Gospodarstvo

Državne pomoči ni bilo

Ljubljana/Bruselj, 11. 10. 2006 10.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Država ob lanski prodaji delnic Mercatorja Istrabenzu in Pivovarni Laško ni podelila državne pomoči.

Nepravilnosti pri prodaji delnic Mercatorja ni bilo
Nepravilnosti pri prodaji delnic Mercatorja ni bilo FOTO: Dare Čekeliš

Evropska komisija je presodila, da država ob lanski prodaji delnic Mercatorja, ki sta jih imeli v lasti Kapitalska družba (KAD) in Slovenska odškodninska družba (SOD), Istrabenzu in Pivovarni Laško ni podelila državne pomoči. Komisija je v odločitvi o pritožbi novinarja Financ Boštjana Usenika zapisala, da je cena odsevala pošteno vrednost, čeprav država premoženja davkoplačevalcev v Mercatorju ni prodala z javnim natečajem.

Državna sekretarka na gospodarskem ministrstvu Andrijana Starina Kosem je povedala, da so finančni in ekonomski strokovnjaki izračunali, da je pri prodaji Mercatorjevih delnic prišlo do oškodovanja v višini 30 milijard tolarjev in da je s to odločbo Evropska komisija to tezo razpočila kot milni mehurček.

Pred približno enim letom se je Usenik pritožil zaradi po njegovem mnenju nezakonite prodaje državnih deležev v Mercatorju družbama Pivovarni Laško in Istrabenzu. Kot trdi Usenik, naj bi bil posel sklenjen dogovorno, nejavno, KAD in SOD pa naj ne bi iztržila poštene cene za državno premoženje. Davkoplačevalci so bili zato, kot meni Usenik, oškodovani, kupca pa sta prejela nedovoljeno državno pomoč.

Starina Kosem je še poudarila, da vladajoča koalicija izvaja umik države iz gospodarstva v skladu z načrti, vendar pa ne misli razprodajati slovenskih podjetij na Kajmanske, Deviške in druge otoke, prav tako jih ne misli izpostavljati denarju vprašljivega izvora.

Kot je znano, je komisija v zvezi z domnevno nezakonito državno pomočjo v primeru prodaje Mercatorja lansko jesen poleg Usenikove prejela še eno pritožbo. Na tej podlagi je začela zadevo neformalno preiskovati in je slovensko vlado zaprosila za dodatne informacije. Komisija je morala oceniti, ali so pritožbe glede primera upravičene: če bi se izkazale za utemeljene, bi v primeru Mercator odprla uradno preiskavo.

KAD in SOD sta se iz lastniške strukture Mercatorja umaknila konec avgusta lani. KAD je takrat 15,34 odstotka delnic prodal Istrabenzu, SOD pa 13,74-odstotni delež Pivovarni Laško.

Generalni direktorat Evropske komisije je v predhodni preiskavi primera ugotovil, da ni mogoče trditi, da bi bila kupcema podeljena državna pomoč. Prodani delež Mercatorja je namreč ovrednotila ustrezna ustanova na podlagi uveljavljene metodologije, na podlagi takratne cene na trgu. Komisija še meni, da za prevzemno premijo ni bilo potrebnega pogoja, saj bi morala kupca družbo obvladovati. Direktoratu se ob tem javni natečaj za prodajo državnega deleža v Mercatorju ali pogajanja z drugimi morebitnimi kupci niso zdela potrebna.


SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

?rni panter 1
12. 10. 2006 14.49
LDS ni vladajoči vsaj 2 leti,...In vse kar bi oni lahko iztržili je 30 miljard za lasten žep, kar ne bi bilo v prvo, upam pa da ne bo nikoli več...
Uporabnik113189
12. 10. 2006 09.41
Kolikor vem, bi v primeru prodaje vladajoči LDS zagotovo izržil teh 30 mrd v smislu prevzemne premije. Evropska komisija pa nima pojma, kako se pri nas lahko družbo obvladuje po balkanskih metoda, tako da mi je njihovo mnenje samo informacija kako se da izkoristit birokracijo v Bruslju...
?rni panter 1
12. 10. 2006 09.27
@ retema, hehe, se strinjam....
K_K
11. 10. 2006 11.26
ni dovolj da si le ''novinar'' financ, treba je imeti tudi nekaj med ušesi :)