Gospodarstvo

Družba Vital je na hitro prodala delnice NLB

Ljubljana, 28. 07. 2010 12.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA / P.J.
Komentarji
4

Družba Facotor Leasing je kupila delnice NLB, ki jih je Merkur prodal Vitalu, ki je posredno v državni lasti. Država sicer ne bi smela povečevati deleža v NLB brez prevzemne ponudbe, zato posel preiskuje tudi ATVP.

NLB
NLB FOTO: Dare Čekeliš

Družba za svetovanje, trgovino in leasing Factor Leasing je pred dnevi kupila 26.748 delnic oz. približno 0,3 odstotka delnic NLB od družbe Vital. Kot je povedal direktor Factor Leasinga Boris Miklavčič, so delnice kupili zase, in sicer kot naložbo. Delnice so bile po podatkih delniške knjige preknjižene v torek.

Družba Vital, hčerinska družba Taluma, katere večinska lastnica je država, je pred dnevi od Merkurja za šest milijonov evrov oz. 225 evrov za delnico kupila skoraj 0,3 odstotka delnic NLB. S tem naj bi država, ki je tako posredno večinska lastnica Vitala, kršila zakon o prevzemih, zato je posel pod drobnogled vzela tudi Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP).

Kot so pojasnili na finančnem ministrstvu, zadeve preučujejo, z ugotovitvami pa bodo na četrtkovi seji seznanili tudi vlado.

Dnevnik piše, da bi zdaj lahko kateri koli izmed lastnikov NLB od države zahteval objavo prevzemne ponudbe po isti ceni, kot je delnice kupil Vital. Države k objavi prevzemne ponudbe sicer ne more prisiliti nihče, bi pa država izgubila glasovalne pravice, dokler prevzemne ponudbe ne objavi oziroma svojega deleža ne zniža pod prevzemni prag. Med drugim bi prevzem NLB po tej ceni rešil tudi del finančnih težav Zvona Ena Holdinga, Poteze Naložb v stečaju, Aktive Naložb, Maksime Investa, Publikuma, družb blizu belokranjskega poslovneža Darija Južne.

Factor Leasing je po dostopnih podatkih družba v lasti Miklavčiča, Dušana Beleta, Borisa Milevoja in Stanka Glavana. Lani je imela 185 milijonov evrov sredstev, ustvarila pa je za 2,5 milijona evrov prihodkov in slabih 90.000 evrov čistega dobička. Družba je med drugim močno navzoča na področju lizingov v gradbeništvu.

Tanko: Ali je država s transakcijo pomagala Binetu Kordežu?

Zaradi tega posla je vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko na vlado naslovil poslansko vprašanje. V njem sprašuje, ali je bil kateri izmed državnih funkcionarjev ali ministrov s tem poslom seznanjen, ali je bila kršena prevzemna zakonodaja, na podlagi katerih strokovnih kriterijev je bil nakup izveden in zakaj je državno podjetje za delnico plačalo okoli 250 evrov, če je tržna vrednost delnice ocenjena na 120 evrov. Poleg tega pa še, kdo vse v omenjenih družbah je bil seznanjen z nakupom.

Obenem pa se Tanko v poslanskem pismu sprašuje, ali je država s tem poslom pomagala prezadolženemu Merkurju.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

justinijan
28. 07. 2010 19.38
p.s.čudi me samo še to, da je slovenska raja pa kar tiho.............
titovka
28. 07. 2010 18.30
TANKO, KAKO STE PA VI POMAGALI ZVONU 1?????? A STE TAKRAT KAJ VPRAŠALI KOLETNIKA????
jozek12
28. 07. 2010 15.03
Križaniču se je ornk strgalo.
MYDAY
28. 07. 2010 13.35
smrdi, smrdi...po korupciji