Gospodarstvo

Država naj bi podprla dokapitalizacijo NLB

Ljubljana, 24. 11. 2010 19.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Katarina Matejčič
Komentarji
38

Neuradno bo vlada podprla 250 milijonov evrov vredno dokapitalizacijo banke NLB. Pod določenimi pogoji se s tem strinja tudi belgijski KBC, ki je solastnik banke. Razplet bo znan po skupščini.

Neuradno bo vlada podprla 250 milijonov evrov vredno dokapitalizacijo banke NLB. Pod določenimi pogoji se s tem strinja tudi belgijski KBC, ki je solastnik banke. Razplet bo znan po skupščini.

KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

radovednaaaa
17. 01. 2011 15.49
vsako leto svež denar a noben ne odgovarja za izgube kakšne so to razlage katastrofa
_realist_
25. 11. 2010 17.52
@wizeman 25.11.2010, 17:19 Saj sva podobnega mnenja. Vse kar si jaz želim je le malo drugačen vrstni red. Naj se najprej spravi banko v red (naredi neodvisno revizijo, sankcionira napake, uvede ukrepe, ...) in šele potem se naj pošilja svež denar v to ustanovo. Glede na aktualno situacijo v Sloveniji, se mi namreč ne zdi, da bi se za naše gospodarstvo sladko =balo le tujcem, ampak tudi marsikomu drugemu. A misliš da se NLB ne gre za zaslužek? Saj banka ni dobrodelna ustanova. Uspešnost ja vendar pogojujemo z dobičkom. Problem je le, da se v NLB ne gleda na zaslužek lastnika (beri države), ampak na zaslužek "posvečenih".
wizeman
25. 11. 2010 17.19
@_realist_ 25.11.2010, 16:00 Če si, vsaj po tvojem imenu sodeč, realist, veš tudi, da gospodarstvo brez bank ne more funkcionirati. Ker je bankam mar samo za zaslužek, ne moremo biti odvisni od tujih bank, saj se tujcem sladko =be za naše gospodarstvo. Zato mora obstajati ena močna banka, ki je pod državnim okriljem (narodna banka ima drugo funkcijo), to pa je pri nas NLB. Pa če nam je všeč ali ne. Tega se žal zavedajo tudi gospodje, ki sedijo v svojih debelih menedžerskih naslonjačih, zato tako samopaštvo. TO bi se in se bo moralo nehat. Drugače pa je NLB naše nujno zlo, ki ga moramo varovati kot punčico svojega očesa.
_realist_
25. 11. 2010 16.00
@wizeman 25.11.2010, 12:52 Vidim, da opazuješ dobro. Le malo še povežeš in prišel boš do podobnega zaključka. Sam si navedel številne slabosti/napake te banke: - v vodstvu se delijo nagrade kar tako, - ne ocenjuje se uspešnosti, - pri dokapitalizaciji gre za svež denar, ki ga LAHKO banka plasira v obliki kreditov za vzpodbujanje gospodarstva, (moj komentar: lahko se ga pa tudi nameni le posvečenim podjetjem in posameznikom, ki ga ne rabijo nikoli vrniti ;-) ) - preveč denarja je v kreditih, ki se zaradi znanih težav ne vračajo pravočasno In ob takšnem aktualnem stanju, bi ti tej banki namenil še več denarja?!? Kaj pa se je spremenilo, da so sedaj upravičeni tvojega zaupanja, kljub temu da so banko pripeljali v trenutno stanje? Je kdo odgovarjal? Praviš: - vse skupaj ob veliko večjem nadzoru države nad dogajanjem v banki in bedenjem nad njenim poslovanjem, - zoper krivce megalomanskih kreditov brez pokritja pa je seveda potrebno uvesti preiskave in sankcije In kdo ti je obljubil da bodo ob tej dokapitalizaciji izpolnjene te tvoje želje? Kdo in kako te je prepričal, da se v prihodnje ne bodo ponovile podobne napake? Praviš da je dokapitalizacija hkrati večanje lastniškega deleža in da večji delničar dobi večji kos pogače. Ce si ze tako navdušen nad njihovim poslovanjem, pač poberi vse svoje prihranke, prodaj vse kar imaš, najdi somišljenike in investiraj v to banko. Skupaj se potem veselite poslovnih uspehov. Ampak moj davkoplačevalski denar pa se ne rabi trošit za koristi posvečenih. Pogača v tem primeru namreč ni sladka in okusna, ampak bridka in kisla ;-). Ko bo banka delala po tržnih načelih, ko ne bo političnega kadrovanja, ko bodo vodilni za svoja dejanja odgovarjali in sankcionirani za svoje napake, ko ne bo "lahkega" denarja za posvečena podjetja in osebe, ko bo za vse veljalo, da se kredit 'da' oz. 'ne da' dobit samo "z imenom", itd. Takrat pa bom tudi jaz morda na dokapitalizacijo gledal drugače ;-) Vse do takrat pa mislim, da je vlaganje v takšno banko na žalost ravno vlaganje v vrečo brez dna.
wizeman
25. 11. 2010 12.52
@_realist_ 25.11.2010, 09:48 Deloma se s tabo strinjam. V vodstvu se delijo nagrade kar tako, ker je pač po pogodbi, ne gleda pa se na dejanski prispevek k poslovanju oz. se ne ocenjuje uspešnosti posameznih menedžerjev. Vlaganje v bano v obliki dokapitalizacije ne pomeni vlaganje v vrečo brez dna. Država dobiva pomemben vir sredstev iz lastništva banke. Nisem pristaš ideje, da bi KBC povečevala svoj delež, prej naj ga zmanjša, poveča naj ga pa država. Kot se je izkazalo v zadnjih svetovnih dogodkih, je privatizacija bank lahko hudo hazardersko početje. Največje banke v državi nikakor ne gre uzpustiti iz rok, saj to lahko še kako vpliva na finančno stabilnost države. Stabilnost NLB jer tako v interesu države, KBC-ju gre pa predvsem za dobiček, zato bo vedno ravnala tako, da se ji bo najbolj izplačalo. Včasih je lahko to tudi propad banke, če gre za višje interese. Naj ponovim še enkrat: dokapitalizacija ni isto, kot pomoč bankam, ki jih je predvsem Amerika dajala svojim bankam, da niso propadle. Tukaj gre za svež denar, ki ga lahko banka plasira v obliki kreditov za vzpodbujanje gospodarstva, saj je preveč denarja v kreditih, ki se zaradi znanih težav ne vračajo pravočasno, banke pa zato iz previdnosti ne dajajo več kreditov, kar močno vpliva na upad gospodarstva in posledično na krizo. Dokapitalizacija je hkrati večanje lastniškega deleža. Večji delničar dobi večji kos pogače. Zakaj naj bi bilo to slabo. Seveda pa vse skupaj ob veliko večjem nadzoru države nad dogajanjem v banki in bedenjem nad njenim poslovanjem. Zoper krivce megalomanskih kreditov brez pokritja pa je seveda potrebno uvesti preiskave in sankcije. V opomin bodočim vodstvom bank.
ivo55
25. 11. 2010 12.49
Meni ta niz dokapitalizacij še bolj potrjuje sum na organizirano prisvajanje državnega denarja določenih medsebojno povezanih oseb. Pokrivanje večnih izgub ( odpisov terjatev v stotinah milijonov evrov ) brez resne obravnave in skrivanjem poslov vpletenih akterjev za zaveso poslovne tajnosti!!! kot stalnice nevestnega in po izvršenih zlorabah prav tako nesankcioniranega upravljanja s premoženjem države, pa je lahko le epilog medsebojnega dogovora in izvajanja prikritega sistema okoriščanja na račun množice nič krivih, niti dolžnih davkoplačevalcev. Sam obseg prisvajanja denarja pa je temeljni vzrok za nižji osebni standard in temu primerno davčno ( ne ) svobodo večine v Sloveniji živeče populacije ( ... za razlage o vzrokih je že škoda besed ) in to je praksa, ki ogroža, je resna grožnja za razmišljajoče, je pot ki vodi v brezup in nevero v bodočnost. In ve se kje so krivci...
saintjozef
25. 11. 2010 12.47
@fantom46 -Hočemo orodje, hočemo orodje! Končno nekdo, ki bi delal, ne kradel.
nikana
25. 11. 2010 12.18
Ja, na koncu leta pa si bodo izplačali božičnico in velike nagrade za uspešnost ???, ki jih lahko drugi samo sanjamo.Ena sama farsa je vse skupaj. Mi že gre na bruhanje, ko vsak dan gledam in poslušam, kako zabite ljudi imamo na vodilnih mestih.
Uporabnik113189
25. 11. 2010 11.15
Po mojem osebnem mnenju bi morala NLB dokapitalizirati KBC. To pa zato, ker so največji delničar in niso naredili cirkusa zaradi slabih naložb. Celo podpirali so jih. Naj prevzamejo odgovornost in naj za njo stoji njihov denar. Država pa nima pravice trošiti davkoplačevalskega denarja, dokler ne bo slika popolnoma jasna. Naj pride neodvina hiša, ki zna pregledati banke in naj se poročilo objavi. Odgovorne osebe, ki so bile nestrokovne in so stvar zavozili pa naj izgubijo službo in vrnejo nagrade za "dobro opravljeno delo". Šele takrat lahko verjamemo, da ima dokapitalizacija kakšen smisel.
Nauders
25. 11. 2010 10.38
jst grem na SKB
kratko in jasno
25. 11. 2010 10.12
pričakovano ! naslednja dokapitalizacija sledi v začetku leta 2011, ko bo bilanca banke še bolj porazna od predvidene !
vili100
25. 11. 2010 09.53
Zdaj ko je cela koalicija izpraznila banko z povoljnimi osebnimi krediti,jo bodo dokapitalizirali z denarjem osiromašenih ljudi!!!
_realist_
25. 11. 2010 09.48
wizeman, tudi če se z dokapitalizacijo zgolj veča osnovni kapital družbe, kar je po tvoje v bistvu investicija v prihodke in dobiček, pa naj to investicijo izvedejo privatne družbe/osebe, ki verjamejo v to superiorno banko. Zakaj bi tukaj morala sodelovati država z denarjem vseh davkoplačevalcev? In to vedno znova in znova... ? Verjamem, da večine to tudi ne bi toliko motilo, če bi banka priznala slabe investicije, aktivno delala na tem kako izterjati dolgove, kjer so za ogromne kredite bila zastavljena le imena (me zanima če je komu že bilo odvzeto ime ;-) ). In če je banka res tako uspešna, da si vodstva zaslužijo milijonske nagrade, potem verjetno ne bo imela težav pri iskanju drugih investitorjev :-)
wizeman
25. 11. 2010 09.13
O čem se pa vi tukaj greste? Pa sploh veste, kaj je dokapitalizacija? To ni nobena pomoč firmi. Z dokapitalizacijo se zveča osnovni kapital družbe, kar je v bistvu investicija, s katero povečaš svoj delež v družbi in posledično povečaš tudi prihodke. Kam pa mislite, da gre denar od dobička? Delničarjem - lastnikom valjda.
fafajonka
25. 11. 2010 08.28
Hočemo orodje, hočemo orodje!
Gordon
25. 11. 2010 07.42
roaddogg Lahko js razmišljak kolikor hočem in govorim (kričim) vsepovsod ampak nas rajo nihče ne posluša...kar je žalostno
cirenij
25. 11. 2010 07.12
Naj razprodajo premoženje tistih, ki so jim dajali neupravičene kredite stotisoče in milijone E, pa ne bo problema z dokapitalizacijo in še pokojninski in drugi skladi se bodo napolnili.
Peter Kralj 1
25. 11. 2010 05.51
Ožemali so nas ožemajo nas in ožemali nas bodo! Mi jih pa še za to plačujemo!
siFBI
25. 11. 2010 05.40
Ja sej, če bi beljgici morali svoj denar da, se ziher nebi strinjali z dokapitalizacijo. Dokler gre pa denar od slovenskih hlapcev, pa itak ni problema. Zakaj je potrebno, da banki pomagamo vsi državljani, med te,m ko ona ona pomaga samo lopovom? Borat vzem kakšen puf, dokler je še cajt. Jaz ne bom mogel vse skozi zakladat NLB, saj še za jest ne bo.
selector
25. 11. 2010 00.58
"Neuradno bo vlada..".. Mislim da kar URADNO z našim dnarjem. Je kdo odgovarjal in povedal kam so šle miljarde vloženega v NLB? Ni! Katastrofa!