Gospodarstvo

Druga dražba Aerodroma Maribor

Maribor, 09. 04. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na okrožnem sodišču v Mariboru bo danes druga javna dražba, na kateri bodo poskušali prodati premoženje Aerodroma Maribor v stečaju za 320 milijonov tolarjev, torej po isti izklicni ceni kot na prvi dražbi pred dvema mesecema.

Stečajna upraviteljica Majda Jaki je povedala, da bo moral kupec, ki bo na dražbi za Aerodrom Maribor ponudil največ, kupnino plačati v petnajstih dneh oziroma v roku treh mesecev, če jo bo v roku petnajstih dni zavaroval z nepreklicno bančno garancijo na prvi poziv.

Na prvi javni dražbi 12. februarja je Aerodrom Maribor kot pravno osebo za 500 milijonov tolarjev kupil Gemag, potem ko je drugi dražitelj - slovenjgraški Prevent - nehal dražiti pri 480 milijonih tolarjev. Po dražbi je stečajna upraviteljica z Gemagom podpisala kupoprodajno pogodbo, ki pa je mesec dni kasneje začela veljati za razdrto, ker Gemag v pogodbenem roku ni plačal kupnine oziroma predložil ustrezne bančne garancije.

Gemag je sicer stečajni senat zaprosil za enomesečno podaljšanje roka za predložitev bančne garancije, ker naj bi s strani pristojnega ministrstva za promet ne uspel pravočasno pridobiti informacij o tem, pod kakšnimi pogoji bo država dajala v najem vzletno-pristajalno stezo in drugo infrastrukturo, ki je v njeni lasti. Zaradi tega naj Gemag ne bi mogel pripraviti poslovnega načrta, ki je podlaga za pridobitev bančne garancije. Stečajni senat Gemagovi vlogi ni ugodil, temveč se je odločil za razpis druge javne dražbe. Stečajna upraviteljica je na žiro računu Aerodroma Maribor zadržala 32 milijonov tolarjev varščine, ki jo je pred prvo javno dražbo plačal Gemag.