Gospodarstvo

Droga-Kolinska bo imela sedež v Ljubljani

Ljubljana, 31. 01. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Podjetje, nastalo z združitvijo Droge in Kolinske, se bo imenovalo Droga Kolinska, njegov sedež pa bo v Ljubljani.

Združeno podjetje Droga Kolinska s sedežem v Ljubljani in približno 1900 zaposlenimi bo letno ustvarilo skoraj 50 milijard tolarjev prihodkov od prodaje in več kot dve milijardi tolarjev dobička. To je danes na novinarski konferenci v Ljubljani po podpisu združitvene pogodbe, v kateri je definirano menjalno razmerje (imetniki ene delnice Droge bodo dobili 14,25 delnice Kolinske), sedež in ime združenega podjetja, dejal predsednik uprave Kolinske Iztok Bricl. O združitveni pogodbi se bodo predvidoma konec marca izrekli še delničarji obeh družb.

"Gre za krepitev blagovnih znamk, za vstop v tuje verige. Nenazadnje smo v nekatere že vstopili, na druge pa se pripravljamo. Gre tudi za nov pristop v obeh podjetjih glede obvladovanja stroškov in za utrjevanje naših pozicij na tradicionalnih trgiv JV Evrope," je poudaril predsednik uprave Droge, Robert Ferko.

Tudi prvi mož Droge Robert Ferko je proces združevanja Kolinske in Droge ocenil kot strokoven. Kot je poudaril Ferko, bo združitev pomembno vplivala na zaposlene, poslovno javnost, kupce in dobavitelje. "Pričakujemo, da bo združitev povečala vrednost za delničarje in zaposlenim pomenila socialno varnost na dolgi rok," je dejal Ferko.

O tem, kaj bo združitev pomenila za delavce je Iztok Bricl, prvi mož Kolinske, povedal: "S samo združitvijo ne bo nič več odpuščanj, kot če bi obe podjetji poslovali samostojno. Vsekakor pa je res, da ko bomo del proizvodnje preselili po trgih JV Evrope, bo vplivalo tudi na prerazporeditev zaposlenih v druge programe, kar pa mislim, da nam bo uspelo."

Za trg bivše Jugoslavije računamo, da na tem trgu še ni velikih globalistov, velikih igralcev, zato po našem mnenju iz združenega podjetja Droga-Kolinska lahko naredimo močnega regionalnega igralca," je prepričan Igor Bavčar, predsednik uprave Istrabenza

Združitvena pogodba, ki sta jo podpisali upravi obeh družb, določa tudi menjalno razmerje, in sicer bodo imetniki ene delnice Droge dobili 14,25 delnice Kolinske.

O združitvi morajo ločeno odločati še nadzorni sveti obeh podjetij ter skupščini delničarjev. Nadzorni svet združenega podjetja bo, takoj ko bo imenovan, postavil novo upravo Droge Kolinske.

Odločitev o sedežu nove družbe v Ljubljani je "rezultat racionalnega razmisleka o ekonomskih posledicah ter upravljalskih, razvojnih in logističnih vidikih poslovanja združenega podjetja". To pa pa ne spreminja opravljanja proizvodne, razvojne in drugih funkcij tudi na drugih lokacijah, pojasnjujeta vodstvi Droge in Kolinske.

Končno odločitvijo o združitvi bodo sprejeli delničarji obeh družb na skupščinah v marcu, takrat naj bi imenovali tudi nov nadzorni svet. Nova uprava družbe naj bi bila znana aprila.

Pri odločanju glede imena nove družbe sta se upravi dogovorili za pragmatično rešitev - sestavljanko obstoječih imen obeh podjetij - Droga Kolinska. Formalno se bo novo ime začelo uporabljati po registraciji nove družbe, predvidoma v aprilu.

Podpis združitvene pogodbe je, tako v Drogi in Kolinski, ključna prelomnica v združitvenem procesu, ki se je pričel lani februarja z nakupom 20-odstotnega deleža Droge s strani Kolinske.

SORODNI ČLANKI