Gospodarstvo

Državna pomoč za plače ameriških direktorjev?

New York, 22. 12. 2008 09.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriška finančna podjetja, ki so letos dobila pomoč od države, so lani svojim direktorjem izplačala 1,6 milijarde dolarjev v plačah, bonusih in drugih ugodnostih.

Tako je vsaj pokazal izračun ameriške tiskovne agencije AP. Poleg plač vodilne osebnosti velikih ameriških finančnih podjetij dobivajo še vse mogoče ugodnosti, saj jim podjetja plačujejo za prevoze z zasebnimi letali, šoferje, varnostnike, članstva v zasebnih klubih in celo osebne finančne svetovalce.

Rekorder po zaslužku v lanskem letu je predsednik Merrill Lynch John Thain, ki je odnesel domov 83 milijonov dolarjev, in to le za december 2007. Plače je bilo za 58.000, za podpis pogodbe 15 milijonov in za delniške opcije 68 milijonov dolarjev.

Direktorji avtomobilskih podjetij Ford, Chrysler in General Motors so prišli prvič v kongres po denar z zasebnimi letali, kar je bila huda napaka. Drugič so prišli z avtomobili.
Direktorji avtomobilskih podjetij Ford, Chrysler in General Motors so prišli prvič v kongres po denar z zasebnimi letali, kar je bila huda napaka. Drugič so prišli z avtomobili. FOTO: Reuters

Ameriška vlada je doslej 116 bankam dala skupaj 188 milijard dolarjev z odkupom deležev, povprečna plača z drugimi ugodnostmi za vodilne teh bank pa je bila lani 2,6 milijona dolarjev. Predsednik Goldman Sachsa Lloyd Blankfein je zaslužil 54 milijonov dolarjev, skupaj s štirimi vrhovnimi kolegi pa 242 milijonov dolarjev. Letos se bodo morali zadovoljiti le s plačo, ki znaša 600.000 dolarjev.

Goldman Sachs se je uvrstil na borzo šele leta 1999 in od takrat v svoji lasti ni imel korporacijskih letal. Direktorji avtomobilskih podjetij Ford, Chrysler in General Motors so prišli prvič v kongres po denar s takšnimi letali, kar je bila huda napaka, drugič so prišli z avtomobili.

Javnost se je zgražala, vendar pa podobnega zgražanja ni bilo pri bankah in drugih finančnih podjetjih, ki so iz proračuna dobila veliko več denarja, kot jih avtomobilska šele bodo. Kar šest največjih finančnih podjetij, ki so letos dobila denar od države, ima namreč zasebne flote letal.

Zavarovalnica AIG, ki je dobila pomoč v višini 150 milijard dolarjev, ima sedem letal, vendar pa naj bi sedaj njihovo uporabo zelo zmanjšali, nekaj pa jih tudi prodali. Letala ima tudi pet bank, ki so dobila skupaj 120 milijard dolarjev. Banka Citigroup ima posebno hčerinsko družbo Citiflight, ki skrbi za direktorske prevoze s štirimi letali in enim helikopterjem.

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zogby
24. 12. 2008 03.04
zantai Ja maš prav v veliko stvareh,pa vendar je meja ZDA zaščitena šele po 11.09.2001 po tem datumu ni bili napadov na ZDA!! Prej so pa bili ker niso imeli takih ukrepov so se teroristi lažje vtihotapili v ZDA. Drugače se pa strinjam da je Bush kriv za vojne in vso trpljenje. Verjetno si gledal Zeitgeist,pa ti moram povedati da je prav tako nezanesljiv kot trditev amerov da je Al-Kaida sama napadla WTC brez pomoči!
zantai
23. 12. 2008 22.51
Amerika je drzava, ki imajo zelo zavarovan mejni prehod..., pa so se teroristi z lahkoto sprehodili skozi \"kao\" zelo zavarovano mejo!!!!So drzava, ki se ne da goljufati..., koliko ljudi se je ze obogatelo z goljufijo...Vsega tega je najvecji krivec BUSH..., on je tudi dal porusit WTC, da je imel razlog za napad na Afganistan in Irak, za drugo si je celo izmislil, da imajo prostor, kjer proizvajajo atomske bombe, pa se do zdaj ne duha in sluha o tem prostoru ali tovarni!!!Saj ljudje nismo neumni, saj vse vidimo, kaj se dogaja...Da pa si take banke in zavarovalnice, lahko dopustijo, da imajo po nevem koliko letal ali pa helikopterjev...TO SO SAMA PRESERAVANJA..., namesto, da podelijo delavcem, kot nagrada ali pa za kaj drugega...Saj smo mi tisti, ki poganjamo tovarne, banke, zavarovalnic in se in se....
zogby
23. 12. 2008 01.02
Kakšna barabija je ratala v ZDA v zadnjih osmih letih ko je Bush vladal!!! Upam da bo Obama kaj naredil da bodo ZDA spet krenile na pravo smer(če bi namesto Busha zmagal Al Gore bi bile ZDA že podpisnica Kjotskega sporazuma in Iraške vojne sploh nebi bilo!)
fantodfare
22. 12. 2008 18.09
he,he. Tudi meneđerje morajo imeti kaj od krize!he,he.
fantodfare
22. 12. 2008 18.08
he,he. Lagoya to je novica dneva: če avtor zapiše reference, he,he. J**i ga, he,he.
Lagoya
22. 12. 2008 16.10
Zeitgeist Adendum je navadna manipulacijaa. Fantje berte raje knjige kjer mora avtor zapisati tudi referenco od kje mu podatki, ne kr neki na pamet. Da se v enem filmu razkrijejo skrivnosti finančnega trga, 9/11 in še Cerkve vse pove o verodostojnosti. Domnevam, da najprej so mislili priložiti še prispevek o bazi 51, a je zmanjkalo časa. Kot knjigo priporočam F.Wheen: Kako so prodajalci megle zavladali svetu. Tukaj boste videli kakšna neumnost je neoliberalizem in neokonzervatizem ampak z argumenti.
nosferatu
22. 12. 2008 13.03
2000 let stari sistem, temelječ na lažeh in iluzijah začenja propadati. Ker smo bili ljudje načrtno ves ta čas vzgajani, da tak sistem sprejemamo za normalnega, ga še podpiramo in ga hočemo ohraniti; vendar tako dolgo ne bo več šlo naprej. Poglejte si \"Zeitgeist Adendum\" ter pogooglajte project venus. Lp
vsevid
22. 12. 2008 10.23
Prav zaradi takšnih in podobnih AMERIŠKIH SVINJARIJ res ni potrebe ponavljat vsega kar delajo ti TEPCI. Če biSLOVENIJA tako zajebala svet kot je amerika bi jo žedruge države pojedle,kotdelajo že sedaj zaradi hrvaške,kje slovenija ni ničkriva. ZATO vas lepo prosim,slovenske politike,delajte s svojimi glavami,če imate kaj v njih.
fuksel
22. 12. 2008 09.57
kakšno preseriranje....tolk se še rupel ne preserava....:)