Gospodarstvo

Droga in Kolinska potrdili združitev

Izola, 06. 04. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Delničarji Droge kot Kolinske so na skupščinah soglašali z združitvijo obeh podjetij.

Združitev Droge z ljubljanskim živilskim podjetjem Kolinska je podprlo 97,69 odstotka navzočega kapitala (Foto: POP TV)
Združitev Droge z ljubljanskim živilskim podjetjem Kolinska je podprlo 97,69 odstotka navzočega kapitala (Foto: POP TV) FOTO: POP TV

Na skupščini Droge je bilo navzočega 65,40 odstotka kapitala. Združitev z ljubljanskim živilskim podjetjem je podprlo 97,69 odstotka navzočega kapitala. Delničarji Droge so podprli tudi predlagano sestavo nadzornega sveta združenega podjetja Droga Kolinska.

Nasprotni predlog Reiffeisen bank, s katerim je ta želela preprečiti združitev družb, je predstavnik banke, ki ima v Drogi nekaj več kot 0,3-odstotni delež, pred glasovanjem umaknil.

Delničarji so soglašali tudi z združitveno pogodbo, ki sta jo upravi Droge in Kolinske podpisali konec januarja, statutom nove družbe Droga Kolinska in izvedbo postopkov, ki so potrebni za vpis Droge Kolinske v sodni register.

Največji delničar Droge je Istrabenz z 24,99-odstotnim deležem, sledijo pa Slovenska odškodninska družba z 8,82 odstotka delnic, Kapitalska družba z 8,55 odstotka, Triglav steber 1 s 5,93 odstotka, investicijska družba Maksima s 5,42 odstotka in Poteza naložbe s 5,3 odstotka delnic.

Opoldne je v Ljubljani o združitvi odločala še skupščina delničarjev Kolinske, na kateri je bilo navzočega 94,4 odstotka kapitala, po pričakovanjih soglasno podprli združitev z Drogo. Soglašali so tudi s predlagano sestavo nadzornega sveta združenega podjetja Droga Kolinska, z združitveno pogodbo, ki sta jo upravi Droge in Kolinske podpisali konec januarja, statutom nove družbe in izvedbo postopkov, ki so potrebni za vpis Droge Kolinske v sodni register.

Največji delničar Kolinske je Istrabenz s 93-odstotnim lastniškim deležem. Kot je po skupščini Kolinske povedal predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar, naj bi se novi nadzorniki predvidoma že danes sestali na ustanovni seji.

Novo podjetje Droga Kolinska bo po vpisu v sodni register največje slovensko živilsko podjetje, katerega letni prihodki od prodaje naj bi znašali skoraj 50 milijard tolarjev, letno pa naj bi ustvarilo več kot dve milijardi tolarjev dobička.

Maja registracija nove družbe

Novo podjetje Droga Kolinska bo po vpisu v sodni register največje slovensko živilsko podjetje, katerega letni prihodki od prodaje naj bi znašali skoraj 50 milijard tolarjev, letno pa naj bi ustvarilo več kot dve milijardi tolarjev dobička.

Kot je po skupščini novinarjem dejal predsednik uprave Kolinske Iztok Bricl, naj bi bila nova družba - ta bo lažje ujela korak z največjimi prehrambenimi igralci v regiji - v začetku maja vpisana v sodni register, julija pa naj bi podjetje začelo kotirati na borzi. Družba se bo intenzivno širila na trge nekdanje Jugoslavije in v Rusijo.

Kot je dejal Bricl bo nova uprava intenzivno začela z realizacijo sinergijskih učinkov po posameznih področjih. "Zadali smo si visoke sinergijske učinke v višini 16,6 milijarde tolarjev," je pojasnil prvi mož Kolinske in dodal, da največ sinergij pričakujejo v prodaji in proizvodnji. Priznal pa je, da bodo letos sinergije zaradi stroškov združitve negativne.

Droga Kolinska bo po načrtih, tako Bricl, v začetku maja podpisala pogodbo o strateškem partnerstvu s srbsko družbo Grand Prom, s čimer se vrednost Droge Kolinske še povečuje. "S partnerstvom z Grand Promom bomo namreč močno prisotni na srbskem trgu, kjer je Grand Prom vodilni proizvajalec kave," je poudaril Bricl in pojasnil, da bo imela srbska družba v združenem podjetju od 3,5- do 3,7-odstotni lastniški delež.