutno v lasti manjšinskih delničarjev. Do objave prevzemne ponudbe ali prodaje delnic do prevzemnega praga je ATVP Avstrijcem zamrznila glasovalne pravice.

Kot so danes še sporočili iz družbe MMD, ki za Avstrijce opravlja odnose z javnostjo, so na Dunajski borzi vzeli odločbo ATVP na znanje in želijo delovati skladno s slovensko zakonodajo, vendar pa so se odločili za pritožbo na odločbo, zato da se določi, ali prevzemni zakon velja tudi za njihov primer. "Navkljub temu bi želeli doseči soglasje, saj želimo tesno sodelovati z vsemi slovenskimi tržnimi institucijami in akterji na kapitalskem trgu," je ponovno poudaril Schaller.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.