Gospodarstvo

Državni krediti, 'zastonjski' svet in nič nagrad

Ljubljana, 10. 12. 2008 15.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Država bo kreditirala podjetja, v boju zoper krizo bodo brezplačno pomagali strokovnjaki, nagrade za vodilne v podjetjih v lasti države niso priporočljive. Opozicija pa trdi, da vlada ne ukrepa.

Vlada je pripravila predlog uredbe o merilih in pogojih za odobritev posojil po pred kratkim prenovljenem zakonu o javnih financah. Sprejela jo bo predvidoma prihodnji teden, še prej pa bo z njo tako kot je že storila z uredbo o odobritvi poroštev bankam seznanila državni zbor.

V skladu z novelo zakona o javnih financah, ki ga je državni zbor v odgovor na finančno krizo sprejel 11. novembra, so lahko posojil države deležne tako kreditne ustanove kot tudi zavarovalnice, pozavarovalnice in pokojninske družbe s sedežem v Sloveniji. Gre za smiselno nadaljevanje uredbe o jamstvih za banke in hranilnice, ki jih v skupnem znesku 12 milijard evrov do konca leta 2010 prav tako predvideva novela zakona o javnih financah, je povedal minister za finance Franc Križanič.

Vlada bo pomagala ob finančni krizi.
Vlada bo pomagala ob finančni krizi. FOTO: POP TV
Vlada naj bi zagotovila okoli milijardo evrov za posojila. Sredstva naj bi dobili iz trošarin za bencin in z zadolževanjem, obenem pa iščejo nove vire.

Za državno kreditiranje v roku od enega do šest let bodo lahko po Križaničevih besedah zaprosile solventne, uspešne gospodarske ustanove iz finančnega sektorja, ki imajo težave zaradi krize na mednarodnih finančnih trgih. Tako pridobljena sredstva bodo morale uporabiti za zagotavljanje nemotenega tekočega poslovanja. Pri tem bo vlada lahko v prejemnicah posojila odobrila omejitve pri izplačilu dividend in nagrad upravam. Sredstva iz posojila se prav tako ne smejo namenjati za financiranje odkupov podjetij s strani uprav in z njimi povezanih oseb.

Za pripravo predloga vladi za odobritev posojila ter pogodbe o posojilu kot tudi za postopke izterjave v primeru neporavnanih obveznosti iz naslova odobrenega posojila bo pooblaščena Slovenska izvozna in razvojna banka (SID Banka). Cena posojila mora biti nad ceno, ki jo plača Slovenija za vire, ki jih pridobi na finančnih trgih, je povedal Križanič.

Strateški svet brez plačila

Člani strateškega gospodarskega sveta so: Peter Kraljič, Janez Prašnikar, Marko Jaklič, Rasto Ovin, Cvetka Selšek, Stojan Petrič, Jože Colarič, Rok Uršič, Janez Šušteršič, Franjo Bobinac, Aleš Ahčan, France Arhar, Tatjana Fink, Maks Tajnikar, Žiga Debeljak in Uroš Slavinec.

Vlada je prav tako ustanovila strateški gospodarski svet, ki šteje 16 članov, ki ji bodo pomagali pri tehtanju strateških odločitev, s katerimi se bo zoperstavila finančni in gospodarski negotovosti. Delali bodo pod vodstvom predsednika vlade Boruta Pahorja oziroma v primeru njegove odsotnosti ministra za gospodarstvo Mateja Lahovnika. Gre za ljudi, ki so sprejeli odgovornost za sodelovanje pri sprejemanju odgovornih odločitev. Za sodelovanje v strateškem gospodarskem svetu ne bodo plačani. "Njihovo plačilo bo zadoščenje, da smo v pravem času sprejemali prave odločitve," je dejal Pahor, ki meni, da se bodo zelo pogosto sestajali.

Vlada je danes tudi sklenila priporočiti vodstvom družb, ki so v večinski lasti države, naj se ob koncu letošnjega leta odpovejo izplačilu nagrad, je povedal premier Pahor. "Signal vlade je zelo jasen: letos ni pravi čas za izplačilo nagrad," je poudaril. "Smo v položaju, ko okoliščine od nas zahtevajo izredno strogost in disciplino pri ravnanju z denarjem davkoplačevalcev," je dodal.

SDS in SLS: Pahorjeva vlada ne ukrepa

V luči vladne napovedi o pomoči ob finančni krizi pa vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko trdi, da je koalicija danes zavrnila ukrepe za hitro pomoč gospodarstvu. ''Tudi na današnjem kolegiju predsednika državnega zbora Pavla Gantarja se je izkazalo, da koalicija nima pripravljenih ukrepov za takojšnjo in učinkovito pomoč gospodarstvu. Do predlogov zakonov, ki jih je predlagala vlada Janeza Janše, pa se vlada Boruta Pahorja noče opredeliti,'' je prepričan.

Koalicija je namreč na kolegiju predsednika državnega zbora zavrnila zahtevo poslanske skupine SDS, da se na dnevni red izredne seje državnega zbora uvrstita zakon o dohodnini in zakon o davku na dohodek od pravnih oseb, ''ki prinašata davčne olajšave in investicijske spodbude že za letošnje poslovno in davčno leto, s čimer bi država gospodarstvu omogočila mnogo prijaznejši vstop v naslednje, po napovedih analitikov še mnogo težje poslovno leto''. ''Ukrepi so pomembni predvsem za izboljšanje konkurenčnosti in produktivnosti ter omogočajo hitro prilagoditev gospodarskih družb, kar je zelo pomembno za ohranitev delovnih mest in za socialno varnost državljanov'' .

Tanko je poudaril, da bodo ukrepi, ki jih obljublja Pahorjeva vlada, ''v najboljšem primeru sprejeti šele v prihodnjem letu, ko bo finančna kriza že dodobra zakorakala v gospodarski sektor''. ''Davčni ukrepi naslednjega leta bodo veljali šele v letu 2010, kar pa ne bo več imelo želenega in predvsem hitrega učinka za gospodarske subjekte.''

Vlado kritizirajo tudi v SLS. Opozarjajo, da so od njenega oblikovanja minili že trije tedni, ''konkretnega odziva na trenutne gospodarske razmere pa ni še od nikoder''. "Vlada se v tem času tako ni uspela opredeliti niti do omenjenih predlogov zakonov, kaj šele, da bi pripravila svoje," poudarjajo in dodajajo, da slovensko gospodarstvo pričakuje in nujno potrebuje takojšnjo ukrepanje države, pri čemer bi bil sprejem omenjenih predlogov zakonov "prvi in pravi korak s takojšnjim učinkom". V SLS pa pri vsem tem opozarjajo, da vsakršno odlašanje in neodzivnost vlade na trenutne ekonomske razmere poslabšuje stanje v slovenskem gospodarstvu iz dneva v dan. "Od vladnih obljub o pripravi celovitejših rešitev in čakanja, da bo posebna krizna skupina pripravila celovit načrt ukrepov, slovensko gospodarstvo ne more živeti, še manj njeni državljani in državljanke," so zapisali.

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
11. 12. 2008 22.38
k8rc to ves čas ponavljam že prej so uničevali majhne,ker privatnika je treba zadavit janšatovi so to nakoliko uredili,ne vsega,pa vendar precej in poglejmo,če vzamemo samo 50 000 privatnikov,in vsak ima tri zaposlene,in med njimi jih propade 30%,to znese cirka 45 000 ljudi na cesto,in seveda bankrot družin,tem družinam bo vsekakor država vse pobrala,tukaj bodo sodniki dosledni,tukaj ne bodo štrajkali seveda za te ljudi,za te delovce ni posluha,za njih je imel posluh le JANŠA,komunističići privatnike uničujejo,ker jih morajo uničit,ker ne prenašajo nikogršnega napredka
resslovenka
11. 12. 2008 08.04
Prav. Ampak najprej naj zamenjajo nesposobne vodilne menedžerje, ki so se zaredili v teh podjetjih kot bubregi v loju.
kriss714@amis.net
10. 12. 2008 22.19
Še ena butasta poteza. Predvsem je treba razbremeniti gospodarstvo v kriznih časih, to pa pomeni manjše davke, ki parazitirajo gospodarstvo. p.s. Predviden proračun za leto 2009 je še vedno 8.986.762.000 eur.
k8rc
10. 12. 2008 21.44
v SLO je okoli 150.000 podjetij 80% je malih do 5 zaposlenih KDO BO NJIM POMAGAL za kakršnokoli pomoč potrebuješ 2x500 A4 listov dokumentov pa še vprašanje če dobiš kaj . Ponavadi dajo kakšno miloščino tistim ki so blizu koritu ostali se lahko slikajo če imajo denar za slike toliko o pomoči države največji delodajalvi so mala podjetja, druga je država, šele nato so srednja in velika podjetja. oni dajo največ v blagajno in največ dobijo tisti ki zaposlujejo več delavcev pa nič saj delavci niso pomembni. v kolikor propade podjetje s 200 zaposlenimi je uuuuuuu če propade 30 sP-jevcev s 300 zaposlenimi pa nič nobene novice zato ker so bogati privatniki (delavci so tako ali drugače nevidni) ni sindikalistov, ni politikov, ni velukih živin ki bi se pojavljali na TV samo navadni podjetniki in navadni delavci SAJ JIH NOBEDEN NE POZNA . TOLIKO O POMOČI DRŽAVE (show biznis)
Marija Krebs
10. 12. 2008 21.00
Ja, iz katerega vira si bodo pa lahko potem izplačevali nagradem božičnice?
Buena Vita
10. 12. 2008 19.17
morajo vrnit dolgove svojim oprodam,ker so tako sveto obljubljali,,,;;,ko pridemo na oblast bo denarja za zgubarje in tajkune kot pečka
sandi101
10. 12. 2008 17.14
Spet bodo svetovalci mastno zaslužili ... Kot se iz preteklosti vidi se država na tem področju še ni spametovala! Kar tako naprej ...
fantodfare
10. 12. 2008 17.07
he,he. Mislim, da postajam imbecil, ker nič ne razumem, zakaj bi dobra podjetja kreditirali. he,he. še nepovratna sredstva jim dejte,he,he
fantodfare
10. 12. 2008 16.55
he,he Ob tej izjavi se človek zamisli. Financirali bodo dobro stoječe firme, he,he. Ne tiste, ki jim bi malo pomgale.he,he. NEOLIBERALIZEM, he, he. ukrasti siromaku, da daš bogatašu, he,he. Le tako naprej.
fantodfare
10. 12. 2008 16.54
he, he. A bodo Ultrapas spet dofinanicrali. he,he.
kapitalist
10. 12. 2008 16.49
Gospod ????? križanič ali vas ni sram da se sploh dogovarjate okoli nekih sredstev za pomoč ( bankam , zavarovalnicam - negospodarskim dejavnostim - res ne vem ali ste blefer ali igrate na svojo struno kakor se že temu reče.
pikanet
10. 12. 2008 16.44
kapitalist-tako je kot si napisal.Ko si sam začel ustvarjati nisi dobil nobene pomoči,niti nisi nanjo računal,ker si vedel da ne prideš v poštev.In tudi danes,če pogoriš te ne bo nobeden povohal,razen davčne in sodstva.Podpirajo samo tiste sektorje,kjer so sami lastniki in se,da še kaj izmolzt.Tolk imamo pametnih ekonomistov,ki vsi trobijo v en in isti rog.Da bi pa kateri od teh vrlih finančnikov ,ki se spravijo reševat podjetja po finančni plati ugotovil še kaj drugega kot to,da lahko pomoč zmolzejo od države,ga pa ni junaka.Ko pa dobijo pomoč ,pa vse spet na novo zavozijo.Sistem ne deluje.
pikanet
10. 12. 2008 16.33
Janša -gospodarstvo si spravil na kanto in omogočil bogatim,da so si nakradli kar so hoteli.Volitve so pokazale,kaj ljudstvo želi,zato ni nujno,da te sploh še kdo upošteva.
kapitalist
10. 12. 2008 16.32
gospod križanič, ali ni država že dovolj podpirala negospodarski sektor - ali bi prosim lahko razložil glede na to da nisem finančnik ampak zaenkrat še zmeraj - čeprav ne prav dr.izobražen uspešen manager v svojem lastnem podjetju brez do zdaj vsakršne pomoči - kakršnekoli - 24 let in v vseh teh leti niste ali nočete spregledati dejstva da so in še sedaj razmišljate kako bi podprli ( banke ,zavarovalnice ... ra at ta in šekaj..ne vem) sploh ne razumem ali ste total bedaki ali pa hočete spraviti na kolena še to kar je usešnega - KAKO se boste vprašali - BEDAKI še nekaj časa financirajte ( banke in zavarovalnice - katerih ste sami lastniki ) potem pa oskubite nas uspešne gospodarstvenike- zaenkrat. Resno razmišljam da bom naslednje leto preselil naslov redne dejavnosti v drugo državo - nisem južnjak da si ne boste nekateri domišljali - lp