Gospodarstvo

Bo država reševala Muro?

Ljubljana, 26. 05. 2009 16.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Skupina strokovnjakov bo naredila celovito analizo stanja v Muri. Država mora namreč imeti natančno sliko stanja, preden vstopi v reševanje podjetja, poudarja Lahovnik.

Lahovnik: Država mora imeti natančno sliko sedanjega stanja v podjetju.
Lahovnik: Država mora imeti natančno sliko sedanjega stanja v podjetju. FOTO: 24ur.com

Minister za gospodarstvo Matej Lahovnik se je na sestanku s prokuristom Mure Zdenkom Podlesnikom in predsednikom nadzornega sveta Henrikom Peterneljem seznanil s stanjem v družbi.

Minister Lahovnik je poudaril, da je treba, če dokapitalizacija ne bo uspela in torej lastniki ne bodo prevzeli odgovornosti za obstoj podjetja, takoj pristopiti k iskanju drugih možnosti za to, da se zagotovi obstoj čim večjega dela dejavnosti znotraj Mure.

Lahovnik je izrazil prepričanje, da bi skupina strokovnjakov, ki jo bo določila Slovenska odškodninska družba (SOD), ki je 12-odstotna lastnica Mure, čim prej naredila celovito analizo podjetja oz. posnetek stanja v podjetju. Ta analiza bo pokazala, če obstajajo kakšne skrite potencialne obveznosti, ki jih je treba dodatno upoštevati, in kakšne so možnosti za obstoj podjetja.

Prokurist in predsednik nadzornega sveta sta se strinjala, da v Muri skupini strokovnjakov čim prej omogočijo vpogled v vse podatke, ki so potrebni, da se takšen celovit posnetek stanja natančno izvede.

Lahovnik je sogovornikoma povedal, da mora imeti država, preden vstopi v dolgoročno reševanje Mure, natančno sliko sedanjega stanja v podjetju, vključno z vsemi potencialnimi obveznostmi, ki izhajajo iz poslovanja podjetja. Tako bo mogoče na podlagi stanja določiti ustrezen način prestrukturiranja.

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vikica11
27. 05. 2009 09.58
Vetlanuvvednost. V socializmu nismo gradili hiše samo s partijskimi knjižicami, temveč se je večino hiš prigaralo z delavskimi plačami. Tisti, ki se jim ni ljubilo graditi in popoldne garati pa so dobili stanovanja ali hiše iz stanovanjskega sklada, ki v katerega smo odvajali vsi. Z jazbinškovim zakonom (pod Peterletovo vlado), so se ta stanovanja in hiše olastninile za vrednost manj ali bolj dobrega avta in še to na kredit.
linum
27. 05. 2009 07.53
Spostovani g.Lahovnik Za stanje v Muri niso krivi delavci ampak vodstvo nesposobni managerji. Se danes ko potujem po nekaterih drzavah kjer je bila prisotna Mura z svojimi izdelki me ljudje sprasujejo zakaj je ni vec. Kaj to pomeni, da so bili izdelki dobri. Da je situacija v Muri kakrsna je je to le delitantsko vodenje te tovarne. V vsaki tovarni je vazen izdelek, priprava dela in marketing. Za to pa niso odgovorni delavci (oni so vedno kvalitetno izdelali izdelek po katerem je Mura tudi poznana) G. Lahovnik izdelajte vse, da se ta tovarna nebi potopila menjajte ljudi in nebodite sentimentalni no nase kvazi nesposobne elite, ki se imenujejo MANAGERJI
tarzan1
26. 05. 2009 21.51
direktorji bi morali vrnt vse kar so nakrali. če pa bi že pogala država pa si zalužijo 30 let ćuze
manco-capac
26. 05. 2009 21.20
Lastniki, zlasti razni skladi, so se vsa leta obnašali neodgovorno in jih očitno ni brigalo, kaj delajo direktorji. In zakaj? Ker so deleže Mure dobili takorekoč zastonj. Če bi plačali pošteno ceno, mislim da ne bi gledali, kako jim najeti menedžerji razturajo in kradejo po podjetju in zmanjšujejo njihovo premoženje!
vetlan
26. 05. 2009 20.33
Kakšna Mura! Koga pa danes zanima delaven in pošten človek? Daš mu liter olja in kg moke (tudi gnjilo meso včasih prav pride), otroku umetne vitamine, za poslastico pa besedičenje o srečnem življenju v demokraciji in EU. Če je kriza, tudi za zabavo poskrbijo ..malo k maši, malo kosti na pladen vržejo...partizanske ali domobranske, saj ni važno, važno je, da se narod zabava v besednem pretepu in se počasi navaja na misel, kako je bilo prej vse slabo. Ste prej kupili stanovanje, zgradili hišo? Seveda, če ste pa imeli partijsko knjižico, nič niste delali, živeli od pufov (zdaj seveda ne) in samo kradli. Šrota in Bavčarja je treba rešiti, za banke dvorce zgraditi in zaslužiti še kaj za naše vrle politike. Za srečno življenje pa morate še konec leta mastno plačati (davek na davek pa še en krat davek). Ne vem, kako je s kapitalizmem, ampak bolj me to spominja na fevdalno družbo z razvito tehnologijo.
pijanec22
26. 05. 2009 19.19
Če bi ves ta denar, ki smo ga že zapravili za nesmiselno reševanje te tovarne, razdelili delavcem na njihov bančni račun, bi ti delavci lahko v miru živeli do konca življenja.
odbogaposlan
26. 05. 2009 19.14
Muro bo reševala samo zaradi tega, da jim raja ne pride v Ljubljano... spucat sedeže"!!!
mrhovinar
26. 05. 2009 18.56
Muro bi mogli zapreti samo zaradi enega razloga in sicer zato, da bi si delavci našli drugo delo ker jih tukaj dost premal plačujejo za leta njihovih žuljev... Drugače pa upam da ji bojo finančno kot tudi organizacijsko pomagali, ker nekateri majo družine za nahranit!!! Če ne gre drugače naj pa folk vile pa bakle prime pa nardi to kar se je včasih moralo...
bla_blabla
26. 05. 2009 18.47
mura se naj zapre. delam na tem področju poznam muro in uprava je vsega kriva ker si menederji sam seb pomagajo s tem da vsako pomoč seb dajo v žep ne pa za izbolšanje mure. katastrofa!
...Kemo...
26. 05. 2009 18.43
Upam da bo država rešla Muro propada...gre za veliko podjetje ki predstavlja našo državo oz. gospodarstvo pa še pune dore obleke majo (sem jo mel na maturanskem) :)
Kathalena
26. 05. 2009 18.26
Lahovnik od pomoči Občina ne sme dobiti niti Evra, niti Evra prispevkov ter denarja za družboslovce.
vonbos
26. 05. 2009 18.25
MURO NAJ ZAPREJO
freca
26. 05. 2009 18.23
seveda morejo rešiti Muro.Ali se sploh zavedate kaj bi pomenilo za Pomurje,če bi propadla?Vi v Ljubljani sigurno ne, vi imate poln k.... vsega tu pa je največje pomanjkanje.Res je,da sit lačnemu ne verjame.
Kathalena
26. 05. 2009 18.20
Bolj jih zanima 2 milijona Evrov, da bi plačali prsipevke in napolnini prazno Občinsko blagajno... Za delavce jim je figo mar. Torej rešujejo družboslovce in pesnike vseh sort ki samo odpirajo Kljun.
rk1980
26. 05. 2009 18.20
vse kaj so reševali vse so zapravli
1920x1080
26. 05. 2009 18.16
Če je podjetje neuspešno, potem je normalno, da takšno podjetje propade. Bolje danes kakor jutri. Če obstajajo dokazi, da je neuspešnost podjetja povzročilo vodstvo zaradi lastnega okoriščanja ali neodgovornih poslovnih potez, jih je potrebno ovaditi in obsoditi gospodarskega kriminala. Mura je namreč pred leti že prejela pomoč s strani države. Ampak a je ta pomoč zalegla? Očitno ne!
Kathalena
26. 05. 2009 18.07
Jasno j,e da je Kapitalizem segnil, propadel kot Komunjare..in sedaj Država pomagaj..ampak po Ekonomsko Država dej gnar kaj bomo z njimi naredili Lastniki pa vas ne briga. Nič denarja, nič pomoči..ampak javno na oglasno desko to so Managerji, ki so vse zaje,bali, to so tisti, ki so za na seznam nesposobnih in potem odvzet to stramoto Lastninjenja saj je Država še vedno boljši gospodar kot Privat Inicijativa, ki je do tal pogorela po celem svetu in jo rešujejo Srbske skomunistične metode to so tiskarne denarja tone papirja in državne jasli. Kot Svinjski pisker se je razletel Maks Tajnikar z svojo diplomo ki še vedno jodla o neki privat iniciativi o..ko cel zahodni ekonomski sve trešujejo tiskarne, ki tiskajo papir dan in noč in teorijo ter vse nobelovce ekonomije, ki se na Komunističnem kitajskem modelu učijo osnove ekonomije. Za Ekonomiste rablje gospodarstva velja škod,a da ste kdaj odprli Gofljo.
GiorgioM
26. 05. 2009 17.54
Jaz ne vem zakaj bi morala država rešiti muro. Naj jo rešijo sposobni menedžerji ala Jankovič, Bavčar, pa ti ki so nesli miljone iz nlb...
Trololo1994
26. 05. 2009 17.21
mura mora ostati