Gospodarstvo

'Država dopustila ekscese'

Dravograd, 19. 08. 2010 14.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po stečaju družbe Prevent župani Koroške zahtevajo poseben zakon, s pomočjo katerega bi omilili poslabšanje socialnega položaje te regije. Ministrstvo za lokalno samoupravo meni, da zakon ni potreben.

Prevent-4
Prevent-4 FOTO: Mateja Klavs

Koroški župani od vlade zahtevajo, da sprejme poseben interventni zakon za Koroško, ki se je po stečaju Preventa znašla v težkem položaju. Župani so se za to zavzeli na današnji seji sveta regije v Dravogradu, kjer so hkrati menili, da so občine učinkovito pristopile k izvajanju kratkoročnih pomoči brezposelnim v svojih občinah.

Potem ko koroške občine same že izvajajo ukrepe dodeljevanja različnih socialnih pomoči občanom, ki so izgubili delo v Preventu, zaradi izrazitega poslabšanja socialnega položaja regije opozarjajo, da niso dovolj le kratkoročni ukrepi, ampak je potrebno ukrepe začrtati tudi dolgoročno. O tem bodo govorili tudi na srečanju z ministrom, pristojnim za lokalno samoupravo in regionalno politiko, Henrikom Gjerkešem, ki bo predvidoma prihodnji teden obiskal Koroško.

"Koroška potrebuje nova delovna mesta z neko dodano vrednostjo in neko perspektivo za naprej," meni župan Slovenj Gradca Zanoškar.

Predlog za pripravo interventnega zakona za Koroško je na pristojna ministrstva v začetku meseca avgusta že posredoval koroški poslanec in župan Mestne občine Slovenj Gradec Matjaž Zanoškar. Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve so Zanoškarju odgovorili, da ukrepi ministrstva znotraj aktivne politike zaposlovanja zadoščajo in da po mnenju ministrstva nov zakon o tej regiji ne bi prispeval k izboljšanju stanja. Na ministrstvu menijo, da je potrebno rešitve iskati znotraj obstoječih politik.

Na ministrstvu pripravljajo rešitve

Podobno menijo v službi vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko. V sporočilu, objavljenem na spletnih straneh službe, navajajo, da je minister Gjerkeš že večkrat poudaril, da vlada ne vidi rešitve v interventni regionalni politiki, temveč v sistemskem pristopu. Ker je stanje v regionalnem razvoju nezadovoljivo, pripravljajo rešitve, ki bi izboljšale upravljanje regionalnega razvoja in povečale učinkovitost regionalne politike.

Pomoč za Preventove delavce
Pomoč za Preventove delavce FOTO: POP TV

Zanoškar je na današnji seji koroških županov in poslancev pozval nosilce gospodarstva v regiji in pristojne ustanove, da vladi čim prej predstavijo svoje razvojne vizije, na podlagi katerih bi regija od države lahko dobila dodatna sredstva za spodbujanje gospodarstva in odpiranje novih delovnih mest.

Odgovarjati mora tudi država

Odločno se je za sprejem interventnega zakona za Koroško med drugim zavzel prevaljski župan Matic Tasič, ki je hkrati menil, da bi morala za nastali položaj v Preventu odgovarjati tudi država. Ta je po njegovih besedah s svojo zakonodajo dopustila, da se taki "ekscesi dogajajo" in da je prišlo do takšnega načina privatizacije, kjer se je menedžment podjetja ukvarjal s privatizacijo in kopičenjem premoženja, ne pa s prihodnostjo podjetja.

Po neuradnih podatkih zavoda za zaposlovanje je na Koroškem ob stečaju podjetij Prevent Global in Prevent avtomobilski deli brez dela ostalo 947 oseb, skupna stopnja registrirane brezposelnosti v regiji pa se je oziroma se bo po še neuradnih podatkih z majskih 12,4 odstotka v avgustu povišala na 15,5 odstotka. Mejo 17 odstotkov bo predvidoma presegla v upravni enoti Radlje ob Dravi, kjer bo znašala 17,9 odstotka, sledijo Dravograd s 15,1 odstotka ter Ravne na Koroškem in Slovenj Gradec s po 14,7 odstotka.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Peter Kralj 1
19. 08. 2010 14.36
Če sprejmejo ta zakon, bodo imeli preveč problemov s kanaliziranjem denarja na svoje račine na kakršnih koli že otokih.