Gospodarstvo

Država je zaspala

Ljubljana, 07. 10. 2005 09.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Odbor za reforme je začel javnosti predstavljati ukrepe, ki naj bi državljanom zagotovili večjo blaginjo.

Jože P. Damijan
Jože P. Damijan FOTO: POP TV
Vlada naj bi po predstavitvah predloga v javnosti, ki bodo še sledile v prihodnjih dneh, usklajen koncept reform sprejela do 20. oktobra.

Vladni odbor za reforme je podrobneje predstavil izhodišča predlaganih ekonomskih in socialnih reform za povečanje konkurenčnosti slovenskega gospodarstva. Vodja odbora Jože P. Damijan je poudaril, da je odbor strokovno telo, vlada pa se odloči, kaj bo sprejela in česa ne. Z reformami naj bi zlasti povečali družbeno blaginjo, je dejal Damijan.

Minister za gospodarstvo Andrej Vizjak pa je dejal, Slovenija potrebuje "razvojni preboj", ker je razvojno zaspala. Odbor za reforme želi v diskusiji s politiko, stroko in socialnimi partnerji izoblikovati sprejemljiv konsenz, je poudaril Vizjak.

V ospredju razprav ob predstavljenih izhodiščih reform sta predlagana uvedba enotne davčne stopnje, s katero naj bi razbremenili slovensko gospodarstvo in oblikovali pogoje za večjo konkurenčnost, in reforma socialnih transferjev, ki naj bi prejemnike pomoči spodbudila k aktivnejšemu iskanju zaposlitve.

Vlada objavila reforme

Vlada je sicer na svojih spletnih straneh objavila izhodišča za ekonomske in socialne reforme za povečanje konkurenčnosti slovenskega gospodarstva, ki jih je pripravil vladni odbor za reforme.

Predlog reform vsebuje predlog celovitega nabora ukrepov za izvrševanje Strategije razvoja Slovenije, ki jo je vlada sprejela junija letos. Razdeljen je po posameznih prioritetah strategije, kot opozarjajo avtorji - predlog je po posameznih področjih pripravila skupina več kot 200 strokovnjakov - pa se predlogi nanašajo na tista področja strategije, kjer "je položaj najbolj kritičen in kjer reforme lahko največ prispevajo k ciljema gospodarske rasti in zaposlenosti".

Nasprotujoči si sporazum in reforme?

Vlada govori nasprotujoče si stvari. Predlagani cilji Socialnega sporazuma 2006 – 2009 so v nasprotju z ukrepi vlade, da bi zmanjšala vpliv sindikatov in okrnila socialne pravice. Konfederacija sindikatov 90 Slovenije

Vlada je predstavila paket socialnih reform, pred časom pa tudi predlog Socialnega sporazuma 2006 – 2009. Predlog Socialnega sporazuma postavlja na laž predlog osnutka strateških reform na področju socialne politike, ki predvideva radikalno zmanjšanje nekaterih pravic, menijo v Konfederaciji Sindikatov 90 Slovenije.

Konfederacija sindikatov 90 Slovenije je prepričana, da je potrebno predloge strateških reform nemudoma obravnavati na Ekonomsko socialnem svetu skupaj s predlogom Socialnega sporazuma za obdobje 2006 – 2009. Pri tem je treba upoštevati, da vlada z enostranskimi ukrepi zmanjšuje število sindikalnih predstavnikov v zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, v zavodu za zdravstveno zavarovanje in zavodu za zaposlovanje. V nasprotju z načeli socialnega partnerstva si hoče v navedenih institucijah zagotoviti prevladujoč vpliv. S tem sindikatom jemlje pomembne kompetence dialoga pri oblikovanju socialne politike, trdi konfederacija sindikatov.

V konfederaciji 90 še menijo, da bi bilo pogajanje ali celo podpis socialnega sporazuma v pogojih oslabljenega socialnega partnerstva in pred razgrnitvijo ključnih ekonomskih in socialnih reform neprimerno in preuranjeno.

SORODNI ČLANKI